-
vegvesen.no
-
STATENS VEGVESEN, organisasjonsnummer 971 032 081
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 32 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med begrenset rekkevidde
- Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Vegvesen.no/trafikk: Vegvesen trafikk har et kart som viser hvilke objekter (for eksempel trafikkmeldinger, ladestasjoner, trafikkflyt, m.m.) som finnes i et område. Dette er ikke beskrevet i tekst, og er derfor utilgjengelig for de som ikke kan se kartutsnittet. Knappen for språkvalg oppfyller ikke kravet om det skal være både tekst og ikon. Dette gjør det vanskelig for svaktseende og blinde brukere å forstå funksjonen til knappen.
Din side – arbeidsvarsling-kontroll: Under «Send utbedring» kan brukeren laste opp filer, men dette er kun definert med et ikon uten alternativ tekst. Skjermleserbrukere får ikke beskjed om hva de skal gjøre.
Kontrollfrist og Din side – sjekk kjøretøy: Ikoner på kort i resultatlisten mangler alternativ tekst. Ikonet brukes til å beskrive type kjøretøy, men skjermlesere kan ikke oppfatte dette. Kjøretøytypen blir ikke beskrevet med tekst. De som benytter skjermleser, har ikke tilgang på informasjonen.
VegSak: På steg 3 i søknaden om dispensasjon for spesialtransport er det en figur med tilhørende avkryssingsbokser, som illustrerer styrbare aksler. Figuren har ingen alternativ tekst, og det er ikke klart hva avkryssingsboksene viser til. Brukere som benytter skjermleser, vil ikke kunne forstå hva avkryssingsboksene viser til, eller hvordan figuren ser ut. På oppsummeringsiden i steg 7 i samme søknad blir det brukt et bilde av en avkryssingsboks for om kjøretøyet er uttrekkbart. Det er ingen tilgjengelig tekst. Brukere som benytter skjermleser, vil ikke kunne oppfatte hva det er bilde av.
- Innhold som bryter kravet
Enkelte videoer på nettstedet er ikke tekstet. Dette gjør innholdet vanskelig tilgjengelig eller utilgjengelig for brukere med nedsatt hørsel.
- Innhold som bryter kravet
Ferjesøk: På datovelgeren for reisetider er flere elementer kodet med feil semantikk, og radiogruppen har ingen ledetekst som forklarer brukeren hva det er. Radiogruppen kan få fokus selv om den ikke er et interaktivt element. Dette gjør det vanskelig for brukere som benytter tastatur og skjermlesere, å navigere riktig i datovelgeren.
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering: Enkelte labels er kodet som overskrifter, ledetekst står som placeholder. Labels for start- og sluttdato er ikke koblet til inndata med id-attributt. I søknaden er «Hvor lang tid tar arbeidet» ikke kodet som en label til inndata. Stegene i stegviseren til søknaden blir ikke lest opp av skjermleser. Dette gjør det vanskelig for skjermleserbrukere å forstå og benytte løsningen.
Din side – SB fartsskriverkort, sjåførkort: Stegindikatoren er kodet på en måte som gjør den vanskelig å navigere. Noen ekspanderbare paneler har rollen button, men er ikke kodet som knapper. Dette gjør det vanskeligere for skjermleserbrukere å forstå hva det er.
Din side – tap av førerkort: Dokumentet for midlertidig førerkort er dårlig semantisk utformet. Det mangler alternativ tekst på et bilde, har feil bruk av overskriftsnivåer og mangler semantisk markering av øvrig innhold. Det mangler også knagger, og språk i dokumentet er ikke definert. Dette gjør innholdet vanskelig tilgjengelig for skjermleserbrukere.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Det er regelbrudd som gjør det vanskelig for brukerne å lese innholdet.
Din side – bestill eier- og kjøretøyopplysninger: I en tabell er det en lenke for å åpne et vindu. Lenken er kodet som en knapp, men ser ut som en lenke. Dette kan forvirre brukerne.
Din side – søk om avkjørsel, søk om dispensasjon fra byggegrense: Enkelte felt som brukeren skal fylle ut, har ikke labels. Det kan være vanskelig for skjermleserbrukere å forstå hva de skal skrive i feltene.
Andel nullutslippskjøretøy: Id på label i nedtrekkslistene refererer til en id på et ikke-interaktivt element (div) i stedet for inndata. Dette kan forvirre skjermleserbrukere.
Oppslag i transportørregister: Det er ugyldig nesting av elementer på noen av cellene i tabellen. Innholdet er mindre tilgjengelig for skjermleserbrukere.
Tilhengerkalkulator: Radioknapper for førerkortklasse er markert som obligatoriske, men er ikke kodet som obligatoriske. Dette kan forvirre skjermleserbrukere. Tekst er ikke kodet med avsnittselementet <p>. Dette gjør innholdet mindre tilgjengelig for brukere som er avhengige av tastatur eller skjermleser.
Din side – bytt bruker, navigasjon på nivå 2 og nav til brødsmulesti i oversikten: Landemerker som brukes mer enn én gang har ikke unike navn. Dette gjør det vanskeligere for skjermleserbrukere å navigere på siden.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: Ledeteksten er ikke koblet sammen med radioknappene med <fieldset> og <legend>. Dette gjør det vanskelig for skjermleserbrukere å vite hvilke radioknapper som hører sammen. Feilmeldinger er ikke knyttet til skjemafelt med bruk av aria-describedby. Skjermleserbrukere som navigerer med tabulator, får ikke feilmeldingen annonsert.
Din side – toppmeny: Menyen er ikke definert med et eget landemerke og er kun del av «main»-landemerket. Dette gjør det vanskelig for skjermleserbrukere å navigere på siden.
VegSak: Flaggene som indikerer valg av språk, er ikke kodet som lenke eller knapp, selv om de oppfører seg som det. De har heller ingen alternativ tekst. Brukere som er avhengig av tastatur får ikke fokusert på flaggene og kan dermed ikke bytte språk. Overskrifter er ikke kodet som overskrifter eller har feil nivå. Fieldsets har ikke legend. Noen felter mangler labels eller har labels som ikke er kodet som labels. Søk i Vegsak er kodet som en tabell, men er egentlig et skjema. Det blir derfor opplest rad og kolonne for et vanlig skjemafelt der dette ikke er nødvendig. Brukere som benytter skjermlesere, kan derfor få problemer med å navigere og forstå innholdet på sidene.
- Innhold som bryter kravet
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Fokus flyttes ikke til toppen av ny side når man trykker neste eller tilbake. På mindre skjermer er rekkefølgen av tastaturnavigasjon og visuell rekkefølge ulik. «Neste»-knappen er visuelt over «avbryt», men ved tabulatornavigering får brukeren først fokus på «avbryt»-knappen. Dette kan forvirre brukere som benytter skjermleser eller tabulatornavigering og gjøre innholdet vanskelig å forstå.
Din side – toppmeny: «Tjenester»-knappen som utvider et område, genererer elementer på slutten av menyen, ikke rett etter knappen som utvider området. Dette fører til at det er vanskelig å navigere seg til elementene som ekspanderes ved hjelp av «Tjenester»-knappen. Dette gjelder både på større og mindre skjermer.
- Innhold som bryter kravet
VegSak: Felter med feil eller mangler markeres kun med farge. Brukere som er fargeblinde eller benytter skjermleser, kan ha problemer med å koble en feilmelding til feltet som har feilen. Språkvalg på siden velges ved å trykke på flagg. Det mangler hjelpetekst. Lenker i navigasjonsmenyen er ekspanderbare, men det kommuniseres ikke til skjermlesere. Brukere som benytter skjermlesere, får kanskje ikke med seg innholdet i de ekspanderbare menyene.
- Innhold som bryter kravet
VegSak: Det er mulig å bytte visningsretning, men enkelte data i tabellen på forsiden blir kuttet og vises ikke på mobile enheter.
- Innhold som bryter kravet
Din side – arbeidsvarsling-kontroll: Under «Send utbedring» kan brukeren laste opp filer, men dette er kun definert med et ikon uten alternativ tekst. Skjermleserbrukere får ikke beskjed om hva de skal gjøre.
- Innhold som bryter kravet
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering: På oversiktsbildet over «Dine søknader» under «Søknader under arbeid» er noen APV-er markert med svart strek til venstre i raden, andre med oransje og noen med grå. Det er uklart hva dette betyr, og fargeblinde kan ha problemer med å oppfatte denne informasjonen.
Din side – meldinger: Lenker, knapper og andre interaktive elementer bruker kun en oransje farge for fokusmarkering og denne har ikke god nok kontrast. Dette gjør det vanskelig for tastaturbrukere og de som swiper på touchskjerm å se hvor de har fokus.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: Når du har sendt inn ønske om innsyn blir du presentert med en lenke som kun med bruk av farge viser at den er en lenke. Lenken mangler understrek. Lenken kan være vanskelig å se for fargeblinde og brukere med nedsatt syn.
VegSak: Felter med feil eller mangler markeres kun med farge. Brukere som er fargeblinde eller benytter skjermleser, kan ha problemer med å koble en feilmelding til feltet som har feilen.
- Innhold som bryter kravet
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering, samt søk om dispensasjon fra byggegrense og søk om avkjørsel: En rød feilmelding mot grå bakgrunn har for lav kontrast. Dette kan gjøre innholdet vanskelig å oppfatte for fargeblinde og personer med nedsatt syn.
Kurspåmelding for informasjonsmøte om øvelseskjøring og oppfriskningskurs for bilførere over 65 år: Kontrasten mellom søkeresultat og bakgrunn er for lav. Det kan være vanskelig for svaksynte og blinde å se søkeresultatene. Planlagt å bli rettet opp i løpet av 2025 ved å sette en ramme eller lignende rundt søkeresultat for å øke kontrasten.
Din side – SB fartsskriverkort, bedriftskort og sjåførkort: Gul farge som skal vise fokus i skjemafelter, har for lav kontrast til innholdet. Fargeblinde og personer med nedsatt syn kan ha problemer med å oppfatte innholdet.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Det er for lav kontrast ved fokusmarkering enkelte steder. Dette kan gjøre det vanskelig for fargeblinde og brukere med nedsatt syn å lese innholdet.
Din side – bestill eier- og kjøretøyopplysninger: Kontrasten mellom tekst og bakgrunn på tags i tabell er for lav. Dette kan gjøre det vanskelig for fargeblinde og brukere med nedsatt syn å lese innholdet.
VegSak: Brukerinformasjonen på toppen, feilmeldinger og hjelpetekster på søknader innfrir ikke kontrastkravet. Fargeblinde og brukere med nedsatt syn kan ha problemer med å lese informasjonen.
- Innhold som bryter kravet
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering: Når tekststørrelsen økes, blir den enkelte steder uleselig. Dette gjør teksten vanskelig å lese for brukere med nedsatt syn.
Din side – arbeidsvarsling-kontroll: Når tekststørrelsen økes, er det tekst som overlapper. Dette gjør teksten tilnærmet uleselig for brukere med nedsatt syn.
Din side – bestill eier- og kjøretøyopplysninger: Under tags er det en liten tekst som ikke er skalerbar. Tittelen i nedtrekksmenyer skaleres heller ikke. Dette kan gjøre teksten vanskelig å lese for brukere med nedsatt syn.
Andel nullutslippskjøretøy: Tekst for «Valgte parametre» og «Kilde: Statens vegvesen» er ikke mulig å skalere. Det samme gjelder tekst for graf og diagram. Informasjonen er vanskelig tilgjengelig for brukere med nedsatt syn.
VegSak: Hvis tekststørrelsen endres til 200 prosent eller over, blir teksten på siden uleselig. Teksten overlapper med andre elementer eller kuttes, noe som gjør at informasjon på siden blir omtrent umulig å få med seg for brukere med nedsatt syn.
- Innhold som bryter kravet
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering: Når størrelsen på innholdet økes til 400 prosent, blir enkelte felt i tabeller vanskelige å lese. Dette gjør innholdet vanskelig tilgjengelig for brukere med nedsatt syn.
Din side – arbeidsvarsling-kontroll: Når størrelsen på innholdet økes til 400 prosent, blir tabellen vanskelig å lese. Dette gjør innholdet vanskelig tilgjengelig for brukere med nedsatt syn.
Vegvesen trafikk: Ved 400 prosent zoom overlapper noen knapper hverandre og kartet. Brukeren må også skrolle horisontalt for å se deler av innholdet. Dette gjør kartet lite tilgjengelig for brukerne. På forsiden er det ikke mulig å nå alle hurtigknapper til fjelloverganger. Flere knapper er utilgjengelige for brukerne.
Din side – søk om dispensasjon fra byggegrense og søk om avkjørsel: Når størrelsen på innholdet økes til 400 prosent, må brukeren skrolle i to retninger. Det gjør innholdet vanskelig tilgjengelig for brukere med nedsatt syn.
Vegsak: Når størrelsen på innholdet økes til 400 prosent, er informasjon fra tabellen på forsiden ikke synlig. Innholdet er vanskelig tilgjengelig for brukere med nedsatt syn.
- Innhold som bryter kravet
Din side – SB fartsskriverkort, bedriftskort og sjåførkort: Gul farge som skal vise fokus i skjemafelter, har for lav kontrast til ikke-tekstlig innholdet. Fargeblinde og personer med nedsatt syn kan ha problemer med å oppfatte innholdet.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Knappen Avbryt i skjemaløsningen har ikke tilstrekkelig kontrast til bakgrunnen. Dette gjør det vanskelig for brukeren å identifisere den.
Andel nullutslippskjøretøy: Oransje, lysegrønn, blå og brun farge i grafer har for lav kontrast. Dette gjør grafene vanskelig å oppfatte for fargeblinde og personer med nedsatt syn.
Din side – meldinger: Fokus på lenker, knapper og andre interaktive elementer er kun vist med oransje farge. Fargen har for lav kontrast. Fargeblinde, brukere med nedsatt syn og andre som bruker skjermleser eller touchskjerm kan ha problemer med å se hvor fokus er.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: Gul farge som skal vise fokus i skjemafelter, har for lav kontrast mot den lysegrå bakgrunnen. Fargeblinde og personer med nedsatt syn kan ha problemer med å oppfatte hvor tastaturfokus er.
VegSak: Flaggene som indikerer valg av språk har ikke tilstrekkelig kontrast til den gule bakgrunnen. Bildet av avkryssingsboksen i oppsummeringen har for lav kontrast. Fargeblinde og personer med nedsatt syn kan ha problemer med å oppfatte dette innholdet.
- Innhold som bryter kravet
Din side – bestille eller fornye førerkort: Når det oppstår en teknisk feil, får brukeren en feilmelding. Denne feilmeldingen har ikke riktig tekstavstand, og den mangler aria-live="assertive". Dette gjør at skjermlesere ikke umiddelbart leser opp feilmeldingen slik at brukeren ikke får umiddelbar tilbakemelding om den tekniske feilen. Dette kan påvirke tilgjengeligheten, spesielt for brukere med synsnedsettelser.
Kontrollfrist og Din side – sjekk kjøretøy: Tekst på kort i resultatlisten overlapper når tekstavstanden blir justert. Dette gjør det vanskelig for de som har behov for å øke tekstavstanden, å lese teksten.
- Innhold som bryter kravet
VegSak: Hjelpetekster til feilmeldinger lukkes når man flytter musepekeren over meldingen. Hjelpetekster på knappene på forsiden forsvinner også når man flytter musepekeren over meldingen. Dette kan forvirre brukere med nedsatt syn, nedsatt kognisjon eller nedsatt motorikk.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering, samt søk om dispensasjon fra byggegrense og søk om avkjørsel: Noen steder må brukeren plassere en markør på et kart. Det er ikke mulig å gjøre det kun med tastatur. Dette er et problem for brukere som ikke kan benytte mus.
Andel nullutslippskjøretøy: Det er ikke mulig å bruke tastatur til interaktiv graf. Dette er et problem for brukere som ikke kan benytte mus.
VegSak: Flagg for valg av språk kan ikke nås med tastatur. Dette er et problem for brukere som ikke kan benytte mus.
- Innhold som bryter kravet
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering, søk om innsyn i personopplysninger: Hopp til hovedinnhold-lenken går til sekundærmenyen for Din side, ikke det faktiske hovedinnholdet. Dette gjør det vanskeligere å navigere.
VegSak: Det er ikke mulig å hoppe over blokker på en god måte. Det kan være vanskelig å navigere på siden for brukere som benytter skjermlesere eller er avhengige av tastatur.
- Innhold som bryter kravet
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Det mangler unike titler i fanen når brukeren går inn på et konkret kjøretøy fra Kjøretøyoversikten. Det er vanskeligere for brukeren å identifisere innholdet.
- Innhold som bryter kravet
Ferjesøk: På datovelgeren på reisetider er flere elementer kodet med feil semantikk, og radiogruppen har ingen ledetekst som gjør det forståelig for brukeren hva det er. Radiogruppen kan få fokus selv om dette ikke er et interaktivt element. Dette gjør det vanskelig for brukere som benytter tastatur og skjermlesere, å navigere riktig i datovelgeren.
Vegvesen trafikk: Søkefeltet på vegvesen.no/trafikk/hvaskjer har ikke logisk fokusrekkefølge. Dette kan forvirre brukerne og gjøre det vanskeligere å bruke.
Din side – bytt bruker, navigasjon nivå 2 og oversikt: På pc er fokus på toppen av siden når brukeren trykker på en av lenkene, men på mobile enheter er fokus cirka der på siden brukeren var da hen trykket på lenken. Det er vanskeligere for brukeren å navigere, og brukeren må selv skjønne at hen må navigere bakover for å komme til første element.
- Innhold som bryter kravet
VegSak: Flere lenker som leder ut av tjenesten, beskriver ikke hvor de tar brukeren. Brukerne kan ha vanskelig for å forstå formålet med lenkene og kan bli forvirrede eller overraskede.
- Innhold som bryter kravet
Vegvesen trafikk: Vegvesen.no/trafikk har ikke nettstedkart eller meny, og brukerne må klikke på en del av innholdet for å få tilgang til det. Dette gjør det vanskeligere å navigere og finne fram på sidene.
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering, samt søk om dispensasjon fra byggegrense og søk om avkjørsel: Noen steder må brukeren plassere en markør på et kart. Det er ikke mulig å gjøre det kun med tastatur. Dette er et problem for brukere som ikke kan benytte mus.
- Innhold som bryter kravet
Din side – SB fartsskriverkort, bedriftskort og sjåførkort: Gul farge som skal vise fokus i skjemafelter, har for lav kontrast til innholdet. Fargeblinde og personer med nedsatt syn kan ha problemer med å oppfatte hvilke elementer som har tastaturfokus.
Din side – meldinger: Lenker, knapper og andre interaktive elementer bruker kun en oransje farge, som har for lav kontrast, til fokusmarkering. De som kun bruker tastatur eller swiper på touchskjerm kan ha problemer med å se hva det er fokus på.
Din side – toppmeny: Det er samme visuelle indikasjon for fokusmakering som for utvidede knapper og lenker som leder til den siden som brukeren befinner seg på. Det er derfor vanskelig å skille elementer som har fokus, fra andre elementer. Fokus som settes på allerede aktive eller utvidede elementer, får ikke fokusmarkering. Fokusmarkeringen på elementer med understrek er vanskelig å identifisere.
- Innhold som bryter kravet
VegSak: Ikke alle skjemafelt har tilhørende label bestemt i koden. Det kan være forvirrende og gjøre det umulig for brukere som benytter skjermleser, å forstå hva et bestemt skjemafelt er til.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
VegSak: Språket på siden er ikke angitt i koden. Enkelte skjermleserteknologier vil ikke automatisk oppdage hvilket språk innholdet på siden skal leses opp på, og lese det opp med feil uttale. Det kan være vanskelig å forstå innholdet for brukere som benytter skjermleser.
- Innhold som bryter kravet
Vegvesen trafikk: Når brukeren har valgt engelsk språk, er innhold som fortsatt er på norsk, ikke angitt som norsk språk i koden. Det er vanskeligere for brukere som benytter skjermleser, å forstå innholdet, fordi de får teksten lest opp med feil uttale.
Betalingsløsning: På engelsk side står noen tekststrenger på norsk ved kortbetaling. Det er vanskeligere for brukere som benytter skjermleser, å forstå innholdet, fordi de får teksten lest opp med feil uttale.
- Innhold som bryter kravet
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Knappene «Neste» og «Avbryt» er ikke alltid på samme sted. Dette kan forvirre brukeren og gjør det vanskeligere å finne riktig knapp.
- Innhold som bryter kravet
Din side – arbeidsvarsling, søknad og aktivering: Noen like strukturer er kodet ulikt, noen labels er for eksempel kodet som overskrifter. Dette kan gjøre det vanskeligere for skjermleserbrukere å kjenne seg igjen og navigere i tjenesten.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Sidene har ikke konsekvent identifikasjon. Dette gjør det vanskeligere for brukere å orientere seg og kjenne igjen funksjonalitet. Årsaken til feilen er at vi jobber med å endre utseendet på disse tjenestene. Mens denne jobben pågår, er noen sider i gammelt design og noen i nytt.
Din side – toppmeny: Aria-label er definert for lenken til Din side. Verdien i attributtet er ikke det visuelle navnet til lenken. Visuelt heter lenken Din side, mens gjennom aria-label heter den «Din oversikt». Dette kan gjøre det vanskeligere for skjermleserbrukere å kjenne seg igjen og navigere.
VegSak: Flere elementer som har lik funksjonalitet har forskjellig form på forskjellige steder. Dette kan forvirre brukerne, særlig de som benytter skjermlesere.
- Innhold som bryter kravet
Din side – legg til/fjern medeier: Noen få steder mangler det forklarende feilmelding. Brukere som benytter skjermleser, kan gå glipp av feilmeldinger, fordi de ikke blir dynamisk opplest.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: Seende brukere får fokus satt til toppen av siden hvor det er en oppsummerende melding som sier at noe er feil. Brukerne får ikke vite hva som er feil. Brukere som benytter skjermleser, kan ha problemer med å oppfatte at det er feil.
- Innhold som bryter kravet
Vegvesen trafikk: I ruteplanleggeren er obligatoriske felter ikke markert, verken med attributtet required eller visuelt. Alle felter er obligatoriske, og brukeren får feilmelding hvis et felt ikke er fylt ut. Brukerne kan bruke lengre tid på å fylle ut feltene korrekt. Ved valg av kartinnhold er det obligatorisk å velge en type ladestasjon, men dette er ikke markert visuelt. Brukeren får en tydelig feilmelding. Dette gjør det vanskeligere for brukeren å bruke kartet effektivt.
Din side – arbeidsvarsling, aktivering: I ett tilfelle på første side står ledeteksten i placeholder. Brukere som benytter skjermleser, kan ha problemer med å forstå hvordan feltet skal fylles ut.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Noen steder mangler det beskrivelse av valg brukeren må ta. Dette kan forvirre brukeren.
Tilhengerkalkulator: Obligatoriske felt er markert med asterisk, men meningen med asterisken er ikke forklart. Brukerne forstår kanskje ikke at feltene må fylles ut.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: Noen obligatoriske skjemafelt er ikke markert som obligatoriske. Obligatoriske felt er markert med asterisk, men meningen med asterisken er ikke forklart. Brukerne forstår kanskje ikke at feltene må fylles ut.
VegSak: Flere felt mangler ledetekst eller instruksjoner i tilknytning til feltet eller angitt i koden. Det kan være vanskelig for brukere å forstå hvilke instruksjoner og felter som hører til hvilke skjemafelt, særlig for brukere som benytter skjermleser.
- Innhold som bryter kravet
Oppslag i transportørregister: Brukeren får ikke generert en rapport ved feil bruk av søkefeltene. Brukeren får heller ingen forslag til å løse feil bruk av søkefeltet. Dette kan forvirre brukeren.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Vegvesen trafikk: Når det er feil i systemene våre, viser vi feilmeldinger som ikke er markert som feilmelding av skjermlesere. Innholdet i feilmeldingen leses opp. Skjermleserbrukere oppfatter ikke at det er en feilmelding like raskt som andre.
Ferjesøk: På oversikten over avganger har alle elementer på siden samme id. Dette gjør det vanskelig for skjermleserbrukere å skille på elementene.
Din side – SB fartsskriverkort, sjåførkort: Stegindikatoren er kodet på en måte som gjør den vanskelig å navigere. Noen ekspanderbare paneler har rollen button, men er ikke kodet som knapper. Dette gjør det vanskeligere for skjermleserbrukere å forstå hva det er.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Noen steder er innholdet kodet feil og blir derfor lest opp i feil rekkefølge. Dette kan forvirre skjermleserbrukere og gjøre det vanskelig å forstå innholdet.
Din side – søk om dispensasjon fra byggegrense og søk om avkjørsel: Enkelte felt har ikke labels, det er nøstede interaktive elementer, og stegveiviseren har ingen tilgjengelige navn. Innholdet er vanskelig tilgjengelig for skjermleserbrukere.
Andel nullutslippskjøretøy: Det er kodefeil i HTML-koden. Innholdet er vanskelig tilgjengelig for skjermleserbrukere.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: En sjekkboksgruppe er kodet som en liste. Oppsummeringen av «Din henvendelse» fungerer visuelt som en beskrivende liste (<dl>) men er kodet som en samling av <div>-elementer. Dette gjør det vanskelig for skjermleserbrukere å forstå hvilken overskrift som hører sammen med informasjonen som er skrevet inn.
Tilhengerkalkulator, Kontrollfrist og Din side – sjekk kjøretøy, og finn eier- og kjøretøyopplysninger: Det blir benyttet aria-describedby som refererer til en id som ikke finnes i dokumentet. Dette kan forvirre skjermleserbrukere.
Oppslag i transportørregister: Det er ugyldig nesting av elementer på noen av cellene i tabellen. Innholdet er mindre tilgjengelig for skjermleserbrukere.
VegSak: Det er gjentagende id-er og metatags. Ingen kritiske feil, men flere titalls mindre feil på flere sider. Dette kan føre til feil presentasjon av innholdet og inkonsekvent oppførsel, som kan forvirre brukerne.
- Innhold som bryter kravet
Vegvesen trafikk: Formålet med knapper som leder til fjelloverganger, mangler. Dette gjør det vanskeligere for brukere med skjermleser å navigere. På siden «Hva skjer i området» leser skjermleser ikke opp hvilke verdier som er valgt ved filtrering og sortering på fjelloverganger, broer og tunneler. Dette gjør at brukere med skjermleser ikke kan være sikre på hva som valgt. Hvis brukeren trykker på språkknappen, leser skjermleseren ikke opp hvilket språk som er valgt. Dette gjør det vanskeligere å velge språk.
Ferjesøk: På datovelgeren på reisetider er flere elementer kodet med feil semantikk, og radiogruppen har ingen ledetekst som gjør det forståelig for brukeren hva det er. Radiogruppen kan få fokus selv om den ikke er et interaktivt element. Dette gjør det vanskelig for brukere som benytter tastatur og skjermleser å navigere riktig i datovelgeren.
Din side – bestille eller fornye førerkort: Når brukeren velger «Annen adresse» i adressesteget i skjemaet og trykker på «Neste» uten å fylle ut alle obligatoriske felt, vises en feilmelding med oversikt over feil øverst på siden. Oversikten inneholder en liste med lenker som peker til feltene som har feil, men mangler role="alert". Dette medfører at skjermleserbrukere ikke umiddelbart blir varslet om feilmeldingen.
Din side – tap av førerkort: Dokumentet for midlertidig førerkort er dårlig semantisk utformet. Det mangler alternativ tekst på et bilde, er feil bruk av overskriftsnivåer og mangler semantisk markering av øvrig innhold. Det mangler også knagger, og språk i dokumentet er ikke definert. Dette gjør innholdet vanskelig tilgjengelig for skjermleserbrukere.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Når brukeren trykker på knappen «Velg» for å velge en bil, endrer knappen navn til «Valgt». Knappen har ikke lenger funksjonalitet, og det ikke skjer noe når man trykker på den. Dette kan forvirre brukeren.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: Sjekkboksene har det som visuelt fungerer som ledetekst, i fet skrift og en utvidet beskrivelse i vanlig skrift under. Programmatisk er alt i samme label. Med VoiceOver for Mac annonseres bare ledeteksten og informasjon om at det er et element til. Beskrivelsen blir ikke lest opp. Med NVDA annonseres alt på en gang, noe som kan irritere brukerne fordi de må høre alt innholdet før de får vite at elementet er en sjekkboks og om den er sjekket av.
Tilhengerkalkulator, Kontrollfrist og Din side – sjekk kjøretøy, og finn eier- og kjøretøyopplysninger: Det blir benyttet aria-describedby som refererer til en id som ikke finnes i dokumentet. Dette kan forvirre skjermleserbrukere.
VegSak: Det er ikke angitt navn, rolle eller verdi i koden, alternativ tekst eller hjelpetekst for flere elementer i tjenesten. Dette kan føre til feil presentasjon av innholdet og inkonsekvent oppførsel, som kan forvirre brukerne. Det kan være vanskelig for brukere som benytter skjermlesere, å oppfatte enkelte elementer og forstå hva de er til.
- Innhold som bryter kravet
Din side – bestille eller fornye førerkort, ditt førerkort: Når det oppstår en teknisk feil, får brukeren en feilmelding. Denne feilmeldingen mangler kode som forteller skjermleseren at den er viktig. Brukere som benytter skjermleser, får ikke umiddelbar tilbakemelding om den tekniske feilen, fordi skjermleseren ikke leser den opp med en gang.
Din side – salgsmelding, registrering ny og samme eier, bestille vognkort, bestille skilt, prøveskilt, kjøretøyoversikt, førstegangsregistrering, vektårsavgift, tap av skilt, legg til/fjern medeier, personlig skilt, avregistrering: Enkelte steder, for eksempel i forbindelse med Godkjenn salgsmelding eller når brukeren søker opp et kjøretøy, vises en spinner, men brukeren får ikke beskjed om at siden lastes. Dette kan gjøre det vanskelig å forstå at det skjer noe, spesielt for brukere med nedsatt syn.
Din side – bestill eier- og kjøretøyopplysninger: Ikke sjekket.
Tempo 100: Feilmeldingen ved mislykket søk mangler koding som forteller brukeren om feilmeldingen. Skjermleserbrukere oppfatter ikke feilmeldingen.
Din side – søk om innsyn i personopplysninger: Skjermleserbrukere beholder fokuset sitt der de var, og får ingen beskjed om at noe har gått galt i skjemaet.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har testet og vurdert nettstedet internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .