Tilgjengelighetserklæring for nordreisa.kommune.no

  • nordreisa.kommune.no
  • NORDREISA KOMMUNE, organisasjonsnummer 943 350 833
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 9 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
NORDREISA KOMMUNE kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på nordreisa.kommune.no slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Nordreisa kommune har publisert videoer med lyd. Men mange av videoene som ligger ute mangler tekst som gjengir det som blir sakt eller formidlet i videoene.

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Det ligger mange videoer ute på nettsiden vår. Vi har foreløpig ikke ressurser til å skulle tekste alle tidligere videoer som ligger ute på siden vår.

Tilgjengelige alternativ

Det gjelder våre politiske møter som tidligere har vært direktesendt og nå lagret på hjemmesiden vår. Det finnes møteprotokoller fra disse møtene. Disse vil gjengi den viktigste informasjonen fra møtene som har blitt spilt inn.

Innhold som bryter kravet

Våre videoer er ikke tekstet. Vi har per dags dato ingen løsning som hjelper med å oversette. I tillegg vil det kreve store ressurser for å kunne tekste et helt møte, som enkelte dager varer opp til 9 timer.

Tilgjengelige alternativ

Du kan lese sakspapirer fra møter. Dermed vil du få innblikk i hva som har skjedd på disse politiske møtene.

Innhold som bryter kravet

Noe av innholdet vårt kan være vanskelig å forstå. Vi jobber med å rette dette, å vil manuelt gå igjennom nettsiden vår for å sjekke dette/rette feil.

Innhold som bryter kravet

Farger, og farger har blitt benyttet som eneste visuelle virkemiddel for å formidle informasjon, angi en handling, be om respons eller skille ut et visuelt element. Dette kan føre til at enkelte mennesker får feil fargepersepsjon.

Dette må løses i selve kodingen av nettsiden vår. Webredaktør skal sammen med hjemmesideleverandør legge inn ny farge på nettsiden, som oppfyller kravene.

Innhold som bryter kravet

Kontrasten mellom bakgrunn og tekst på en nettside har ikke tilstrekkelig kontrast. Dette fører til at brukere med moderat nedsatt syn kanskje ikke kan lese teksten. Det samme gjelder brukere med redusert fargesyn. 

 

Webredaktør skal sammen med hjemmesideleverandør legge inn ny farge på nettsiden, som oppfyller kravene. Vi jobber også internt med å få gode rutiner for framtidig produksjon av innhold.

Tilgjengelige alternativ

Ved hjelp av en skjermleser vil svaksynte kunne få med seg teksten.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Lenker mangler et tekstalternativ. Vi jobber internt med å få innført en rutine som vil oppfylle kravene.

Innhold som bryter kravet

Ikke alle overskrifter og ledetekster/etiketter er klare og beskrivende. Dette vil kunne føre til at det blir vanskelig for enkelte brukere å finne relevant informasjon og forstå sammenhenger og struktur i informasjonen som blir presentert. Vi vil gå igjennom alt innhold på nettsiden vår og endre dette.

Tilgjengelige alternativ

Det finnes tilgjengelighe alternativ. Men det er ikke alle alternativene som vil kunne oppfattes av alle.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

I enkelte skjema løsninger som vi bruker så finnes denne funksjonen. Hvis du skriver feil, så får du opp en tekst som sier noe om hva som er feil. Feilen kan gjøre det vanskelig for brukere å fylle inn informasjonen på en korrekt måte.

Men vi arbeider med å implementere en ny skjemaløsning som oppfyller kravene.

Tilgjengelige alternativ

I de fleste tilfeller står det med tekst hva som skal fylles inn. Denne teksten vil også kunne leses av skjermleser.


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Vi jobber kontinuerlig med universell utforming av våre nettløsninger. Vi har valgt å lage en tilgjengelighetserklæring for nettsiden vår. I tillegg har vi laget egne tilgjengelighetserklæringer for våre tredjepartsløsninger.