Tilgjengelighetserklæring for himolde.no

  • himolde.no
  • HØGSKOLEN I MOLDE, organisasjonsnummer 971 555 483
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 19 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
HØGSKOLEN I MOLDE kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på himolde.no slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Vi mangler alternative tekster på enkelte foto, grafer og knapper. 
Det finnes noen tilfeller der dekorative bilder har alt-tekst som bør skjules i publiserte sider. Det finnes også lenkede bilder som ikke har beskrivende alt-tekst for formålet.

De fleste bruddene på himolde.no finnes i publiserte dokumenter, ofte undervisningsmateriell. Her er det manglene alt-tekst til meningsbærende bilder det finnes flest brudd på. 

Utvalget som er testet til nå ikke er omfattende nok til å konkludere med fullstendig status for hele nettstedet, men gir en god indikasjon på hvor feilene ligger når det gjeler brudd på kriterium 1.1.1.

Årsaken til at kravet ikke er oppfylt er variende grad av kjennskap til å arbeide med universelt innhold internt i organiasjonen. 

Innhold som bryter kravet

Vi har publisert podcaster uten medfølgende transkripsjon, og enkelte av videoene er uten teksting. Forelesningsvideoer har store mangler på teksting og det er en omfattende jobb må gjøres for å tekste disse videoene. 

Innhold som bryter kravet

Enkelte av videoene våre er ikke tekstet. Årsaken er både manglende kompetanse og tilgang til ressurser. 

Innhold som bryter kravet

Nivåene på titler er feil på enkelte sider, Søket (når det er åpent) er ikke inkludert i landmark, noe som gjør det vanskeligere for brukere som navigerer bare med tastatur. 

Innhold som bryter kravet

Visuell overskrift (visuelt lik de andre i footeren) er ikke kodet som overskrift, gjør det vanskelig for brukere som navigerer kun via tastatur. 

Innhold som bryter kravet

På enkelte sider er det feil label på søkefelt, så det ikke er klart for hva man søker for brukere som får lest opp innhold. 

Innhold som bryter kravet

I landskapsvisning på mobil får brukeren både horisontal og vertikal scroll. 

Tilgjengelige alternativ

Løses ved å zomme ut. Regner med at dette løser seg ved neste tekniske oppdatering. 

Innhold som bryter kravet

Enkelte lenker er kun markert med farge, ikke fetere tekst eller understrekning. Det gjør det vanskeligere for enkelte brukere å oppfatte at det er en lenke. 

Innhold som bryter kravet

Ved forstørring av kun tekst går innhold inn i hverandre, forsvinner, går utover "boksen" sin slik at det har for dårlig kontrast eller forstørres ikke. Dette gjør det vanskelig for svaksynte å navigere.

Innhold som bryter kravet

Menypunktene får hvit bakgrunn ved hover/fokus. Denne har for dårlig kontrast (1,1:1) som igjen fører til brudd på 2.4.7 om synlig fokus markering. Gjør det vanskeligere å navigere nettstedet.

Innhold som bryter kravet

Når tekstavstand justeres går innhold inn i hverandre og forsvinner eller endres ikke. Dette henger sammen med at siden ikke er responsiv.

Innhold som bryter kravet

Sjekkboksene har for dårlig kontrast (1,2:1) mot bakgrunnen i vanlig state. 

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Hoppelenken "hopp til hovedinnhold" hopper til venstremenyen, og ikke til hovedinnholdet. Det gjør det vanskelig for personer som navigerer kun via tastatur. 

Innhold som bryter kravet

På enkelte sider (etter å ha åpnet "vis flere filtreringsmuligheter" ) må man tabbe bakover for å komme til de nye filtrene som vises ved tastaturnavigering . Det er ulogisk.

Innhold som bryter kravet

Det opprettes en lenke selv når det ikke er noen tags der.  + Feilmelding i ARIA

Innhold som bryter kravet

Tastaturfokuset er på logoen, "lukk meny" og pilen på bildene, men har ingen synlig fokus. Gjør det vanskelig for de som navigerer kun med tastatur. 

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

Når det tabbes fra starten av siden åpner hamburgermenyen seg når du tabber. Det skal den ikke gjøre før du har valgt å åpne den ved å trykke på knappen. 

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Element Ids are not unique. #search-string-responsive er brukt to ganger. 

Innhold som bryter kravet

"Element Ids are not unique". #search-string-responsive er brukt to ganger.  + Ugyldig ARIA-attributtverdi: aria-controls="header-menu-search" + e


Test og vurdering av nettstedet

Vi har testet og vurdert nettstedet internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Høgskolen i Molde jobber kontinuerlig og målrettet med universell utforming på himolde.no. Ett ledd i dette har er å etablere et eget kompetanseprogram og kurs innen universell utforming for å bistå ansatte og enheter i dette arbeidet.

Siden forrige erklæring har vi jobbet målrettet med å få ned brudd på kravene som har med redaksjonelt innhold å gjøre, men er fremdeles ikke i mål.

Høgskolen i Molde har mange publisister og forelesere som produserer innhold og undervisningsmateriell. Fremover vil vi ha økt fokus på opplæring og rådgivning av disse, så vi får redusert andelen redaksjonelle feil.

Samtidig vil vi fortsette å jobbe med rettinger av uu-brudd i rammeverk i samarbeid med UiO som er leverandør av publiseringssystemet vi bruker, og sikre at uu er en sentral del av all nyutvikling på himolde.no.