Tilgjengelighetserklæring for helsedirektoratet.no

  • helsedirektoratet.no
  • HELSEDIREKTORATET, organisasjonsnummer 983 544 622
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 28 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
HELSEDIREKTORATET kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på helsedirektoratet.no slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Flere bilder gir ikke tilstrekkelig beskrivelse til brukere som ikke ser. I forbindelse med sammenslåing av nettside med Direktoratet for E-helse, har vi avpublisert mye eldre innhold med feil av denne typen, men også flyttet over innhold med feil. Det gjenstår arbeid med å gjennomgå og forbedre innhold etter sammenslåingen. I de tilfeller vil ikke skjermleserbrukere få en god forklaring for hva bildet viser. 

Det er flere ikoner som heller bør være dekorative enn beskrevet i tekst. Vi jobber med å implementere et nytt designsystem som skal sikre at vi bedre etterlever kravene ved videreutvikling. Vi jobber også med å gjennomgå enkelte utviklingsjobber som har medført UU-feil. Skjermleserbrukere får i de tilfeller lest opp mye unødvendig tekst som kan oppleves som støy.

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Vi har mange gamle, komplekse helsefaglige dokumenter (estimert ca. 5000) på nettsiden som det vil være svært ressurskrevende å gjøre universelt utformet. Prosess for prioritering, revidering og/eller utfasing av de eldre dokumentene er under arbeid. Vi kommer til å prioritere dokumenter som er mye brukt. 

I forbindelsen med sammenslåingen med Direktoratet for E-helse, har vi lagt ned ehelse.no og flyttet over innholdet til helsedir.no. Det er i tillegg overført oppgaver, og medfølgende nettsider, fra FHI. I begge tilfeller er det mange dokumenter som det vil være svært ressurskrevende å gjøre universelt utformet.

Innhold som bryter kravet

Det er noen podcaster på nettsiden uten transkripsjon eller annet tekstlig alternativ. De med nedsatt hørselsevne vil derfor ikke kunne få med seg innhold i podcast. 

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Vi har mange gamle videoer som er ressurskrevende å tekste eller skrive tekstalternativ til. I forbindelse med sammenslåing av nettside med Direktoratet for E-helse, har vi avpublisert mye eldre innhold med feil av denne typen, men også flyttet over innhold med feil.

Vi har fått på plass et nytt tekstverktøy for videoer, og etablert redaksjonelle føringer for dette ved publisering av nye videoer. 

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Opptak fra tidligere webinarer o.l. etterlever foreløpig ikke dette kravet. Vi har satt i gang arbeid internt, for å øke kunnskap om kravet og hvordan etterleve det i fremtiden. 

De med nedsatt synsevne vil ikke få med seg viktig informasjon i de tilfeller det kun formidles visuelt.

Innhold som bryter kravet
  • Det finnes overskrifter som er tomme eller som har feil overskriftsnivå.
  • Det finnes tabeller hvor rad og kolonneoverskrifter ikke er kodet riktig eller hvor det mangler rad- og kolonneoverskrifter.
  • Flere lister er ikke ikke programmatisk satt som lister.
  • Sitat er ikke programmatisk satt opp i koden.
  • Noen visuelle regioner er ikke innenfor et landemerke.

Det finnes også enkelte skjema fra to tredjepartsløsninger hvor feilmeldinger ikke er koblet riktig til inputfelt og hvor ledetekster ikke er programmatisk koblet i koden. Egne erklæringer for disse er planlagt å få på plass på de aktuelle undersidene.

De som har synsnedsettelse vil i de tilfeller få utfordringer å tolke informasjon i tabeller, navigere i en liste, områder på nettsiden, overskrifter og skjema med skjermleser.

Innhold som bryter kravet

Det er noen sider med visuelle faner som også fungerer som titler til innhold under. I kodestruktur forsvinner kobling og relevant informasjon mellom titler og innhold under. 

De med nedsatt synsevne kan få utfordring å tolke tittel til innhold under.

Innhold som bryter kravet

Det er få tilfeller der inputfelter mangler formål med inndata i skjema. Det gjør at det ikke er mulig å legge inn preutfyllt informasjon i skjema. Det gir spesielt utfordringer for de med nedsatt motorikk og de med nedsatt synsevne.  

Innhold som bryter kravet
  • En god del grafer viser til innhold kun basert på farge i Power BI løsninger på nettsiden.
  • Det finnes enkelte skjema fra tredjepartsløsning hvor feilmeldinger kun formidles basert på farge. Egen erklæring for tredjepartsløsning er planlagt å få på plass på aktuelle undersider.

Fargeblinde vil kunne få utfordringer med å tolke hvilke tall som refereres til hva i grafer eller få med seg feil i skjema. 

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Det er brukt kun farge på en del grafiske elementer i PDF'er på nettsiden. Fordi det er et et for stort omfang av eldre dokumenter har vi vurdert det som stor byrde og for ressursskrevende å rette opp.

Innhold som bryter kravet

Det er en god del grafer med for dårlig kontrast mellom talltekst og bakgrunn. Det blir utfordrende for alle i situasjoner der f.eks sollys treffer skjermen, men spesielt for de med nedsatt synsevne.

Innhold som bryter kravet

Innhold som ikke kreves å være todimensjonalt for å forståes i Power BI kan ikke endres til 400% størrelse.

De med nedsatt synsevne vil få utfordring å navigere rundt for å med seg innhold. Det blir også vanskeligere å bruke på mindre skjermer. 

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Tabeller og noen grafiske objekter i Power BI-løsning som krever vertikal skroll er unntatt kravet fordi en todimensjonal layout er nødvendig for å forstå sammenhengen.

Innhold som bryter kravet

Det er for lav kontrast på grafiske elementer i Power BI og noen få i skjema på nettsiden. I situasjoner der sollys treffer skjermen blir det utfordrende å se de grafiske elementene for de fleste, men spesielt utfordrende for de med nedsatt synsevne.

Innhold som bryter kravet

Det finnes få tilfeller med brudd på pekerfølsomt innhold. I noen Power BI- løsninger kommer det opp tall i en liten boks når man hovrer over grafer. Det finnes ingen " mekanisme for å avvise eller lukke det ekstra innholdet, uten å flytte musepekeren eller tastaturfokuset.". Pekerfølsomt innhold kan gi utfordring til de med nedsatt motorikk, syn eller kognisjon.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Det er stort sett mulig å navigere med tastatur på nettsiden med få unntak.

  • Det er problemer å nå innhold med tastatur for noen filtreringsfunksjoner i PowerBI.
  • Noen knapper og lenker er ikke mulig å navigere til med tastatur
    • Send-knapp nåes ikke med tastatur i skjema "kontakt oss".
    • Lenke som leder til skjema "Autorisasjon og lisens".

Det blir vanskelig for tastaturbrukere å navigere og få frem ønsket innhold. 

Innhold som bryter kravet

Det er stort sett mulig å hoppe til hovedinnhold på nettsiden med få unntak på et par sider. Uten snarveier til hovedinnholdet får tastaturbrukere og skjermleserbrukere repetert gjentagende innhold.

Innhold som bryter kravet

Det er stort sett gode sidetitler på nettsiden med noen få unntak. Det gjør det f.eks. vanskelig å skille mellom ulike faner i nettleseren. 

Innhold som bryter kravet
  • Ulogisk rekkefølge i "Vis alle/flere" knapper i enkelte lister.
  • Ulogisk rekkefølge i Power BI visualiseringer.
  • Dekorative elementer som skillelinjer mellom grafene kommer i fokus i Power BI visualiseringer.

Det kan bli vanskelig å vite hvor man er eller hva som skjer på siden spesielt for skjermleserbrukere eller de med nedsatt kognitivitet.

Innhold som bryter kravet

Det er stort sett gode lenketekster på nettsiden med noen unntak. 

  • I noen rapporter er ikke fotnoter koblet til lenken de refererer til og har ingen kontekst mer enn tallet som står.
  • Noen statuslenker i portoføljer er i grenseland for å være plassert utenfor kontekst. 

Det gir en utfordring skjermleserbrukere å tolke formålet med lenken og hva den leder til.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Noen lenker i løpende tekst består kun av et tall eller et ord. Selvom lenken har noe kontekst rundt kunne flere ord vært markert som en del av lenken eller tydeliggjort noe mer.

Innhold som bryter kravet

Det er stort sett gode overskrifter og ledetekster på nettsiden med noen unntak. Retningslinjer og rundskriv har titler til kapitler markert som h1, men mangler kontekst til hvilket produkt det handler om. F.eks., er en hovedoverskrift "Kognitiv svikt" litt langt fra kontekst til "Førekortveileder".

Det kan gi en utfordring for de som hopper rett til hovedinnhold og ikke får med seg kontekst som er plassert lengre opp, spesielt for skjermleserbrukere.

Innhold som bryter kravet

Det er stort sett synlig fokus på interagerbare elementer med noen unntak.

  • Det finnes noen gule knapper i artikler for å forklare ord eller utrykk i løsningen uten synlig fokus.
  • Det er noen radioknapper som mangler synlig fokus med tastaturnavigasjon.

Det blir vanskelig for tastaturbrukere å vite hvilken knapp de har markert.

Innhold som bryter kravet

Det finnes programmert ledetekst som ikke samsvarer med visuell ledetekst. 

  • Knapp for å åpne filteringsvalg har en annen programert ledetekst.
  • Power BI leser opp empty button på tabs.
  • Noen steder er det lagt til aria-label "pil+vis" istedenfor tekst "vis alle".
  • Enkelte steder er det engelsk aria-label istedenfor norsk. Et eksempel er en knapp med visuell tekst "Last opp filer" med programatisk tekst "Choose Files".
  • Noen lister med valgmuligheter har en annen programatisk ledetekst enn den visuelle.

De med nedsatt motorikk vil få en utfordring å bruke talekontroll for å få en knapp til å reagere.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

Det er samisk språk på deler av innhold som unnviker fra språket satt på nettsiden, norsk bokmål. På grunn av en tekninsk utfordring ved å markere deler av innhold på det aktuelle språket har vi i de tilfeller valgt å markere hele siden på samisk der samisk framstår som hovedspråket i et artikkelområde. På den måten blir hovedinnholdet lest opp på riktig språk med skjermelser. Dette er en midlertidig løsning til vi kommer frem til et bedre alternativ.

De som bruker skjermleser vil i tilfeller med samisk språk som hovedinnhold få lest opp hovednavigasjon og innhold rundt med samisk uttale, selvom akkuratt det er på bokmål. 

Innhold som bryter kravet

Nettsiden har noe innhold som ikke har konsekvent identifikasjon.

  • Søkefelt opptrer ulikt noen plasser.
  • Lenker vises noen steder med pil foran og andre steder med pil bak. 

Dette kan gi utfordring å forstå hva en komponent er eller hvordan bruke den.

Innhold som bryter kravet

Det finnes enkelte skjema fra tredjepartsløsning hvor feilmeldinger ikke er beskrevet i tekst eller koblet til inputfeltet det gjelder. Egen erklæring for tredjepartsløsning er planlagt å få på plass på aktuelle undersider.

De med nedsatt syn eller kognisjon vil få utfordringer å finne ut hvor og hva som er feil i skjema.

Innhold som bryter kravet

Nettsiden har stort sett gode ledetekster og instruksjoner med noen få unntak. 

  • Nettsiden mangler forklaring av hva stjerne betyr i et skjema, at feltene er obligatoriske.  
  • Det finnes og noen søkefelt uten label. 

Det blir vanskelig for alle å tolke hva man skal skrive inn i inputfelt uten ledetekst eller intruksjon. Spesielt utfordrende blir det for de som bruker skjermleser og talekontroll.

Innhold som bryter kravet

Det vises veldig få steder forslag ved feil i skjema på nettsiden. Det kan bli vanskelig for alle å vite hva man skal rette opp i, men spesielt utfordrende for de med nedsatt kognisjon.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Det er noen unntak fra god oppdeling i HTML-struktur på nettsiden.

  • Det finnes duplikater av id.
  • Noen få tilfeller der paragraf ikke har et avsluttende HTML-paragraf-element.
  • I enkelte moduler er ikke listeelementer nøstet i henhold til standarden.

Det kan gi utfordringer med å navigere med en skjermleser på nettsiden.

Innhold som bryter kravet

Nettsiden har noen mangler for kobling mellom roller og verdier.

  • Flere innebygde videoer på nettstedet mangler en beskrivende tittel.
  • Det mangler også beskrivende tittel på Power BI-visualiseringer.
  • Det finnes tilfeller der radiogrupper i skjema ikke har en tilkoblet ledetekst.

Skjermleserbrukere vil få problemer med å vite hva områder og innhold består av, sistnevnte ogå for talekontroll.

Innhold som bryter kravet

Det er en del sider med dynamisk innhold for søk og resultat uten statusbeskjeder. Skjermleserbrukere vil ikke få med seg hva som skjer på siden når de utfører handlinger der statusbeskjeder mangler. 


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Vi jobber med å øke forståelsen i virksomheten for universell utforming. Vi bruker verktøy systematisk for å fange opp avvik på helsedirektoratet.no.