-
vetinst.no
-
VETERINÆRINSTITUTTET, organisasjonsnummer 970 955 623
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 9 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
IKT løsningen vår støtter ikke funksjonen med synstolking for forhåndsinnspilt videoinnhold i synkroniserte medier. Vi jobber med å finne en løsning på dette for vårt videoinnhold.
- Innhold som bryter kravet
Dette kravet er delvis oppfylt.
- Alle tekster som visuelt fungerer som overskrifter er også kodet som overskrifter med passende overskriftsnivå: punktet er godkjent.
- Overskriftstrukturen hopper ikke over nivåer. Dermed er punktet godkjent.
- Lister skapes med relevante list-elementer i koden: relevante lister skapes med relevant kode. Punktet er godkjent med unntak på grunn av forbedringspotensial på definisjonslister.
- Rad- og kolonneoverskrifter i tabeller kodes med elementet th og har en scope angitt i koden: Tabelloverskrifter finnes, men scope mangler. Derfor er punktet godkjent, men med unntak.
- Alle tabeller er kodet med korrekt HTML-kode: kravet er oppfylt da det benyttes korrekt tabellkode.
- Alle beskrivelser/ledetekster er assosiert med det skjemaobjekt som vises i koden: punktet er godkjent med unntak på grunn av placeholder-tekster.
Dette vil gi konsekvenser eller begrensninger for brukere når det gjelder informasjon, struktur og relasjoner som formidles via presentasjonen og kan bestemmes programmeringsmessig eller gjøres tilgjengelig(e) som tekst.
- Innhold som bryter kravet
Punktet er ikke godkjent, da vi mangler autocomplete på input-felt. Dette vil gi konsekvenser for personer med nedsatt kognisjon, som for eksempel hukommelsesvansker, nedsatt konsentrasjonsevne og dysleksi og personer med nedsatt motorikk.
- Innhold som bryter kravet
Punktet er ikke godkjent da vi kun benytter farge for å formidle feil ved innlogging og ved statusinformasjon. Punktet er ikke godkjent da enkelte lenker kun skilles med hjelp av farge. Dette vil påvirke brukere som ser teksten i lysforhold som kan være krevende. Aller viktigst er dette for fargeblinde, svaksynte, dyslektikere og personer med kognitive funksjonsnedsettinger.
- Innhold som bryter kravet
Punktet er godkjent med unntak av at tab-funksjonen ikke fungerer optimalt på alle sider. Blant annet statussider med automatisk innlastede tabeller og diagrammer. Her gir ikke tab-funksjonene tilgang ti inline scrolling. Dette er en del av redesignprosjektet som vil bli ferdigstilt i 2025, der vi tar høye for å rette denne feilen.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Punktet er ikke godkjent. Å bevege seg rundt og filtrere i prislisten er ikke mulig, og listen har objekter som ikke er interaktive og dermed ikke kan nås. Dette gir konsekvenser for brukere som ikke kan eller vil bruke nettstedet med mus. Dette gjelder for eksempel blinde, svaksynte og personer med nedsatt motorikk i armer og hender.
Dette vil bli rettet og tatt høyede for i redesignprosjektet som gjennomføres i 2025.
- Innhold som bryter kravet
Punktet er ikke godkjent da det mangler en lenke for å hoppe direkte til hovedinnholdet på siden. Dette vil bli rettet i forbindelse med redesignprosjektet 2025.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Punktet er ikke godkjent da vi ser at element er nestlet feil i henhold til valgt standard og at det finnes doble id-verdier. Det kan også forekomme element som mangler start eller slutt. Koden følger ikke standarden korrekt og inneholder feil som bryter mot WCAG. I redesignprosessen for 2025 skal vi validere alle sidemaler for å minimere feil i rammeverket.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes lenker som har feilaktig rolle, objekt som mangler beskrivelser av knapper og lenker som ikke har tilstrekkelig beskrivende lenketekster. Vi ser at det mangler innhold i title-attributtet eller at det ikke er korrekt informasjon. Punktet er derfor ikke godkjent, men vi bruker aria-expanded på utvidbare element. Dermed er punktet godkjent med unntak.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har testet og vurdert nettstedet internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Alle skal ha like muligheter til å bruke vetinst.no. Veterinærinstituttet arbeider kontinuerlig med å tilpasse innhold og funksjonalitet, slik at vetinst.no oppfyller WCAG-kravene.
Universell utforming er en del av daglig forvaltning og videreutvikling av nettstedet. Vi ivaretar dette sammen med teknisk leverandør og ved å ha gode rutiner for publisering og retting av feil (Siteimprove).
De fleste WCAG-kravene som vetinst.no ikke tilfredsstiller i dag, vil bli rettet i forbindelse med videreutvikling av nettsidene våre i 2025.