-
mestring.no
-
OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS HF, organisasjonsnummer 993 467 049
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 4 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Vi lenker ut til egne podkastepisoder på andre plattformer som per dags dato ikke er transkribert. Dette medfører at hørselshemmede ikke kan nyttiggjøre seg dette innholdet. Det jobbes i disse dager med å ferdigstille fullverdige tekstversjoner for samtlige episoder.
- Tilgjengelige alternativ
Vi har podkaster som per i dag ikke er transkriberte, men innholdet i alle episodene er kort omtalt i skriftlige nyhetssaker.
- Innhold som bryter kravet
Vi har gode rutiner for teksting av videoer, og de aller fleste videoene på nettstedet vårt er tekstet. Likevel har har vi et fåtall eldre videoer (før 2018) liggende på sidene våre via embed-kode som ikke er tekstet. Disse har heller ikke et annet tekstalternativ. Dette er en utfordring for dem som ikke kan eller ønsker å høre lyden i videoene. De får med andre ord ikke med seg innholdet uten å høre lyden.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Vårt nettsted oppfyller kravet om at all funksjonalitet skal kunne brukes med bare tastatur bortsett fra ett enkelt unntak. Dette unntaket er en opplæringsfilm som er lastet opp i en utdatert avspiller. Dette gjør at deler av innholdet vil være utilgjengelig for brukere som kun benytter tastatur. Her leter vi etter en alternativ løsning.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Alle sider skal være uten store kodefeil. Det er likevel enkelte feil som følge av begrensninger i publiseringsløsningen Wordpress, eksempelvis knyttet til søkeresultatsiden. Dette etterspørres en løsning på hos utviklere av webløsningen.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har testet og vurdert nettstedet internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Ved Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) jobber vi kontinuerlig med å gjøre nettsidene våre og annet digitalt innhold tilgjengelig for alle. Dette er noe vi har vært opptatte av i lang tid, og vi gjennomførte allerede i 2019 en ekstern evaluering av nettstedet vårt. Dette medførte flere store utbedringer.
Når det gjelder videre arbeid med tilgjengeliggjøring etter oppdaterte retningslinjer fra og med 1. februar 2023, er vi godt i gang med intern kompetanseheving for å øke kunnskap og bevissthet omkring universell utforming. I tillegg har vi fått på plass gode rutiner for teksting av audiovisuelt innhold. Fremover vil det bli enda større fokus på å ruste den enkelte medarbeider til å ivareta universell utforming i alle leveranser.