Tilgjengelighetserklæring for Digitalt førerkort - Android

  • Digitalt førerkort - Android
  • Android
  • 2.0.8
  • Mobiltelefon
  • STATENS VEGVESEN, organisasjonsnummer 971 032 081
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Appen er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 10 av 42 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
STATENS VEGVESEN kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på Digitalt førerkort - Android slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

1. Ingen alternativ tekst på SVV logo.                                                                         SVV-logoen er synlig på noen sider, som forsiden og «Din personlige kode er lagret»-siden. Logoen er ikke mulig å nå med skjermleser. Denne logoen er meningsbærende og derfor må ha alternativ tekst. Bildet identifiserer at denne appen er utviklet og driftet av Statens vegvesen, dette gir gjerne en helt annen trygghet ovenfor innholdet for sluttbrukere enn private apper hadde gjort.                                                      

2. Dekorative bilder bør skjules                                                                                      Det er viktig at alle meningsbærende grafikk har en god og beskrivende alternativ tekst, men det er også viktig at ikke-meningsbærende grafikk skjules for hjelpemidler.
Ikonene for Bil og Moped på «Dine klasser»-siden har alternativ tekst, selv om samme tekst står rett over. For førerkort klasse B hører skjermleserbrukere «B, Personbil, Personbil bilde».       

Innhold som bryter kravet

1. Ingen info om hva nummerfeltene på lag kode siden er.                           Nummerfeltene på «Opprett personlig passord» og login med personlig passord-sidene er bare tomme tekstelementer. Ingen informasjon om hva elementene er blir gitt til skjermlesere, men de er navigerbare som tomme elementer. Dette fører til at VoiceOver-brukere må sveipe igjennom 4 tomme elementer for å komme seg videre til noe forståelig innhold på siden. Kun en klikkelyd annonsers når brukere får fokus på tomme pin-bokser.                                                                                                    

2. Overskrifter er ikke kodet som overskrifter                                                                Vi ser den type feil i flere steder. På Personvern, Vedtakt om aktivering, Deaktivere og Person-sidene ser ikke overskriftene kodet som overskrifter. På Brukervilkår-siden er overskrifter korrekt kodet som faktiske overskrifter.

                                                                                                                                           3. Knapper ikke kodet som knapper                                                                          Knappene «Gløymt kode» og «Bruke Face ID» er ikke kodet som knapper, av VoiceOver oppfattes de bare som rene tekstelementer. Begge elementene fungerer som knapper og skal derfor være kodet som knapper. Merk at lenker gjerne bare brukes for elementer som åpner en nettleser eller et webview som åpenbart ikke er del av appen. 
Selv om det ikke er et WCAG-krav vil vi også bemerke at klikkflaten for «Gløymt kode?» og «Bruk Face ID» er for liten. Elementene er nære hverandre og det er vanskelig å treffe riktig element.

Innhold som bryter kravet

For lav kontrast i Skann QR-kode knapp.                                                                   Skann QR-kode-knappen har en klikkflate som bryter minimum kontrastkrav mot bakgrunnen. Hvis et klikkbart område har en indikator som viser området må denne indikatoren ha en kontrast på minimum 3:1

Innhold som bryter kravet

Kontrast i versjonsnummer. Generelt har appen god kontrast, men versjonsnummeret bryter minimum kontrastkrav. Dette er nok ikke det viktigste elementet brukere kan få med seg, men det er uansett et element som vises på «forsiden» til appen. Vi anbefaler å endre farge på teksten slik at den oppnår en kontrast på minimum 4.5:1

Innhold som bryter kravet

Kan ikke zoome tekst i app                                                                                       Appen respekterer ikke i det hele tatt tekst zoom-nivå satt av brukere. På iOS kan brukere velge å zoome bare tekst, dette er en vanlig måte å zoome på. Merk at mange apper støtter dette, test gjerne med en annen appe eller iOS-instillinger for å se hvordan zoom tekst skal fungere. 
Det er dog mulig å zoome appen ved å sette system for hele iPhone, ikke bare tekst.

Kan ikke zoome inn i applikasjonen. Dette tillater vi ikke pga. sikkerhetsmessige grunner.

Innhold som bryter kravet

For lav kontrast i Skann QR-kode knapp                                                                       Skann QR-kode-knappen har en klikkflate som bryter minimum kontrastkrav mot bakgrunnen. Hvis et klikkbart område har en indikator som viser området må denne indikatoren ha en kontrast på minimum 3:1

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Ikke mulig å nå sideviser                                                                                            Skann QR-kode siden har en hendig liten sideindikator. Men denne indikatoren er ikke mulig å nå med skjermleser

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

 Vi opplevde en «UNABLE TO LOGIN»-side en gang under testingen. Denne siden har SVV-logoen og kommer rett etter BankID. Teksten på siden er skrevet på engelsk, men VoiceOver annonserer innholdet på Norsk. Vi klarte inspisere DOM-elementene for å verifisere at lang=’en’ manglet. Vi anbefaler uansett at all tekst på siden er på norsk. Hvis noe innhold ikke er på norsk, som feks Copyright-biten, skal dette innholdet kodes med en-langkode.

Innhold som bryter kravet

Feilmeldinger skal dynamisk annonseres                                                                    Aria-live finnes ikke for appen, men både Android og iOS har ekvivalenter. For iOS kan feilmeldinger som «Feil kode»-meldingen annonseres med accessibilitySpeechQueueAnnouncement. Når de fire sifrene er tastet sendes automatisk løsningsforslaget til brukeren, derfor syntes vi det er ekstra viktig med en live melding som forteller hva som har skjedd her.

Innhold som bryter kravet

Samme feil som vi nevnte på punkt 1.3.1. Ingen info om hva nummerfeltene på lag kode siden er.       


Test og vurdering av nettstedet

Vi har testet og vurdert nettstedet internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæring for denne appen ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Vi har Epics klare til utvikling for forbedring av våre UU- mangler, og vil fokusere på dette i kommende tid.