-
alesund.vgs.no
-
MØRE OG ROMSDAL FYLKESKOMMUNE, organisasjonsnummer 944 183 779
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 6 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Vi har mange redaktørar som jobbar med innhald på nettsida og med dokument. Vi har jamleg opplæring og gjennomgang av nettsidene for å forbetre dette. Men vi kan ikkje garantere at det ikkje manglar alt-tekstar (tekstleg alternativ).
- Innhold som bryter kravet
Vi jobbar heile tida for at sidene våre skal vere universelt utforma. Men vi har mange redaktørar som jobbar med innhald på nettsida og det kan derfor vere avvik. Dette gjeld spesielt overskrifter, kulepunkt, tabellar og andre element som redaktørane kan opprette. Vi jobbar kontinuerleg med opplæring av webredaktørane våre for å forbetre dette.
- Innhold som bryter kravet
Vi har mange redaktørar som jobbar med innhald på nettsida og mange som lagar skjema. Det er derfor sannsynleg at vi har skjema der autoutfylling ikkje er skrudd på, sjølv CMS-et har denne funksjonen. Vi har også nokre skjema i PDF, som etterkvart vil bli erstatta av digitale skjema i ny skjemaløysing. Vi har opplæring og gjennomgang av nettsidene med jamne mellomrom for å forbetre dette.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Vi har mange redaktørar som jobbar med innhald på nettsida, og kan derfor ikkje garantere at alle sidetitlar er beskrivande og gir meining for brukarane. Vi har jamleg opplæring og gjennomgang av nettsidene for å forbetre dette.
- Innhold som bryter kravet
Vi har mange webredaktørar og kan derfor ikkje garantere at alle lenker har gode og forståelege lenketekster. Det kan derfor skje at brukarar av nettsida ikkje får god nok informasjon om kvar lenka fører. Vi jobbar kontinuerleg med opplæring av webredaktørane våre for å forbetre dette.
- Innhold som bryter kravet
Vi har mange webredaktørar og kan derfor ikkje garantere at alle leietekstar og overskrifter er beskrivande. Dette kan gjere det vansklegare for brukaren å identifisere og finne relevant informasjon, og å forstå samanhengar og strukturar i innhaldet. Vi jobbar kontinuerleg med opplæring av webredaktørane våre for å forbetre dette.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har testet og vurdert nettstedet internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Vi gjennomfører kontinuerleg opplæring og oppfølging av redaktørane våre, og vi har jamlege kurs i universell utforming og i å skrive klart språk.
Vi stiller krav til at ikt-løysningar skal oppfylle krava til uu ved anskaffingar.
Vi brukar automatiseringsverktøyet Monsido for kvalitetssikring. Verktøyet skannar gjennom alle sider og synliggjer feil og manglar som må bli retta på. Vi prøvar å legge ut minimalt av dokuement/filer på nettsida, og desse har rutine for å køyre kontroll på dei før dei blir lagt ut.