Tilgjengelighetserklæring for Gamvik kommune

  • Gamvik kommune
  • GAMVIK KOMMUNE, organisasjonsnummer 934 266 811
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 13 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
GAMVIK KOMMUNE kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på Gamvik kommune slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Teksting av kommune-TV sendinger medfører en uforholdsmessig stor arbeidsmengde for Gamvik kommune. Når kommune-TV ikke er tekstet kan dette skape vanskeligheter spesielt for hørselshemmede som ikke kan følge tekstingen. Denne brukergruppen vil dermed kunne gå glipp av informasjonen i videoene. 

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Synstolkning av kommune-TV sendinger medfører en uforholdsmessig stor arbeidsmengde for Gamvik kommune. Når kommune-TV ikke er synstolket kan dette skape vanskeligheter for synshemmede som ikke får synstokning. Denne brukergruppen vil dermed kunne gå glipp av informasjonen i videoene. 

Innhold som bryter kravet

Det finnes noen tabeller på nettstedet som ikke har korrekt overskriftskode ved visning på mindre skjermer som for eksempel mobil. Dette er en kjent svakhet som systemleverandør vil utbedre i en fremtidig versjon. Svakheten gjør at brukere som benytter hjelpemidler ikke får korrekt opplest kolonneoverskrifter på mindre skjermer. 

Det er gjort funn av overskrifter i innsynsløsningen som har feil overskriftsnivå. Problemet kan skape problemer for brukere som er avhengige av skjermlesere. En skjermleser bruker overskriftsstrukturene for å gi brukere en oversikt over siden og for å navigere effektivt gjennom innholdet. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 

Innhold som bryter kravet

Noen skjemaelementer er ikke kodet med inndataformål i vår innsynsløsning. Svakheten kan gjøre at brukere som benytter hjelpemidler, som skjermlesere, kan oppleve problemer med å forstå formålet med enkelte inndatafelt. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn av elementer som overlapper hverandre ved zoom i vår innsynsløsning. Svakheten kan føre til at brukere med synsutfordringer som trenger å zoome inn får problemer med å få tilgang til innholdet. Dette gjør at denne lesergruppen ikke får tilgang til all informasjonen på nettsiden. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne. 

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn av elementer i vår innsynsløsning som ikke kan benyttes med tastaturnavigasjon. Brukere som er avhengig av tastaturnavigasjon, kan få problemer med å benytte funksjonen. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn av elementer som ikke kan benyttes med tastaturnavigasjon. Brukere som er avhengig av tastaturnavigasjon, kan få problemer med å benytte funksjonen. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 

Innhold som bryter kravet

Funksjon for "Hopp til innhold" fungerer ikke for vår innsynsløsning. Personer som navigerer med tastatur, kan få problemer da de ikke kan benytte tastaturnavigasjon for å hoppe til hovedinnholdet på siden. Det gjør at brukergruppen må bruke mye tid på å gjentatte ganger navigere seg gjennom det samme innholdet. Dette kan også påvirke deres evne til å finne viktig informasjon raskt, og gjør dermed nettsiden mindre tilgjengelig og brukervennlig for denne brukergruppen. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne. 

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn av ledetekster som ikke er selvforklarende i skjemaer tilknyttet vår innsynsløsning. Personer som kan få problemer er primært de med synshemminger, personer med kognitive utfordringer, og de som navigerer med tastatur eller skjermlesere. Feilen kan føre til forvirring hos brukerne, da de kan ha problemer med å forstå hvilken informasjon som er i skjemaet. Dette kan føre til at brukerne ikke finner informasjonen de trenger. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn av ledetekster i tilknytning til skjemaer i vår innsynsløsning som ikke tilfredsstiller kravet. Brukere som kan få problemer inkluderer de med synshemminger som benytter skjermlesere, de med kognitive utfordringer som trenger tydelig veiledning, og de med motoriske vansker som bruker hjelpemidler for å navigere. Hvis ledetekster ikke er klare, kan det være vanskelig for disse gruppene å forstå hva slags informasjon de skal skrive inn. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn der brukeren ikke får informasjon om hvor feil i skjema har oppstått i vår innsynsløsning. Feilen kan føre til at brukerne får problemer med å forstå når de har gjort en feil i skjemaer. Uten forklarende feilmelding kan det bli vanskelig for dem å rette opp i problemene, noe som kan føre til frustrasjon og at de eventuelt gir opp å fullføre prosessen. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn av lite forklarende feilmeldinger i vår innsynsløsning. Feilen føre til at brukere blir frustrerte fordi de mangler veiledning for å rette feil i skjemaer. Dette kan føre til at de gir opp eller forlater prosessen. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Det er gjort funn av navn og roller på skjemaelementer i vår innsynsløsning som ikke tilfredsstiller kravet. Feilene kan skape problemer for brukere som er avhengige av skjermleser, fordi de kan ha problemer med å forstå skjemaelementene. Dette kan føre til at brukerne blir forvirret i forhold til hva de ulike elementer gjør, og det kan igjen resultere i feil klikk eller handlinger. Vår leverandør har utviklet en ny versjon av innsynsløsningen som er mer tilrettelagt i forhold til universell utforming. Vi vil vurdere å ta i bruk denne løsningen. 


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Vi ønsker å informere om at vårt nettsted inneholder noen lenker til PDF-dokumenter som per nå ikke oppfyller alle kravene til universell utforming. Å forbedre tilgjengeligheten for alle er et kontinuerlig arbeid for oss, og vi jobber med å utbedre disse svakhetene. Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte medføre.