-
Strømstøtte for jordbruksforetak, veksthusforetak og vanningslag
-
LANDBRUKSDIREKTORATET, organisasjonsnummer 981 544 315
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 19 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med begrenset rekkevidde
- Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Vi har ett bilde som ikke har alternativ tekst. Dette gjør at personer som bruker skjermleser ikke vet hva bildet er av.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en rekke overskrifter som ikke er satt opp i en hieratisk rekkefølge. Dette kan gjøre at personer som bruker hjelpemidler får det vanskeligere med å navigere på nettsiden.
Vi har en tekst som ikke blir lest opp av skjermleser. Dette gjør at personer med skjermleser ikke får denne teksten med seg.
- Innhold som bryter kravet
Vi har modaler hvor brukere av hjelpemidler kan interagere med elementer på hovedsiden selv om modalen er åpen.
- Innhold som bryter kravet
Vi har inputfelter som ikke er kodet med inndataformål. Dette gjør det vanskeligere for alle brukere å fylle ut skjema.
- Innhold som bryter kravet
Nesten all vår tekst endrer ikke tekststørrelse. Dette kan gjøre det vanskeligere for de brukeren som trenger større tekst.
Når teksten i tabell blir forstørret overlapper deler av teksten som gjør det vanskeligere å lese for alle brukere.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en rekke inputfelter, tabeller, knappe og tekst som ved forstørring havner utenfor skjermbildet og skaper todimensjonal rulling.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en hjelpetekst som kommer til syne når brukeren klikker på en knapp. Bakgrunnsfargen og kanten til boksen har ikke stor nok kontrast mot bakgrunnen til siden. Dette gjør at brukerne kan tro at hjelpeteksten er en del av hovedinnholdet.
Vi har en tabell hvor kantlinjene ikke har nok kontrast mot bakgrunnen når tabellen er forstørret.
Vi har fokusfarge som for enkelte elementer ikke har nok kontrast mot elementets farge eller bakgrunnen. Dette kan gjøre det vanskeligere å se hvilket element som har fokus.
Vi har knapper hvor kantlinjen ikke har nok kontrast mor bakgrunnen. Dette kan gjøre det vanskeligere for alle brukere å forstå at tekste og ikonet henger sammen.
Vi har en informasjonsboks som kan ekspanderes. Boksen har ikke nok kontrast mot bakgrunnen. Dette kan gjøre at brukere ikke skjønner at "vi mer" knappen lenger sammen med teksten.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en «X»-knapp i modaler som avslutter modalen. Den er ikke mulig å nå med tastatur.
- Tilgjengelige alternativ
Alle modalene har en «Avbryt»-knapp som er mulig å nå med tastatur.
- Innhold som bryter kravet
Vi har ikke hopp til hovedinnhold knapp. Dette gjør at de som bruker hjelpemidler og/eller tastatur må navigere gjennom headeren hver gang.
- Innhold som bryter kravet
Vi har sider i en søknad som ikke har sidetitler.
- Innhold som bryter kravet
Når en ny side i søknaden blir åpnet havner fokus nederst på siden. Dette gjør det vanskeligere for personer som kun bruker tastatur og/eller andre hjelpemidler å forstå hvor de er og navigere på siden.
Når en bruker åpner en modal havner ikke fokus automatisk i modalen. Dette gjør det vanskeligere for personer som kun bruker tastatur og/eller andre hjelpemidler å bruke modalen.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en logo med en lenke, hvor lenken ikke har et beskrivende nok navn. Dette gjør at personer som bruker skjermleser ikke vet hva lenken gjør.
- Innhold som bryter kravet
Vi har radioknapper som har duplikat labels. Dette gjør det vanskeligere for personer dom bruker hjelpemidler å svare riktig på skjemaelementet.
- Innhold som bryter kravet
Når en modal er åpen kan brukeren flytte fokuset bak modalen. Når fokuset er bak modalen er fokuset ikke synlig. Dette gjør at brukere som kun bruker tastatur ikke vet hvor fokuset er.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
Vi har en språkkode som ikke er gyldig. Dette gjør det vaskligere for brukere av hjelpemidler fordi hjelpemiddelet kanskje ikke gjenkjenner språket på siden.
- Innhold som bryter kravet
Vi har obligatoriske inputfelter som ikke er markert at de er obligatoriske, verken visuelt eller i koden. Dette gjør det vanskeligere for alle brukere å forstå hvilke felter de må svare på.
Vi har noen inaktive knapper hvor det ikke er tydelig nok hva brukeren må gjøre for at knappene skal bli aktive.
Vi har datovelgere hvor brukeren kun kan velge datoer i en viss periode. Denne perioden er kun indikert i datovelgeren. Dette gjør at personer som bruker tastatur eller skjermleser ikke får beskjed om hvilke datoer de kan velge.
Vi har datovelgere hvor placeholder teksten er brukt som label. Dette gjør det vanskeligere for personer som bruker hjelpemidler å forstå og bruke elementet.
- Innhold som bryter kravet
Vi har noen feilmeldinger som sier at det som er fylt ut er feil, men sier ikke hvilket format inputet skal være på for å være riktig.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Vi har en rekke knapper, inputfelt og tabeller som ikke har et tilgjengelig navn. Dette kan gjøre det vaskligere for brukere av hjelpemidler å forså og bruke elementene.
Vi har noen elementer som har blitt plassert i fokusrekkefølgen men som ikke har en spesifikk rolle. Dette kan gjøre det vaskligere for brukere av hjelpemidler å forså og bruke elementet.
Vi har noen ekspansjonsknapper som ikke er kodet som ekspansjonsknapper. Dette gjør at personer som bruker skjermleser ikke får informasjon om statusen til knappen.
- Innhold som bryter kravet
Feilmeldinger blir ikke annonsert til skjermleserbrukere.
Test og vurdering av nettstedet
Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Landbruksdirektoratet skal følge forskrift om universell utforming av ikt-løsninger. Vi jobber målrettet for at nettjenestene våre skal være tilgjengelige for alle. Vi arbeider kontinuerlig med å rette feilene vi har i våre løsninger, og vil stadig komme med oppdateringer og forbedringer.
Oppdager du feil vi ikke har inkludert i erklæringene eller ser andre mulige forbedringer, gi oss en tilbakemelding.