-
Vy.no
-
VYGRUPPEN AS, organisasjonsnummer 984 661 177
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 14 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med begrenset rekkevidde
- Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Vi har enkelte promovideoer som ikke tilbyr synstolkning.
Konsekvens:
Synshemmede vil ha problemer med å oppfatte innholdet i videoene.
- Innhold som bryter kravet
Det er sider som ikke har en definert H1, og flere lister er ikke definert semantisk korrekt i HTML-koden, og vil derfor være vanskeligere å tolke for en skjermleser.
- Innhold som bryter kravet
Det er tilfeller av skjemaelementer som ikke har riktig definerte autocomplete attributter. Dette kan gjøre det vanskeligere for brukere å fylle ut skjemaet.
- Innhold som bryter kravet
Det er tilfeller hvor innhold blir forskjøvet eller kolliderer i hverandre ved endring av tekststørrelse, f.eks. i label og inputtekst. Det vil si at det kan være vanskeligere å oppfatte innholdet.
- Innhold som bryter kravet
Det er tilfeller hvor innhold blir forskjøvet eller kolliderer i hverandre ved endring av tekststørrelse, f.eks. i label og inputtekst.
Det er også tilfeller i ett skjema hvor vi får horisontal scroll ved 1280px skjerm ved 400% forstørrelse.
Det vil si at det kan være vanskeligere å oppfatte innholdet.
- Innhold som bryter kravet
Det er en utfordring med skjermleser å lese en PDF-kvittering og billett fra e-post. Det blir vanskelig for synshemmede å lese innholdet.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes elementer som ikke er tilgjengelig med tastatur, noe som gjør det vanskelig å navigere for dem som ikke kan bruke f.eks. mus.
- Innhold som bryter kravet
Det er ikke alle sider som har en definert overskrift med H1. Det kan gjøre det vanskelig å identifisere formålet med siden.
Det er også feil bruk av aria-labels og tilfeller av ledetekster som ikke er beskrivende nok. Det kan være vanskeligere for brukeren å orientere seg i innholdet.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes tilfeller i skjema hvor flervalgskort mangler hover og focus effekt, det kan gjøre det vanskelig å vite hvor man befinner seg på nettsiden ved hjelp av fokus.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
Vi har ett tilfelle av en avhukingsboks som ikke er utformet likt som resten av nettstedet, det kan gjøre det vanskeligere å gjenkjenne funksjonalitet.
- Innhold som bryter kravet
Vi har tilfeller av feilmeldinger knyttet til skjemaer som ikke viser hvor feilen er oppstått, eller ikke beskriver feilen. Det kan gjøre det vanskelig å identifisere feil.
- Innhold som bryter kravet
I opprett profil, har vi tilfeller hvor feilmeldinger ikke gir tilstrekkelig informasjon om hvordan man kan fikse feilen. Det kan gjøre det vanskelig å korrigere feil.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Det er tilfeller hvor knapper mangler aria-label, noe som gjør at brukeren ikke nødvendigvis vet hva knappen gjør.
I lavpriskalenderen får ikke skjermlesbrukere beskjed om at en dato er valgt eller ikke. Dette fører til at det kan bli vanskelig å vite hva som valgt.
- Innhold som bryter kravet
Det er tilfeller hvor statusbeskjeder ikke blir lest opp av skjermleser. Dette betyr at ikke alle brukere får med seg alle statusbeskjeder.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har selv testet og vurdert nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Vy har mange utviklingsteam som jobber med forvaltning og nyutvikling av tjenester i app og på web. Hvert team består av flere personer med kompetanse innen brukeropplevelse, visuell design og teknisk utvikling. Teamene har ansvar for at de tjenestene de utvikler og forvalter er universelt utformet.
For å sikre kvalitet og helhet på tvers av team er det utviklet et designsystem (Spor). Spor inneholder komponenter som benyttes i utviklingen av app og web. Ved å sørge for at Spor-komponenter er universelt utformet sikrer vi en helhetlig brukeropplevelse for kundene. Spor er i kontinuerlig utvikling med mange bidragsytere, og vil gradvis erstatte eksisterende design og komponenter. Dette arbeidet er krevende og vi er midt i en omskrivingsprosess av flere av våre tjenester. Det produksjonsettes ny kode i app og web opptil flere ganger pr uke. Det gjøres derfor jevnlige revideringer av kode for å sikre god tilgjengelighet i kanalene.
Dersom kunder gir oss beskjed om feil eller mangler i tjenestene, retter vi dette innen rimelig tid. Vi har dessuten avtale med en ekstern ressurs, som bistår med brukertesting og ekspert-kompetanse.