Tilgjengelighetserklæring for Søknadssenter til Kulturminnefondet

  • Søknadssenter til Kulturminnefondet
  • NORSK KULTURMINNEFOND, organisasjonsnummer 985 980 101
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 17 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
NORSK KULTURMINNEFOND kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på Søknadssenter til Kulturminnefondet slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Noen ikoner mangler alternativ tekst, for eksempel prosjekttype-ikon og illustrasjoner. Noen ikoner har misvisende alternativ tekst, for eksempel pil tilbake med "<". Noen steder er det ulikt om samme ikon har alternativ tekst og ikke. Dette kan påvirke blinde, svaksynte, døvblinde.

Innhold som bryter kravet

Enkelte sider har ingen programmert overskrift selv om det ser slik ut. Det er også sider med ingen h1 tag og går direkte til h2. Det er ikke benyttet <nav> element i hovedmeny. Aria-describedby er noen steder ikke benyttet korrekt for helpetekst til felt. "Gå til utfylling" ser ut som lenke men er kodet som en knapp. Dette kan påvirke personer som er blinde eller døvblinde.
Ikke alle felter har riktig kobling mellom label og inputfe

Innhold som bryter kravet

Sider med store tabeller mangler støtte for stående retning. Ved vertikal retning forblir tabellens størrelse og forårsaker horisontal scroll. Noen andre sider får unaturlig utseende ved spesifikke vertikale størrelser. Dette kan påvirke alle visuelle brukere, spesielt mobilbrukere. I tillegg kan personer med nedsatt motorikk eller håndfunksjon personer, og med nedsatt ikke være ivaretatt

Innhold som bryter kravet

Det er benyttet samme varsel-ikon på alle varsel-typer med kun ulik farge for informasjon til bruker. Personer med nedsatt syn, uten fargesyn eller nedsatt fargesyn kan derfor miste informasjon om varsel-type

Innhold som bryter kravet

Noen steder er det funnet for lav kontrast mellom tekst og bakgrunn. Disabled knapper har kun kontrast på 1,74:1. Error tekst på blå bakgrunn er kun 3,26:1. Lenketekst på error- og infobakgrunn henholdsvis kun 3,67:1 og 3,74:1

Innhold som bryter kravet

Mye av teksten på siden tar ikke hensyn til brukers satte tekststørrelse i browseren. Layout på siden blir også påvirket negativt lignende vertikal retning. Dette påvirker personer med nedsatt syn som trenger større tekst for å kunne lese.

Innhold som bryter kravet

Likhet i tidligere punkter at tabeller skaper horisontal scroll ved økt zoom. Ved zoom 150% begynner tabellen å skape horisontal scroll. Dette påvirker personer med nedsatt syn.
 

Innhold som bryter kravet

Faner har for liten kontrast, kun 1,06:1. Checkbox-ikon på grønn bakgrunn har kontrast 1,43:1. Hvite knapper på lysegrå bakgrunn har kontrast på 1,12:1. Error boksinni lyse blå infoboks har kontrast på 1,26:1. De lyse blå accordion elementene på hvit bakgrunn har for lav kontrast. Tabell så vurder hover effekt på kolonnetittel (og større pil ikoner) for å tydeliggjøre sorteringsmuligheten. Det mangler også design for flere tilstander som hover og fokus på flere ulike elementer.

Innhold som bryter kravet

Linjehøyde kan ikke overskrives av bruker og er ved noen tilfeller mindre enn 1,5 ganger skriftstørrelsen. Dette kan påvirke personer med nedsatt syn eller lese- og skrivevansker.

Innhold som bryter kravet

Varsel-ikoner inneholder egendefinerte verktøytips som mangler mulighet for å lukke innholdet og forbli når mus går over innholdet. Dette kan påvirke personer som har nedsatt syn, nedsatt kognisjon eller nedsatt motorikk. 

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Det mangler mulighet for å få opp varsel-ikon informasjon via tastaturnavigering. Kommer ikke fram til Dokumentasjon når oppretter søknad (og andre steder man kan laste opp vedlegg). Får ikke åpnet/lukket accordion i Oppsummering av å opprette søknad og historikk-accordions inni en søknad.
Kravet om at Dokumentasjon er påkrevd og man ikke kan laste opp via tastatur vil
gjøre at personer som kun kan benytte tastatur ikke får til å opprette søknader.
Generelt vil det påvirke personer som er blinde, har nedsatt syn eller nedsatt motorikk.

Innhold som bryter kravet

Annet enn logg inn og mine søknader er det ikke spesifikk nok sidetittel på eksterne sider. Interne sider har noen ganger korrekt sidetittel men det er varierende. Dette vil spesielt påvirke brukere med nedsatt kognitiv evne ettersom de ikke kan se på sidetittelen hvor på nettstedet de befinner seg når de er på en annen fane.
Generelt vil det påvirke personer uten syn eller med nedsatt syn, personer med nedsatt bevegelsesevne eller styrke, og personer med nedsatt kognisjon.

Innhold som bryter kravet

Generelt oppfylt men "Gå til utfylling" lenkene bør si hvilket område/fane man går til.

Innhold som bryter kravet

Overskriften på siden OpprettSøknad er veldig lang og inneholder informasjon som ikke er for å beskrive emnet eller formålet med innholdet (eks at den beskriver hva rød stjerne betyr). Dokumentasjon ledetekst til feltet er også veldig lang og inneholder eksempler.
Forklaring/eksempler av feltet bør heller ligge i en hjelpetekst enn som del av ledeteksten for lettere lesbarhet.

Innhold som bryter kravet

Mangler eller kun veldig svak fokusstyling på flere komponenter, for eksempel faner,
hjelpikoner, checkbokser, dropdownfelt og inputfelt. Dette kan påvirke personer som er svaksynte, har nedsatt kognisjon eller nedsatt motorikk.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

Korrekt på søknad skjema. Men på skjemaer som ikke er søknadskjemaet så mangler skriftlig forklaring av feil ved felt. For eksempel sluttrapport sier kun "Rapporten mangler ett eller flere obligatoriske felter." og på siden man fyller ut står det ingen feilmeldinger. Dette vil påvirke alle brukere ved at det blir vanskeligere å finne hvor feilen er, og dermed  vanskeligere å bruke løsningen. Det vil generelt mer påvirke personer som er blinde, har nedsatt syn, er uten fargesyn eller har nedsatt fargesyn, og personer med nedsatt kognisjon.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Rolle og navn er veldig lite tatt ibruk. Flere felter mangler korrekt kobling til relatert inputfelt. Dette kan påvirke personer som er blinde, har nedsatt syn, nedsatt bevegelighet eller nedsatt styrke, og personer som bruker ulike typer hjelpemiddelteknologi (skjermleser, skjermforstørrer og programvare for talegjenkjenning).


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .