-
Kostholdsplanleggeren
-
HELSEDIREKTORATET, organisasjonsnummer 983 544 622
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 12 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Noe av teksten på kakediagrammene som viser næringsinnhold for ukesmenyer forsvinner når brukeren zoomer inn til 200%.
Dette gjør at brukere som er avhengige av større tekst, for eksempel på grunn av nedsatt syn, kan gå glipp av innhold.
- Innhold som bryter kravet
På hovedsiden til Kostholdsplanleggeren Ung går header utenfor skjermbildet hvis man zoomer til 400%.
Dette kan føre til at brukere som har behov for større tekst på nettsiden går glipp av innhold.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes diagrammer og fokusmarkører som får et dårlig fargekontrastforhold. Dette gjelder diagrammer som viser energigivende næringsstoffer både som kakediagram og stolper inne på ukesmeny. For fokusmarkører gjelder dette når fokus står på et allerede valgt måltid i en ukemeny.
Det er for lite kontrast på rammen på noen inndatafeltene, f.eks. felt for mengde når man velger antall gram eller porsjoner inne på en matrett. Rammene på knappene i modalen for å velge eller endre profil har også liten kontrast.
Dette kan føre til at det blir vanskeligere for brukerne å identifisere interaktive komponenter på siden, spesielt for de med nedsatt syn.
- Innhold som bryter kravet
For seksjonene i kakediagrammer som viser energigivende næringsstoffer, kan ikke musepekeren flyttes over tooltip uten at tooltip forsvinner. Dette fordi tooltip-en beveger seg sammen med musepekeren.
Dette kan føre til problemer for brukere som bruker musepekeren til å følge med på teksten mens de leser, noe som kan inkludere personer med nedsatt syn eller lesevansker.
Det er også et problem for brukere som er avhengige av skjermforstørrelse hvor man mp flytte pekeren over på innholdet, eller hjelpemidler som markerer eller leser opp tekst etter hvert som pekeren beveger seg over den.- Tilgjengelige alternativ
Selv om tooltip ikke er tilgjengelig, kan man få samme informasjon om energigivende næringsstoffer fra merkelappene som er plassert på siden rundt kakediagrammet. Disse viser de samme verdiene.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
På forsiden er det innhold som ikke er tilgjengelig gjennom tabbing når tabellen med matvarer er tilstede på siden. Tabrekkefølgen blir sittende fast i tabellen eller sender deg til toppen av siden igjen.
Dette er et problem for alle brukere som bruker tastatur som navigasjon, f.eks. brukere med nedsatt bevegelsesevne.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes animasjon på siden som ikke er mulig å stenge av. Dette gjelder søkefeltet på forsiden som har en placeholder-tekst som bytter mellom forskjellige forslag til søkeord, samt en animasjon som vises når man ikke har noen matvarer eller næringsstoffer på henholdsvis oversiktssiden for matvarer og næringsstoffer.
Animasjoner kan virke distraherende for alle brukere, men spesielt for de med nedsatt kognisjon eller nedsatt syn.
- Innhold som bryter kravet
Noen undersider av Kostholdsplanleggeren Ung har unøyaktige og like sidetitler.
Dette gjør det vanskeligere for brukere å forstå hvor de er på nettsiden, samt skille mellom forskjellige undersider.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes ingen andre måter å finne informasjon på enn ved å bruke menyen.
Dette kan gjøre det vanskeligere for brukere med nedsatt kognisjon å finne frem til det de leter etter.
- Innhold som bryter kravet
Inndatafelt for mengde i matvare-tabell har ikke synlig fokus.
Dette gjør det vanskelig for de som navigerer med tastatur å se hvor på siden de befinner seg og hvordan de kan interagere med inndatafeltet.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes inndatafelter som ikke har en synlig ledetekst. Dette gjelder inndatafelter for å endre navn på næringstoffer på siden "Mine næringsstoffer", og inndatafelter for å endre navn på måltider inne på en side for en ukemeny.
Dette gjør det vanskelig for brukere med nedsatt syn eller nedsatt kognisjon å forstå hva som skal skrives inn i inndatafeltene.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Det finnes noen veldig få kodefeil i følge kodevalidatoren som brukes av UU-tilsynet. Dette gjelder nøsting av element div under button og legend under div i visse kontekster.
Feil i koden kan gjøre det vanskelig for brukere av hjelpemiddelteknologier å bruke nettsiden, f.eks. ved at elementer ikke blir lest opp på riktig måte.
- Innhold som bryter kravet
Det er enkelte interaktive elementer som må forbedres for brukere med hjelpeteknologier, som skjermlesere. Dette gjelder noen knapper og avmerkingsbokser. Når man skal velger en profil, har man ulike alternativer man kan velge. For synshemmede brukere med skjermleser, er det hensiktsmessig å kode disse knappene som alternativknapper (radioknapper), fordi bare en av dem kan være valgt om gangen.
For avmerkingsbokser gjelder det valg av hvilke næringsstoffer som skal vises i matvaretabellen eller når man ser på næringsinnholdet til en rett. Her annonseres det noen ganger feil til skjermlesere, f.eks. ved at den sier "Alle er valgt" når man huker av på ett næringsstoff. Det er også utydelig beskjed når man velger "Fjern hele gruppen", fordi noen av næringsstoffene er obligatoriske og kan ikke fjernes fra visningen.
Disse feilene gjør det vanskeligere for brukere av hjelpeteknologi eller brukere med nedsatt syn, da det er vanskelig å forstå hvilke næringsstoffer som er valgt og ikke.
Test og vurdering av nettstedet
Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Det har blitt gjort en ny gjennomgang av tilgjengeligheten for siden i starten av 2025, og det jobbes videre med å utbedre oppdagede feil.