Tilgjengelighetserklæring for vurdering.uib.no

  • vurdering.uib.no
  • UNIVERSITETET I BERGEN, organisasjonsnummer 874 789 542
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 24 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
UNIVERSITETET I BERGEN kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på vurdering.uib.no slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

På grunn av den store mengden eksamensoppgavetekster som lages i eksamensløsningen, kan man med rimelighet anta at det finnes ikke-tekstlig innhold som mangler tekstalternativ eller beskrivende identifikasjon, som for eksempel figurer og bilder av tekst. Dette kan gjøre at personer som bruker skjermleser eller lignende hjelpemidler ikke oppfatter innholdet.  

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Det fins medier som ikke har alternativt innhold på grunn av formen på eksamenen som gjennomføres, for eksempel diktat på språkfag. 

Tilgjengelige alternativ

Personer som ikke kan gjennomføre en slik eksamen kan be om alternativ vurderingsform.

Innhold som bryter kravet

Vi bruker ikke video under saleksamen (eksamen på campus med tilsyn av eksamensvakter). Det er rimelig å anta at det kan finnes eksamensoppgaver ved hjemmeeksamen eller innleveringseksamen som feks har video som ikke er tekstet. Dette vil da medføre at innholdet blir vanskelig tilgjenglig for personer med nedsatt hørsel eller noen typer funksjonsvariasjoner.

Innhold som bryter kravet

Vi bruker ikke video under saleksamen (eksamen på campus med tilsyn av eksamensvakter). Det er rimelig å anta at det kan finnes eksamensoppgaver ved hjemmeeksamen eller innleveringseksamen som feks har video som ikke er synstolket. Dette vil da medføre at innholdet blir vanskelig tilgjenglig for personer med noen typer funksjonsvariasjoner.

Innhold som bryter kravet

Det mangler mulighet for overskriftsnivåer i eksamensoppgaver, ettersom tekstredigeringsverktøyet ikke lar faglærer definere overskrifter. Vi kan derfor anta at det finnes innhold der det er lagt inn visuelle opverskrifter som ikke er kodet som overskrifter. Dette kan gjøre at personer som bruker skjermleser eller lignende hjelpemidler ikke mottar samme informasjon som seende brukere. 

Innhold som bryter kravet

På grunn av det store antallet eksamensoppgavetekster som lages i eksamensløsningen kan man med rimelighet anta at det finnes tilfeller hvor instruksjoner gis ut fra sensoriske egenskaper. Dette kan gjøre det vanskelig å oppfatte instruksjonene for personer som bruker skjermleser eller lignende hjelpemidler.

Innhold som bryter kravet

På grunn av det store antallet eksamensoppgavetekster som lages i eksamensløsningen, kan man med rimelighet anta at det finnes tilfeller hvor farge er brukt til å formidle informasjon, som for eksempel i tabeller eller grafer. Dette kan gjøre det vanskelig for personer med nedsatt syn eller fargepersepsjon å oppfatte innholdet. 

Innhold som bryter kravet

På grunn av det store antallet eksamensoppgaver i løsningen, er det rimelig å anta at det finnes vedlegg, bilder eller annet innhold i eksamensoppgavene som har for lav kontrast. Dette kan gjøre det vanskelig for personer med nedsatt syn eller fargepersepsjon å se teksten.  

Innhold som bryter kravet

Det finnes tilfeller hvor bilder av tekst er brukt i stedet for tekst, blant annet ved at pdf-dokumenter som lastes opp mister egenskaper som gjør det lesbart med skjermleser. På grunn av det store antallet eksamensoppgavetekster som lages i eksmensløsningen, kan man med rimelighet anta at det finnes flere feil enn vi har avdekket. Dette vil være problematisk for personer som bruker skjermleser eller lignende hjelpemidler for å lese innholdet. 

Innhold som bryter kravet

Noe innhold i løsningen, som iframe-innhold og dokumenter som er bygd inn på siden, zoomer ikke og kan bare nås med scrolling i to retninger. Dette kan gjøre det vanskelig for personer med nedsatt syn å bruke løsningen. 

Innhold som bryter kravet

På grunn av det store antallet eksamensoppgaver er det rimelig å anta at det finnes ikke-tekstlig innhold bilder og grafikk som ikke har god nok kontrast mot området rund elementet. Dette kan gjøre det vanskelig for personer med nedsatt syn eller fargepersepsjon å se innholdet.  

Innhold som bryter kravet

Tooltips i teksteditor forsvinner straks man flytter musepekeren vekk fra knappen. Å bevege musepekeren over tooltips forhindrer ikke at tooltip forsvinner.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Volumknapp ved lydavspilling kan ikke nås med tastatur. Dette kan skape vansker for personer som bruker tastatur til å navigere på siden. Videre kan man ikke bruke tastaturnavigasjon i noen typer oppgaver, for eksemple oppgavetypen "Feltvalg".

Tilgjengelige alternativ

Personer som ikke kan gjennomføre eksamener med for eksempel oppgavetypen "Feltvalg" kan be om alternativ vurderingsform.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Eksameners varighet er forhåndsbestemt, og brukeren kan ikke selv forlenge denne i eksamensløsningen, ettersom det hadde ugyldiggjort tidsbegrensningens hensikt. 

Tilgjengelige alternativ

Personer med behov for tilrettelegging kan få innvilget dette i forkant av eksamen.

Innhold som bryter kravet

Sidetitler er like på flere sider. Dette kan gjøre det vanskeligere å orientere seg ved bruk av eksamensløsningen, for personer som bruker skjermleser eller lignende hjelpemidler, eller som har nedsatt kognisjon.

Innhold som bryter kravet

I tokolonneoppsett er ikke innholdet presentert i en logisk rekkefølge. Dette kan gjøre det utfordrende for personer som bruker tastatur til å navigere å bruke løsningen. 

Innhold som bryter kravet

På grunn av det store antallet eksamensoppgaver som lages i løsningen er det stor sannsynlighet for at det fins tilfeller hvor lenketekst ikke gir tilstrekkelig informasjon om lenkens formål eller lenkemål. Dette kan skape utfordringer for personer med nedsatt syn, motorikk eller kognisjon.

Innhold som bryter kravet

Lite forklarende ledetekster på elementene i siden. Dette kan skape utfordringer for personer med nedsatt syn, motorikk eller kognisjon.

Innhold som bryter kravet

Det fins knapper i visse oppgavetyper som ikke får synlig fokusmarkering ved tastaturnavigering. Dette kan gjøre det vanskeligere for personer som bruker tastatur til å navigere på sidene. 

Innhold som bryter kravet

Feltet "hopp til navigasjon" har beskrivelsen "hopp til oppgavenavigasjon" i koden. Dette kan skape vansker for personer som bruker stemmestyring.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

Engelsk er angitt som språk på sidene dashbord, selv om brukeren har valgt norsk. Dette gjør det vanskelig for personer som bruker skjermleser, ettersom norsk tekst blir lest med engelsk uttale. Inne i eksamen følger sidespåket språkvalget til bruker.

Innhold som bryter kravet

Det finnes tilfeller av tekst på andre språk som ikke er kodet som det, ettersom det ikke fins verktøy i løsningen som lar innholdsprodusenter kode deler av teksten på andre språk. Dette kan være problematisk for personer som bruker skjermleser.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Det fins skjemaelementer og knapper som ikke er kodet riktig. Dette kan gjøre det vanskelig å bruke tjenesten for personer som bruker skjermleser eller lignende hjelpemidler.

Innhold som bryter kravet

Noen varsler i eksamensløsningen blir ikke lest opp av skjermleser. Dette gjør det vanskelig å oppfatte meldinger fra tjenesten for personer som bruker skjermleser eller lignende hjelpemidler.


Test og vurdering av nettstedet

Vi har selv testet og vurdert nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Om vurdering.uib.no:

vurdering.uib.no er et eksamensløsning, og en rekke feil kan komme av selve formen på eksamenen som skal gjennomføres. Dermed vil det være umulig å gjøre noen typer innhold mer tilgjengelig, da det vil gå på akkord med de faglige kravene som stilles til studentene. Retting av disse "feilene" vil dermed både være uforholdsmessig i lys av diskrimineringslovens § 18 og i strid med de mål universitets- og høyskolesektoren prøver å oppnå i sin utdanning. UiB tilrettelegger for alternative vurderingsformer for studenter som ikke kan gjennomføre eksamener av disse typene.

Om arbeid med uu ved Universitetet i Bergen:

Universitetet i Bergen har et stadig større fokus på universell utforming, og gjennom opprettelsen av tjenesten UiB Universell 01.02.22 valgte Universitetet i Bergen å satse strategisk for å styrke arbeidet med universell utforming. Universell utforming av IKT er en viktig del av UiB Universell sitt arbeid.

Gjennom Handlingsplan for inkluderende læringsmiljø og universell utforming slås det fast at Universitetet i Bergen skal arbeide for universell utforming av læringsmiljøet i sin helhet.

På Universitetet i Bergen har vi rundt 4500 innholdsprodusenter, og vi arbeider med bevisstgjøring av universell utforming av det vi produserer digitalt. På noen områder er ikke verktøyene vi har til rådighet særlig godt egnet, fordi de er tungvinte og tidkrevende å bruke. Universitetet i Bergen arbeider nå for å bytte ut eksisterende systemer slik at det skal lette dette arbeidet.

Universitetet i Bergen vil arbeide planmessig for å fremme universell utforming av IKT, eksempelvis ved å

1. signalisere et fokus på uu av IKT gjennom å tilby, og oppfordre til deltakelse på, ulike kurs
2. oppfordre fakulteter, institutter og administrative avdelinger til å utarbeide egne planer for arbeidet med universell utforming av IKT
3. utvikle egne ressurssider for ansatte med tips og triks når det gjelder universell utforming av IKT
4. arbeide aktivt gjennom Nettverk for universell utforming og tilrettelegging slik at det legges planer for utvikling av dette området ved universitetet
5. tilby ulike kurs i universell utforming av IKT, både nettbaserte kurs, synkront og asynkront, og fysiske samlinger
6. promotere prosjektet; Universell utforming av digitale læremidler. Prosjektet er støttet av HKdir, og gjennom dette arbeidet ønsker universitetet å ytterligere styrke alt arbeidet på Universitetet i Bergen knyttet til universell utforming av IKT
7. arbeide aktivt for å utbedre feil i systemer som er blitt oppdaget gjennom arbeidet med testing av nettsteder i forbindelse med utarbeidelse av tilgjengelighetserklæringer