Tilgjengelighetserklæring for vefas.no/vefas-retur

  • vefas.no/vefas-retur
  • VEST-FINNMARK AVFALLSSELSKAP, OARJE-FINNMARKKU RIHPAFITNODAT VEFAS IKS, organisasjonsnummer 977 079 403
Erklæringen er ikke oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 17 av 47 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
VEST-FINNMARK AVFALLSSELSKAP, OARJE-FINNMARKKU RIHPAFITNODAT VEFAS IKS kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på vefas.no/vefas-retur slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Logo og bilder mangler alt-tekst. Dette gjør det utfordrende for brukere som benytter skjermleser å forstå intensjonen med bildene.

Innhold som bryter kravet

Overskriftene er ikke kodet i samsvar med den visuelle presentasjonen. Det er ikke benyttet korrekt overskriftsnivåer, samt er det benyttet overskrifts elementer hvor det burde vært brukt paragraf elementer i koden. Dette gjør det utfordrende for brukere som benytter skjermlesere å oppfatte relasjonen mellom innholdet på nettsiden.

Innhold som bryter kravet

Inndataformål er ikke angitt i koden i skjema, dette gjør det vanskelig for brukere som benytter en nettleser eller en skjermlesere å fylle ut skjema.

Innhold som bryter kravet

Nettsiden har flere tekst-lenker som kun baserer seg på farge (enten én farge eller at de endrer farge ved hover/fokus), dette vil være utfordrende for svaksynte.

Innhold som bryter kravet

Lysegrå tekst mot lys bakgrunn og lysegrå tekst mot blå bakgrunn har for lite kontrast. Ved fokus blir teksten i noen av kappene samme farge som bakgrunn, det gjør det vanskeligere for alle brukere å lese innholdet.

Innhold som bryter kravet

forsiden, Åpningstider julen 2022, Tømmeplan for septik 2021 Alta og på Husk at du kan leie container hjem er det brukt bilde av tekst. Det er dermed ikke mulig for brukere som benytter hjelpemidler å oppfatte informasjonen her.

Innhold som bryter kravet

Ikoner på forsiden, blå lenker/knapper mot grå bakgrunn og grå lenker/knapper mot hvit bakgrunn (også ved hover) har for lav kontrast. Det gjør det vanskeligere for alle brukere å oppfatte innholdet.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

På noen av undersidene er det ikke mulig å åpne nedtrekksmenyen eller søkefeltet på navigasjonslinjen. Brukere som ikke kan eller vil bruke mus for å navigere seg gjennom nettsiden vil ikke ha tilgang til dette innholdet.

Innhold som bryter kravet

Det er "Les mer" tekst-lenker på nettsiden, det gjør lenkene vanskeligere å identifisere for brukere med nedsatt syn eller som benytter hjelpemidler til å løfter ut lenkene fra sammenhengen og får dem presentert i en liste.

Innhold som bryter kravet

Skjemafeltene og søkefeltene på nettsiden har ikke synlig fokus ved navigering med tastatur (fokus). Personer som ikke kan eller vil bruke nettstedet med mus vil ikke kunne se hvilket element som har fokus til enhver tid.

Innhold som bryter kravet

Synlig ledetekst og kodet ledetekst er ikke samme i skjema. Brukerne vil oppleve at de ikke får plassert pekeren i rett skjemafelt, selv om de leser inn rett ledetekst.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

Det er ikke markert hvilket felt feilen har oppstått på eller tekstbeskrivelse av feilen. Dette setter ned brukervennligheten for alle som bruker skjema på nettsiden.

Innhold som bryter kravet

Det er ikke gitt instruksjoner for skjemaelementene som er påkrevd, det gjør det vanskeligere for brukere å fylle ut skjemaet riktig.

Innhold som bryter kravet

Ved feil utfylling av skjema får man ikke forslag til hvordan feilen kan rettes, det gjør det vanskelig for alle brukere å betjene skjemaet.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Nettsiden har flere feil når vi kjører test i https://validator.w3.org/ 

Innhold som bryter kravet

Skjema har ikke gode navn på feltene i koden, det gjør at skjemafeltene er mindre tilgjengelige for personar som brukaer hjelpemiddelteknolog.

Innhold som bryter kravet

Statusmeldingen etter at skjemaet er sendt inn har role="alert" som er status for feilmelding, rollen her burde endres til role="status", beskjeden vil bli feil presentert for personer som benytter hjelpemidler.


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .