Tilgjengelighetserklæring for ryfylkeiks.no

  • ryfylkeiks.no
  • RYFYLKE IKS, organisasjonsnummer 983 780 822
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 7 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
RYFYLKE IKS kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på ryfylkeiks.no slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Tabellane på nettsida er ikkje rett koda med dei rette overskriftcellene og definert med <th>. Tabellen kan derfor vera vanskeleg å tolka. Dette skal me forbetre. 

Fleire PDF-dokument har ikkje universell utforma dokumentstruktur. Me jobbar med å ta i bruk ein ny mal som møter krava.

Innhold som bryter kravet

Lenkjer i løpande tekst oppfyller ikkje krava. Fleire lenkjer skil seg frå nærliggnade tekst med farge, men manglar understreking eller anna markering. Det kan føre til at brukarar med nedsatt syn og personar utan fargesyn eller nedsatt fargesyn kan ha utfordringar med å oppfatte lenkjene. Dette skal me forbetre i løpet av 2024.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Oppfyller i ei viss grad, men somme stader hoppar tab-tasten over element, slik som nedtrekkmeny til møteprotokollar når han er lukka. Det er ikkje mogleg å nå hovudmeny med tab-tasten. Dette skal me forbetra i løpet av 2024.

Innhold som bryter kravet

Det er ikkje mogleg å navigera seg gjennom alt innhald med tastatur. Feil: Brukar kan ikkje klikka seg tilbake til hovudmenyen. Me jobbar med å retta feilen.

Innhold som bryter kravet

Ikkje alle lenkjetekstar er tydelege og gir informasjon om formålet med lenkja. Det kan vera vanskeleg å forstå lenkemålet for enkelte personer. For å oppnå kravet, trengast ei opprydding i lenkjetekstar.

Innhold som bryter kravet

Nettstaden bryt med kravet då det i dag berre er mogleg å navigera til innhald gjennom menyen. Det å ha meir enn éin måte å finna fram på, hjelper ulike brukarar å finna relevant innhald effektivt på nettstaden. Synshemma eller personar med nedsatt kognisjon kan ha problem med å finne fram på nettsida. Me jobbar med å leggja til eit alternativ. 

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Det var ikkje mogleg å gjennomføra testen og me kan ikkje garantera rett kodesyntaks (Feilkode 403 *Forbidden). Det kan derfor vera vanskeligere for synshemma og personer som bruker ulike typer hjelpemiddelteknologi (skjermleser, skjermforstørrer og programvare for talegjenkjenning) å bruke nettsida. Me har dialog med leverandør for å sikre at me etterlev krav.


Test og vurdering av nettstedet

Vi har testet og vurdert nettstedet internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Me ønskjer at alle skal kunna bruka og forstå innhaldet i dei digitale kanalane våre. Derfor jobbar vi med å gå gjennom nettsida for å testa at me oppfyller krava til universell utforming. Meir forståing for og kompetanse om universell utforming er viktig for oss i dette arbeidet og me rettar feil fortløpande. Fleire PDFar som er publisert på nettstaden er ikkje universelt utforma i dag, men PDFar som blir publiserte framover skal vera universelt utforma. Me har ein god dialog med leverandør av nettsida for å etterleve krava.