-
Blåreseptsøknad
-
HELSEDIREKTORATET, organisasjonsnummer 983 544 622
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 23 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med begrenset rekkevidde
- Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes ikoner på siden og ikoner som blir brukt som lenker, som mangler beskrivende alternativ tekst. Dette kan oppleves forvirrende for skjermleserbrukere.
Det er også mangler på kvittering i PDF-format, som gjør at den ikke står til kravet om universell utforming.- Tilgjengelige alternativ
Kvittering av innsendt søknad i PDF-format er ikke universelt utformet. Men det finnes et sammendrag før innsending av søknad.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes flere mangler på infomasjon og relasjoner; for eksempel:
- manglende <main> element på nettsiden. Denne skal skille hovedinnhold fra navigasjon, sidefot, menyer og andre områder.
- ledetekster uten tilknytning til skjemafelt,
- ikke synlig indikasjon at skjemafelt er påkrevde,
- manglende beskrivelse på grupperte skjemafelt,
- manglende unike overskrifter på søknader som ligger i liste,
- og manglende informasjon om deaktiverte felt i skjema.
Dette er utfordringer som spesielt påvirker brukere av skjermleser, men også brukere generelt.
- Innhold som bryter kravet
Hjelpetekst/Informasjon-funksjon til skjema-grupper er plassert til sist, etter skjemafeltene de gjelder, og framstår som forvirrende, da de visuelt er plassert ved starten av skjemagruppen.
Det finnes også en checkbox som er plassert langt unna tilhørende ledetekst.
De med nedsatt synsevne, eller mobilitet, som bruker skjermleser eller navigerer nettsiden kun med tastatur, vil få lest opp innholdet i en ulik rekkefølge enn det som vises visuelt.
- Innhold som bryter kravet
Når man bruker nettsiden i liggende format, med en mobiltelefon, og samtidig bruker tastaturet på mobilskjermen til å f.eks søke opp diagnose; får man store problemer med å lese og håndtere listen med søkeresultater, fordi tastaturet tar opp det aller meste av plassen man har tilgjengelig til å scrolle i listen. I tillegg blir søket nullstilt om man trykker utenfor listen. Dette kan være en utfordring for personer med nedsatt motorikk eller håndfunksjon, og personer med nedsatt syn.
- Innhold som bryter kravet
Deaktivert nedtrekksfelt i skjema for å søke i vedtaksdatabasen, for eksempel for å kunne velge hvilken rolle man representerer, er kun markert med farge at den er deaktivert for bruker når rollen er forhåndsvalg/bestemt fra innlogging. Visuelt ser det fremdeles ut som en nedtrekksmeny, og kan forvirre brukere.Dette gjelder også deaktiverte felt i søknadsskjema. Når farge er eneste virkemiddel for å formidle informasjon kan det påvirke brukere med nedsatt syn og personer uten, eller med nedsatt fargesyn.
- Innhold som bryter kravet
Det aller meste av innhold på siden forstørres ved zoom til 200%. Et unntak er teksten til progresjonsbaren ("Trinn 1: Grunninformasjon" osv) som beholder original tekststørrelse, som i utgangspunktet er svært lav (10px). Personer med nedsatt synsevne vil kunne få problemer med å tyde teksten.
- Innhold som bryter kravet
Noe innhold blir skjult, eller må scrolles horisontalt for å nåes, ved 400% zoom og 1280px bredde. De med nedsatt synsevne som ønsker å zoome på nettsiden, vil miste deler av innholdet på siden.
- Innhold som bryter kravet
Det er flere knapper som ikke har tilstrekkelig kontrast mellom fokusmarkering og nærliggende farger på interaktive objekt.
For brukere som er svaksynte er det viktig at fokusmarkeringen har en tilstrekkelig kontrast.
- Innhold som bryter kravet
Det aller meste av nettsiden kan overstyres stilegenskapene på, og beholder innholdet og funksjonaliteten sin ved økt tekstavstand, ordavstand og linjehøyde. Med unntak av nedtrekksfelt i skjema, som ikke blir påvirket, og beholder tekstavstand, ordavstand og linjehøyde. Verdiene i nedtrekksmenyen blir dermed ikke like tilgjengelig for personer som har nedsatt syn eller lese- og skrivevansker. Ved justering av stilegenskapene dukker det også opp noen bokstaver under/bak skjema-blokker, som ikke har noen tydelig funksjon eller betydning, og oppleves som forvirrende.
- Innhold som bryter kravet
Det er enkelte informasjonsknapper som utvider informasjon når mus eller tastatur får fokus på den.
Med skjermleser vil den ikke lese opp innholdet i boksen, noe som gjør at de ikke får tilgang til samme informasjon.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Hjelpetekster i skjema er ikke tilgjengelig med bruk av tastatur alene. Det samme gjelder elementene i listen over søknader/vedtak på valgt pasient. Personer som er blinde, har nedsatt syn eller nedsatt motorikk kan få utfordringer med å få tilgang på dette innholdet på nettsiden.
- Innhold som bryter kravet
Det aktive trinnet i progresjonslinjen, har en animasjon som det ikke er lagt til en mekanisme for å pause, stoppe eller skjule for brukeren. Det kan være forstyrrende for de med nedsatt kognisjon eller synsevne.
- Innhold som bryter kravet
Det er dårlig samsvar mellom visuell rekkefølge og programmert fokusrekkefølge, når det gjelder skjemafelt, hjelpetekster og hjelpetekster for grupperte skjemafelter. Dette kan skape forvirring for de med f.eks nedsatt kognisjon.
- Innhold som bryter kravet
Det er stort sett gode lenketekster på nettsiden, men med noen tilfeller av dårlig beskrivende alt-tekst på lenker, og ett tilfelle av duplisert alt-tekst.
De med nedsatt synsevne eller kognisjon kan få utfordringer med å vite hvor eller hva som lenkes til.
- Innhold som bryter kravet
Det er stort sett god fokusmarkering på nettsiden. Men lenker i footer får ikke synlig fokus under navigering med tastatur.
Personer som er svaksynte, har nedsatt kognisjon eller nedsatt motorikk kan få problemer med å forstå hvor de befinner seg på nettsiden.
- Innhold som bryter kravet
På første felt i søknadsskjema blir det opplest "identitetsnummer" fra skjermleseren, mens det på nettstedet står "Pasientens fødselsnummer eller d-nummer". Dette kan forvirre brukere som får forskjellig informasjon og som ikke vet at ordene samsvarer med hverandre.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes tilfeller av instruksjoner på skjemafelt i koden, som er gitt på engelsk, uten å være kodet som engelsk språk. Dette kan gjøre det svært forvirrende for brukere av skjermleser, da de får opplest instruksjoner på engelsk med norsk uttale.
- Innhold som bryter kravet
Det er flere mangler ved identifikasjon av feil i skjemaene, både når det gjelder fokusering og plassering av feilmelding, og spesifisering av feilen. "Mangler verdi" er ikke spesifikt nok for å hjelpe brukeren. Dette kan gjøre det spesielt utfordrende for personer med nedsatt kognisjon eller bruk av skjermleser.
- Innhold som bryter kravet
Det mangler visuell markering av noen påkrevde felt i skjema, og eventuell forklaring av tegn for påkrevd felt betyr. (*)
Det mangler forklaring eller veiledning på hvilket format man skal fylle inn personnummer på, både før og etter man har fylt ut på feil måte.
Det finnes noen tilfeller av manglende eller feil plasserte ledetekster, og hjelpetekst-funksjonen er ikke mulig å holde åpen og samtidig fylle inn felt i skjema, noe som gjør det vanskelig for personer med konsentrasjons- eller hukommelsesvansker å betjene skjema.
- Innhold som bryter kravet
Ved feil utfylt personnummer får man ikke noe mer hjelp til formatering, lengde på nummer, eller hva som er feil i utgangspunktet. Dette kan oppleves som frustrerende for brukere som er vant med et annet format på inntasting av personnummer, eller brukere som taster feil.
Det blir heller ikke gitt advarsel om, eller tydelig beskjed om at en søknad kommer til å bli automatisk avvist av systemet, mens man fyller ut skjemaet. Dette kan gjøre skjemautfyllingen spesielt vanskelig for personer som er blinde, har nedsatt syn, nedsatt kognisjon eller nedsatt motorikk, når man må utføre hele prosessen på nytt ved en enkel endring.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Det finnes flere elementer på siden som mangler navn eller rolle. Dette gjør det utfordrende for brukere av skjermleser til å forstå hvilke funksjoner eller tilstand de ulike elementene har.
- Innhold som bryter kravet
Søknadsprosessen mangler statusbeskjeder tilgjengelig for skjermlesere. Dette gjelder navigering mellom steg, innsending av skjema, bekreftelser og feilmeldinger.
Brukere av skjermleser får ingen informasjon om noe stopper opp, om man er tatt med til neste side av søknaden eller om man mangler å fylle ut et skjemafelt for eksempel.
Dette kan gi en stor utfordring for de med nedsatt syn eller kognisjon.
Test og vurdering av nettstedet
Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .