-
Skogfond på nett
-
LANDBRUKSDIREKTORATET, organisasjonsnummer 981 544 315
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 30 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med begrenset rekkevidde
- Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Vi har bilder som ikke har alternativ tekst. Dette gjør at blinde personer ikke får med seg hva bildene viser.
Vi har bilder hvor den alternative teksten ikke beskriver bildet. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler ikke får bildene beskrevet på riktig måte.
Vi har bilder i hjelpetekstknapper som ikke har alternativ tekst. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler ikke nødvendigvis vet hva knappene gjør.
Vi har en knapp hvor både ikon og tekst på knappen blir lest opp separat av skjermleser. Ikonene har ikke en alternativ tekst, og dette gjør det vanskelig å vite hva som skjer når de klikker på ikonet for de som bruker hjelpemidler.
- Innhold som bryter kravet
Vi har ikke et alternativ til videoer. Dette gjør at blinde og døvblinde personer ikke vil kunne få med seg hele eller deler av informasjonen i videoen.
- Innhold som bryter kravet
Vi har videoer som ikke har teksting. Dette gjør at blinde ikke får med seg hva som blir sagt på videoen.
- Innhold som bryter kravet
Ikke brudd ettersom videoene er fra før 01.02.24. Kravet vil gjelde for nye videoer.
- Innhold som bryter kravet
Vi har lister rundt en knapp hvor knappen er det eneste i listen. Dette kan være forvirrende for de som bruker hjelpemidler.
Vi har brukt tabeller til å strukturere elementer på sidene våre. Dette kan gjøre det forvirrende for de som bruker hjelpemidler.
Tabellene våre som er brukt til å vise informasjon har ikke en tabelltittel. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler ikke nødvendigvis vet hva tabellen inneholder før de har lest hva som står i tabellen.
Vi har overskrifter som ikke er hierarkisk satt opp. Dette kan gjøre det vanskelig for personer som trenger hjelpemidler å forstå sammenhengen mellom avsnittene.
Vi har noen tabeller som ikke er kodet med overskriftsceller, selv om de har det. Dette gjør det vanskelig for personer som bruker hjelpemidler å lese tabellen.
Vi har tekst som ser ut som og er overskrifter som ikke er kodet som overskrifter. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler ikke får med seg at de er overskrifter.
Vi har tekst som ser ut som en liste og er en liste, men som ikke er kodet som en liste. Dette kan gjøre det forvirrende for personer som bruker hjelpemidler, ettersom listen ikke er presentert på riktig måte.
Vi har en side med skjermbilder og tekst som skal hjelpe brukeren med søknadsprosessene våre. På denne siden er all tekst lagret som alternativ tekst til bildene. Dette kan gjøre at personer som bruker hjelpemidler har problemer med å oppfatte teksten.
Vi har noen tabeller som ikke inneholder informasjon. Dette kan gjøre det forvirrende for alle brukere å forstå innholdet, ettersom man ikke vet om det er noe feil med tabellen eller om det ikke er noen informasjon å vise.
Vi har tabeller hvor tittelen på tabellen er feilkodet som overskriftscelle, hvor cellen strekker seg over alle kolonnene. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler får tittelen lest opp for hver celle.
- Innhold som bryter kravet
Vi har informasjon som blir lest opp av skjermleser i en rekkefølge som ikke er logisk.
Vi har ekspansjonskapper som, når man klikker på den, vises en boks med informasjon. Den legger seg programmatisk nederst på siden. Dette gjør at brukere av hjelpemidler ikke får informasjonen i boksen før de har lest alt annet på siden.
- Innhold som bryter kravet
Vi har inputfelt som spør etter adresse, postnummer og navn som ikke er kodet med inndataformål. Dette gjør det vanskeligere for alle brukere å fylle ut informasjon.
- Innhold som bryter kravet
Vi har lenker hvor det kun er brukt farger for å vise at det er en lenke. Fargen har ikke nok kontrast mot nærliggende tekst. Dette kan gjøre at personer med nedsatt syn og nedsatt fargesyn ikke får med seg at dette er en lenke.
- Innhold som bryter kravet
Vi har tekst som har for lite kontrast mot bakgrunn. Dette gjør det vanskelig for personer med nedsatt syn og nedsatt kontrastsyn å lese teksten.
Vi har lenker hvor fargen på teksten på lenken har for lite kontrast mot bakgrunn. Dette gjør det vanskelig for personer med nedsatt syn og nedsatt kontrastsyn å lese teksten.
Vi har en grønn knapp hvor teksten inne i knappen ikke har nok kontrast mot grønnfargen. Dette gjør det vanskelig for personer med nedsatt syn og nedsatt kontrastsyn å lese teksten.
- Innhold som bryter kravet
Ingen av tekstene våre endrer tekststørrelse. Dette gjør at personer med nedsatt syn, som trenger å forstørre teksten, ikke får lest teksten i den tekststørrelsen de trenger.
- Innhold som bryter kravet
Når sidene våre forstørres, havner store deler av innholdet utenfor vinduet og skaper todimensjonal rulling. Dette gjør det vanskelig for alle brukere som trenger å forstørre innholdet.
- Innhold som bryter kravet
Vi har inputfelt hvor verken kantlinje eller fargen i inputfeltet har stor nok kontrast mot bakgrunnen. Dette kan gjøre at personer med nedsatt syn ikke får med seg at det er et inputfelt.
Vi bruker en videoavspiller hvor knappen for «Spill alle» ikke har stor nok kontrast mot bakgrunnen. Dette kan gjøre at personer med nedsatt syn ikke får med seg at det finnes en knapp for «Spill alle».
Vi har ikoner som på enkelte bakgrunner ikke har stor nok kontrast mot bakgrunnen. Dette kan gjøre at personer med nedsatt syn ikke ser ikonet.
- Innhold som bryter kravet
Vi har hjelpetekst som kommer til syne når brukeren beveger musa over hjelpetekstikonet. Innholdet forsvinner når brukeren tar musa vekk fra ikonet, selv om de flytter musa over innholdet. Dette kan gjøre det vanskelig for personer med nedsatt syn, nedsatt kognisjon og nedsatt motorikk å få med seg innholdet i hjelpeteksten.
Vi bruker en videospiller hvor volumjustering gjøres ved hjelp av en slider som kommer til syne når man beveger musa over volumikonet. Det er ingen mulighet til å ta vekk slideren uten å bevege musa. Dette kan gjøre det vanskelig for personer med nedsatt syn, nedsatt kognisjon og nedsatt motorikk å ta vekk volumjusteringen.
Vi har en knapp som har et ikon. Når brukeren tar musa over ikonet, kommer en tekst til syne, og det er ingen mulighet til å ta bort teksten uten å bevege musa. Dette kan gjøre det vanskelig for personer med nedsatt syn, nedsatt kognisjon og nedsatt motorikk å ta vekk teksten.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Vi har hjelpetekstikoner som ikke får fokus. Dette gjør at informasjonen som blir vist når brukeren har musa over ikonet ikke kommer til syne for de som kun bruker tastatur.
Vi bruker en videospiller hvor volumjustering åpnes når man beveger musa over volumikonet. Volumjusteringen kommer ikke til syne selv om volumikonet får fokus. Dette gjør at personer som bruker tastatur ikke får justert volum.
Vi har en knapp som har et ikon. Når brukeren tar musa over ikonet, kommer en tekst til syne. Teksten kommer ikke til syne selv om knappen har fokus. Dette gjør at personer som bruker tastatur ikke får med seg teksten.
I vår søknad for «Skogfond og tilskudd til skogkultur» er det noen ekspansjonsknapper. Disse knappene inneholder linker som tar deg videre i søknadsprosessen. Ekspansjonsknappene får ikke fokus, og dette gjør at personer som kun bruker tastatur ikke kan fullføre søknaden.
Vi har et globusikon som kan klikkes på. Dette ikonet får ikke fokus. Dette gjør at brukere som bruker tastatur ikke får åpnet kartløsningen.
- Innhold som bryter kravet
I søknaden «Skogfond og tilskudd til skogkultur» er det mulig å klikke «enter» for å gå til neste side. Denne hurtigtasten kan ikke skrus av. Dette kan gjøre det vanskeligere for personer som bruker stemmestyring, har nedsatt motorikk og personer med nedsatt kognisjon å bruke løsningen.
- Innhold som bryter kravet
Vi har ingen «hopp til hovedinnhold»-knapp. Dette gjør at brukere av hjelpemidler og tastatur må navigere gjennom «header» og meny hver gang de åpner siden.
Vi har menyknapper som ligger fritt på siden, og disse burde vært et navigasjonslandemerke. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler må bruke lengre tid på å forstå og navigere på sidene.
I søknaden «Skogfond og tilskudd til skogkultur» har vi en header og seksjonsliste som blir gjentatt i alle seksjonene av søknaden. Det finnes ingen enkel måte å hoppe over disse på. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler eller tastatur må navigere gjennom dette hver gang de går til en ny seksjon.
- Innhold som bryter kravet
I videospilleren vi bruker er det en ekspansjonsknapp som kan brukes til å endre hastighet på videoen. Det ekspanderte området åpnes programmatisk lengre bak i koden. Dette gjør at de som bruker hjelpemidler eller tastatur må navigere lengre før de får mulighet til å justere hastigheten på videoen.
I søknaden «Skogfond og tilskudd til skogkultur», når brukeren navigerer fra steg 4 til 5, havner fokus midt i steg 5. Her bør fokus være øverst på steg 5. Dette kan være forvirrende for personer som bruker hjelpemidler eller tastatur.
Vi har en nedtrekksliste hvor brukeren kan velge år, og når året har blitt valgt, vises kontoutskriften for dette året. Hver gang et år blir valgt, havner fokus øverst på siden. Dette gjør at en person som bruker hjelpemidler eller tastatur må navigere tilbake til nedtrekkslisten dersom de ønsker å se kontoutskriften for et annet år. Fokuset bør forbli på nedtrekkslisten.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en tabell med piler i overskrifts raden. Disse indikerer at tabellen skal kunne bli sortert, men det skjer ikke noe når de blir klikket på. Dette gjør det vanskelig for alle å forstå hva linken skal brukes til.
Vi har en tabell med piler i overskrifts raden. Disse pilene som er linker har ikke linken god nok alternativ tekst, dette gjør at personer som bruker hjelpemidler ikke vil vite hva linken står for.
- Innhold som bryter kravet
På sidene våre er det kun mulig å navigere mellom sidene ved hjelp av menyen.
- Innhold som bryter kravet
Det er en del av søknaden vår hvor brukeren blir bedt om å last opp vedlegg. Her er «last opp»-knappen deaktivert til vedlegg er lastet opp og alle feltene er utfylt. Det er ikke gitt informasjon om hva som må fylles ut for at knappen skal aktivere seg. Dette gjør det vanskelig for alle å forstå hva som må fylles ut for å gå videre.
Vi har en overskrift celle i to tabeller som heter «Dato» det er ikke mulig ut ifra kontekst å forstå hva datoen står for.
Vi har et spørsmål med ledeteksten «Betalingsmottaker» her er det vanskelig for alle å vite hva de skal svare i fritekstfeltet.
Vi har et spørsmål med ledeteksten «Vises i liste over betalingsmottakere» her er det vanskelig for alle å vite om den spør om betalings mottaker allerede vises eller om brukere vil at betalingsmottaker skal vises. I tillegg er det ingen indikasjon på hvor brukeren kan finne listen over betalingsmottakere.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en videoavspiller, og når fokuset er på den er ikke fokuset synlig. Dette gjør det vanskelig for personer som bruker tastatur eller andre hjelpemidler å hvite hvor fokus er.
- Innhold som bryter kravet
Ingen av våre inputfelt er koblet sammen med tilhørende ledetekst. Dette gjør at personer som bruker hjelpemidler ikke vil få ledeteksten presentert når de navigerer til inputfeltet.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
På enkelte av sidene våre er språket registrert til engelsk, og ikke norsk. Dette kan gjøre at de som bruker hjelpemidler får siden presentert på feil språk.
De fleste sidene vår mangler språkkode. Dette kan gjøre at de som bruker hjelpemidler får siden presentert på feil språk.
- Innhold som bryter kravet
På siden for "Kontoutskrift" er det en nedtrekksliste hvor man kan velge et årstall. I det man klikker på et årstall blir en ny nesten helt lik side lastet og fokuset flyttes til starten av siden. Dette kan gjøre det vanskelig for personer som bruker tastatur eller andre hjelpemidler fordi de ikke blir informert om at fokuset vil flytte seg.
- Innhold som bryter kravet
Feilmeldingen som tilhører et inputfelt, er ikke programmatisk koblet til feltet. Dette gjør at det ikke blir presentert for brukere av hjelpemidler når de har fokus på feltet.
Feilmeldingene til inputfeltene på siden vår blir vist på toppen av siden eller steget i søknaden. Inputfeltet som har feilen, blir ikke markert. Dette gjør det vanskelig for alle brukere å finne ut hvor feilene er.
Dersom det oppstår en feil på en side eller steg i en søknad forsvinner svarene i alle inputfelt når man klikker videre til neste steg. Dette gjør det vanskelig for alle brukere siden de må skrive in alle svarene på nytt.
- Innhold som bryter kravet
I søknaden for skogfond har vi et inputfelt som ikke har en label. Dette gjør det vanskelig for alle å forstå hva de skal skrive i feltet.
- Innhold som bryter kravet
I søknaden for "Skogfond og søknad om tilskudd" har vi en feilmelding som sier at man må krysse av for «Kid eller Giro», men det finnes ikke et felt med muligheten for å velge Giro. Dette er forvirende for alle brukere.
I søknaden for "Skogfond og søknad om tilskudd" har vi en feilmelding som sier at kontroll-summen til KID er feil, men sier ikke noe om hvordan man skriver et riktig KID nummer. Dette gjør det vanskelig for alle å vite hvordan et riktig KID nummer skal være.
På siden «Ekstra innbetaling av skogfond» vil man få feilmeldingene at man ikke kan ha et beløp som er større en 0 og at beløpet må være større en 0. Dette forekommer dersom brukeren ikke har lov til å betale in mer til skogfondskontoen sin. Dette kan være forvirende for alle brukere.
På siden «Ny/Endre betalingsmottaker» kan man få en feilmelding som referer til feltet «Navn», men det finnes ikke et felt med lable «Navn» på siden. Dette kan være forvirende for alle brukere.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en mulighet for brukeren å betale in ekstra skogfond. Utfylt informasjon må ikke bekreftes før den sendes inn.
- Tilgjengelige alternativ
Dersom brukeren ønsker å gjøre endringer i etterkant kan de ta kontakt med sin kommune.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Ingen av våre inputfelter har tilgjengelige navn. Dette gjør det vanskeligere for personer som bruker hjelpemidler å vite hva de skal svare i feltene.
Vi har noen ekspansjonsknapper som ikke er kodet som dette. Det gjør at personer som bruker skjermleser ikke får hvite at knappen er en ekspansjonsknapp.
Vi han en knapp som ikke har tilgjengelig navn. Dette gjør det vanskeligere for personer som bruker hjelpemidler å vite hva knappen gjør.
Vi har en radioknapp som ikke har tilgjengelige navn. Dette gjør det vanskeligere for personer som bruker hjelpemidler å vite hva de skal svare.
Vi har en liste over steg i "Skogfond og søknad om tilskudd". Det er ikke indikert til brukere av hjelpemidler hvilket steg som man er på når de navigere igjennom listen.
Vi har en sorteringsknapp som ikke har et forståelig navn. Dette gjør det vanskeligere for personer som bruker hjelpemidler å vite at det er en sorteringsknapp og hva den gjør.
- Innhold som bryter kravet
Vi har feilmeldinger som ikke blir annonsert til brukere av skjermleser.
I siste steg i søknaden om "Skogfond og søknad om tilskudd" skal man bekrefte at man sender inn. Det gis verken visuell eller ikke visuell annonsering om at brukeren må vente etter å ha klikket på knappen.
Test og vurdering av nettstedet
Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Landbruksdirektoratet skal følge forskrift om universell utforming av ikt-løsninger. Vi jobber målrettet for at nettjenestene våre skal være tilgjengelige for alle. Vi arbeider kontinuerlig med å rette feilene vi har i våre løsninger, og vil stadig komme med oppdateringer og forbedringer.
Oppdager du feil vi ikke har inkludert i erklæringene eller ser andre mulige forbedringer, gi oss en tilbakemelding.