Tilgjengelighetserklæring for TP - Timeplanleggingssystem

  • TP - Timeplanleggingssystem
  • UNIVERSITETET I OSLO, organisasjonsnummer 971 035 854
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 7 av 47 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
UNIVERSITETET I OSLO kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på TP - Timeplanleggingssystem slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet
  • TP-logoen øverst på hver nettside har en title og bør derfor ha en tom alt-tag. Det jobbes med å rette feilen.
  • Et søkefelt i øverst emnetimeplaner (for å legge til/fjerne emnetimeplaner) har label-tekst på feil språk når man har bokmål/nynorsk som valgt språk. Det jobbes med å rette feilen.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet
  • Hamburgermenyknappens funksjonalitet ved bruk av tastatur må utbedres. Det jobbes med å rette feilen.
  • Det er ikke mulig å nå innholdet med tastatur på nettsiden https://tp.educloud.no/. Det jobbes med å rette feilen.
  • Det er ikke mulig å nå og velge ledige tidspunkter for å bestille en veiledning med tastatur. Det jobbes med å rette feilen.
Innhold som bryter kravet
  • Hopp over-navigasjonslenken fungerer ikke på nettsiden https://tp.educloud.no/ . I tillegg er denne lenken på feil språk (engelsk) når resten av nettsiden er på norsk bokmål. Det jobbes med å rette feilen.
Innhold som bryter kravet
  • Enkelte søkefelt/søkebokser og nedtrekksmenyer for å legge til/fjerne emnetimeplaner, endre uke/bygning/semester/osv., får ikke synlig fokus. Det jobbes med å rette feilene.
Innhold som bryter kravet
  • Enkelte institusjoner har feil ledetekst i sin footer i TP. Det jobbes med å rette feilene.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet
  • Enkelte tekster lagt inn i timeplaner av innholdsprodusenter vil ikke ha riktig språk markert i kode. Dette kan være for eksempel én forelesningstittel på engelsk mens resten av timeplanen er på norsk.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet
  • Hamburgermenyknappens funksjonalitet ved bruk av tastatur må utbedres. Det jobbes med å rette feilen.

Test og vurdering av nettstedet

Vi har selv testet og vurdert nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Universitetet i Oslo ved Avdeling for studieadministrasjon, Seksjon for digitale tjenester forvalter og videreutvikler TP-applikasjonen, inkludert feilretting og vedlikehold. Krav til universell utforming av TP-applikasjonen reguleres gjennom tjenesteavtalen mellom UiO ved Avdeling for studieadministrasjon og institusjonene som benytter TP.

Utviklerne våre har fokus på universell utforming som en del av prosessen med videreutvikling og testing av hver versjon av TP, før versjonen legges ut i produksjonsmiljøet. Vi har i tillegg foretatt en egen uu-test i forbindelse med arbeidet med tilgjengelighetserklæringen.

TP som støtte for undervisning og informasjonsformidling:

TP er et støtteverktøy for undervisning og informasjonsformidling og er integrert i flere tjenester ved UiO og andre utdanningsinstitusjoner. Vårt hensyn til universell utforming og dermed vår uu-testing prioriterer funksjoner for sluttbrukere og ikke-innloggede brukere, funksjoner som er nødvendig for å gjennomføre studier og funksjoner som får et høyt volum trafikk. Dvs timeplaner samt rom-, ressurs- og veiledningsbestilling.

TP som arbeidsverktøy:

TP brukes også som et arbeidsverktøy av en mindre gruppe ansatte som har ansvar for timeplanlegging. Vi tar hensyn til universell utforming av funksjoner som kun gjelder superbrukere og saksbehandlere - planleggingsverktøyet, administrasjonsgrensesnittet og rapporter - som en del av utviklingsprosessen og gjennom tilbakemeldinger fra institusjoner som bruker TP. Men disse funksjonene gjelder de færreste brukere og regnes som rene arbeidsverktøy, derfor har de en lavere prioritet og uteblir fra uu-testing ifm tilgjengelighetserklæringen. Vi kan derfor ikke garantere at alle funksjoner som superbrukere og saksbehandlere har tilgang til er til enhver tid universelt utformet.