Tilgjengelighetserklæring for HelsaMi

  • HelsaMi
  • HELSEPLATTFORMEN AS, organisasjonsnummer 922 307 814
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 13 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
HELSEPLATTFORMEN AS kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på HelsaMi slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Ikoner som for eksempel språkvelger, logg ut og skriv ut mangler tekst for å beskrive hva ikonet gjør. 

Dette kan gjøre det vanskeligere for brukere med nedsatt syn når de skal navigere seg på siden. 

Innhold som bryter kravet

Farge blir brukt uten hensikt enkelte plasser i løsningen. Det skiller ikke informasjon fra hverandre og blir ikke brukt konsistent i løsningen. Farge blir for eksempel brukt for å skille på ulike tilganger man har i HelsaMi, men også for å skille informasjon i besøkssammendraget. 

Dette kan skape forvirring og unødvendig støy i som vil gjør det vanskeligere å skille elementer fra hverandre eller forstå betydningen til bruken av fargen.

Innhold som bryter kravet

Har blitt sjekket kontrastkrav på deler av løsningen som for eksempel fremside, timer og avtaler og besøkssammendrag. 

Oversikt over fastlege har for svak grå tekst i forhold til grå bakgrunn. I enkelte tilfeller vil fremsiden ha tekst som sier at man ikke har fremtidige avtaler. Denne fargene teksten har ikke nok kontrast.

Liten grå tekst på timeavtaler og besøk har ikke nok kontrast i forhold til tekststørrelse. Dette forverres dersom timen vises som avlyst, da hele boksen blir grå. 

Besøkssammendraget inneholder ledetekster i farget skrift. Alle de fargene ledetekstene bryter med kravet til kontrast. 

Det er henholdsvis liten tekst som bryter kravet.

Innhold som bryter kravet

Deler av løsning fungerer ikke på 400% zoom blant annet spørreskjema og innsyn i journal. Meny i toppen blir kuttet som gjør at brukeren ikke kan logge ut eller ser hele skjermen, samt deler av innhold i spørreskjema skjules.

Innhold som bryter kravet

Ikoner for besøkssammendrag og skriv ut har for lav kontrast. Skriv ut ikonet har heller ikke tekst 

Innhold som bryter kravet

Krav:

Mulig å bruke med mouseover: Dersom mouseover får ekstra innhold til å komme til syne, kan pekeren flyttes over det ekstra innholdet uten at innholdet forsvinner.

I helsami:

  • det ekstra innholdet som kommer opp forsvinner dersom man prøver å flytte pekeren over det

Krav:

Plasser det ekstra innholdet slik at det ikke dekker over annet innhold, med unntak av pynt og whitespace. Innholdet som gjorde at det ekstra innholdet kom til syne, skal heller ikke dekkes til.

I helsami:

  • i menyen vil det ekstra innholdet dekke over tekst i menypunkt under

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Har ikke "skip content" i baren. Dette kan gjøre det vanskelig for sluttbrukere som skal bruke tastatur, og kunne bruke helsami effektivt da de må bla gjennom hele baren i topp for hver ny side de går innom.

Innhold som bryter kravet

Titler i menyen og titler på sidene man går inn på samstemmer ikke med hverandre. 

Eks: 

  • Timeavtaler og besøk i menyen heter timer og besøk på siden
  • Anbefalte helsetilbud i menyen heter helsefremmende og forebyggende tiltak på siden
  • Dokumenter og vedlegg i menyen heter dokumenter på siden
  • Søknader og vedtak i menyen heter kommunale helse- og omsorgstjenester på siden

Dette er eksempler på titler som er inkonsistent.

Søk om tilgang til barns helsami konto manger sidetittel

Innhold som bryter kravet

I høyre sidepanel når man går til blant annet timer og besøk finner man en tekst som heter "nyttige lenker" men som ikke er en lenke, kun med en knapp som viser til dokumenter. 

Gjennom løsningen kan man finne teksten "nyttige lenker". Dette sier ikke noe om hvilken plass brukeren kommer til dersom man trykker på innholdet.

Innhold som bryter kravet

På de mørkeste knappene er det lite synlig at de markeres. Dette kan oppleves som ikke tilstrekkelig nok markering for de med nedsatt syn.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

I skjema for kommunale helse- og omsorgstjenester får man ikke varsel om at et spørsmål må besvares, med for eksempel * som man ser andre plasser i applikasjonen. 

Dersom man prøver å gå videre uten å svare bli man kastet ut av skjemaet hvor man får varselet "Det oppstod et problem ved å legge inn søknaden din. Kontakt kommunen for å få hjelp". Feilteksten sier ikke godt nok hva som har skjedd og sluttbrukeren får ikke mulighet til å rette opp i feilen da man blir kastet ut av skjemaet. 

Innhold som bryter kravet

Det er inkonsistent i løsningen med hvilke elementer som har indikasjon på at felt må fylles ut. Noen plasser finner man stjerne-ikon, andre plasser har ingen indikasjon på at felt må fylles ut. 

Innhold som bryter kravet

I skjema for søknad om helse og omsorgstjenester får man opp feilmelding om å kontakte kommunen dersom man glemmer å fylle ut et element. Dette gir ikke brukeren god nok indikasjon på hva som har skjedd, og hvordan de eventuelt kan prøve på nytt for å rette opp i feilen. 

Brukeren blir også kastet ut av skjemaet, og får derfor ikke mulighet til å prøve på nytt uten å måtte lage et nytt skjema.


Test og vurdering av nettstedet

Vi har selv testet og vurdert nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Arbeid med brukervennlighet og universell utforming er et prioritert område i vår virksomhet. Vi ønsker å levere tjenester som er universelt utformet og som er behagelig å bruke.

Vi vil jobbe jevnlig med tilgjengelighet, brukervennlighet og universell utforming. Målet er å inkorporere det i alt arbeid for å sikre en løsning som er i tråd med krav samt oppleves brukervennlig for sluttbrukerne våre.