-
Korpuskel – korpushåndteringssystem for annoterte korpus
-
UNIVERSITETET I BERGEN, organisasjonsnummer 874 789 542
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 9 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Det er for dårlig kontrast på denne siden: https://clarino.uib.no/korpuskel/corpora, gjelder røde kryss. Det er også for dårlig kontrast på tegnet | brukt til tekstvisning av kildene.
- Innhold som bryter kravet
I de grafiske fremstillingene er kontrasten i noen tilfeller for dårlig, men det er samtidig gode alternativer tilgjengelig for å gjøre det tydeligere.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
I talekorpus kan man ikke starte og stoppe lyden i de treffene via tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Det er en del bruk av modaler, her kan det oppstå tastaturfeller.
- Innhold som bryter kravet
Inndeling i blokker som topp-, hoved- og bunn-blokker mangler.
- Innhold som bryter kravet
Det forekommer en del lenker i dokumentasjonen som ikke angir formålet. Eksempel: https://clarino.uib.no/korpuskel/documentation/Signing_in#
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
Brødteksten på dokumentasjons- og administrasjons-sidene er typisk på engelsk, men den er ikke kodet som det hvis siden vises på norsk.
- Innhold som bryter kravet
Nettstedet tilbyr meget komplekse søkemuligheter i store tekstmengder beregnet for språkforskere. Feil i dokumentasjonen kan forekomme.
- Innhold som bryter kravet
Feilmeldingen ved feil i søkeuttrykk påpeker hvorfor feilen oppsto. Dette er ikke alltid lett å tolke når man ikke kjenner godt nok til søkespråket.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har selv testet og vurdert nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Universitetsbiblioteket har fra 2022 arbeidet systematisk med universell utforming av ikt-systemene vi utvikler og har ansvar for. Dette arbeidet vil forsette fremover.
Systemer som Korpuskel er primært laget for forskere og studenter, men også denne gruppen har krav til at systemene de bruker skal være universell utformet. Slike systemene krever faglig bakgrunnskunnskap, og vil være vanskelig å bruke for dem som f.eks. får kognitiv svikt.
En ny versjon av Korpuskel er publisert, me den gamle versjonen vil fremdeles være tilgjengelig.