-
SSBs skjemaer på altinn.no - Gjelder Altinn 3
-
STATISTISK SENTRALBYRÅ, organisasjonsnummer 971 526 920
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 3 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Det er flere avvik i skjemaene våre som gjelder dette kriteriet:
• Tabelloppsett: Noen tabeller i skjemaene har ikke den samme strukturen i koden hvis du forstørrer siden eller har mindre skjermstørrelse, som ved desktop-visning. Dette fører til at skjermlesere leser opp innholdet på ulike måter.
• Gruppert innhold: I eldre skjemaer leses ikke hovedspørsmålet sammen med delspørsmål. Dette rettes opp fortløpende ved oppdatering av eldre skjemaer. For hovedspørsmål og delspørsmål som er gruppert vil ikke hjelpetekst bli opplest hvis du med skjermleser navigerer direkte til svarfeltet for delspørsmål.
• Automatisk utfylling av beløp i svarfelt: I enkelte av skjemaene våre skal det oppgis beløp i hele 1000 kroner. Når du fyller ut beløpet, feks. 9 (for 9000 kr), legger systemet automatisk til "000 inkludert mva." Dette blir lest opp dersom bruker senere går tilbake til det aktuelle tallfeltet; da vil hele tallet, inkludert de tre 0-ene bli lest opp.
• Feilmeldinger: I enkelte skjemaer leses ikke feilmeldinger opp når du får fokus på svarfelt med skjermleser. Feilmeldingen gis derimot som statusmelding i det øyeblikket feilen oppstår.
• Kalender: I noen skjemaer har vi kalendervisning for å velge dato. Denne fungerer ikke særlig godt ved bruk av skjermleser.
Det gis imidlertid mulighet til å legge inn datoen i et vanlig tekstfelt.
- Innhold som bryter kravet
I flere av skjemaene våre spør vi etter informasjon som navn, e-post, telefonnummer, adresse og annen personalia. Koden i de eldre skjemaene våre mangler derimot attributter som viser formålet med hvert felt. Dette fører til at brukere med hjelpemidler ikke får vite hvilken informasjon som skal fylles inn, og feltene kan heller ikke fylles ut automatisk.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
For at utfylling av skjemaer skal fungere tilfredsstillende er det viktig at alle elementene er kodet riktig slik at riktig informasjon blir gjengitt til hjelpemidler, som for eksempel skjermleser. De fleste skjemaene fungerer som de skal, men det finnes noen feil som kan gjøre det vanskelig å forstå innholdet riktig.
For eksempel blir hjelpetekst i spørsmålsikoner lest opp sammen med respektive spørsmålstekst. Dette kan gjøre det vanskelig å skille selve spørsmålet og hjelpeteksten fra hverandre.
I noen tilfeller er koden til elementer brukt feil, noe som gjør at skjermleseren ikke gir riktig informasjon.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har selv testet og vurdert nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Statistisk Sentralbyrå (SSB) har opprettet et eget utvalg som jobber med universell utforming, og skal støtte de forskjellige avdelingene i SSB med arbeidet for universell utforming.
Utvalget har gjennomgått hvilke av SSB sine systemer som har eksternt brukergrensesnitt og må følge kravene til universell utforming.
Produkteier/systemeier har vært ansvarlig for gjennomføring av testing for sine system, og gjennomgått en status som står her i erklæringen.
Hovedmålet for SSB og produkteier/systemeier er at det skal jobbes fortløpende med å forbedre tilgjengeligheten i våre systemer. Dette gjelder spesielt på de områdene vi ser at vi ikke følger kravene til universell utforming.
Noen av systemene er også så gamle at det er tekniske begrensninger på hva vi kan gjøre i forhold til universell utforming, og målet da er på sikt å få byttet ut disse til mer tilgjengelige IKT-system.
Dette er en kontinuerlig prosess i SSB, hvor vi jobber for bedre tilgjengelighet i våre IKT-system.