-
Karrierekatapult
-
HØGSKULEN PÅ VESTLANDET, organisasjonsnummer 917 641 404
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 12 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med begrenset rekkevidde
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Noen bilder og videoer er uten tekstalternativ, slik at opplevelsen kan bli forringet for brukere med svekket syn eller hørsel. Vi jobber med å rette opp feilen, også i form av å lage bedre rutiner.
- Innhold som bryter kravet
Vi bryter kravet til semantisk korrekt struktur fordi enkelte elementer på nettsiden ikke følger WCAGs anbefalinger for struktur og merking av innhold. Dette inkluderer feil eller mangler i overskriftsnivåer, skjemaetiketter, tabeller og andre semantiske elementer. Slike avvik kan skape utfordringer for brukere som benytter hjelpemiddelteknologi, som skjermlesere, til å navigere og forstå innholdet på nettsiden. Vi jobber med å rette opp feilen.
- Innhold som bryter kravet
I enkelte tilfeller er det ikke nok kontrast mellom skrift- og bakgrunnsfarge. Dette jobber vi sammen med nettleverandøren for å rette opp. Feilen kan gjøre innholdet vanskelig å se for personer med synsnedsettelse.
- Innhold som bryter kravet
Vi har noen fastplasserte elementer med "position: fixed" som kan kreve rulling i begge retninger på små skjermer. Dette skyldes måten designet er implementert. Brukere kan oppleve problemer med å lese og navigere på innholdet.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Filterfunksjonaliteten på https://karrierekatapult.no/arrangementer kan ikke nås eller brukes med tastatur. Dette skyldes hvordan funksjonaliteten er kodet. Brukere som navigerer kun med tastatur, får ikke tilgang til filteret. Vi samarbeider med leverandøren for å rette opp i disse feilene.
- Innhold som bryter kravet
Sidetittelen i "title"-elementet i <head>-seksjonen er tom på noen av sidene. Grunnen er en feil i nettsideutviklingsprosessen og vi jobber med å rette den. Dette bryter med kravet om at sidetitler skal være beskrivende og informativt fylt ut. Brukere som navigerer med skjermlesere eller andre hjelpemidler kan ha vanskeligheter med å forstå hva siden handler om.
- Innhold som bryter kravet
Vi oppfyller ikke kravet om at det tilgjengelige navnet for enkelte brukergrensesnittkomponenter inneholder den synlige etiketten. Koden vår sikrer ikke samsvar mellom synlig tekst og tilgjengelig navn. Brukere som benytter hjelpeteknologi, som skjermlesere, kan få feil eller mangelfull informasjon om elementene. Vi jobber sammen med nettleverandøren for å rette opp feilen.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
Skjemaet vårt har ikke en send-knapp, noe som gjør det vanskelig å sende inn skjemaet uten mus. Dette skyldes at skjemaet ikke inneholder et input- eller button-element med type "submit". Brukere som navigerer kun med mus kan derfor ikke fullføre innsendingen. Vi jobber sammen med nettleverandøren for å rette opp feilen.
- Innhold som bryter kravet
Feilmeldingene i skjemaet for bedrifter bruker tekniske og interne etiketter som ikke er intuitive for brukerne, for eksempel "Organizer.name-feltet er påkrevd". Dette gjør det vanskelig for brukerne å forstå hvilke felt feilmeldingene refererer til, noe som bryter med kravet om at feil skal identifiseres og presenteres tydelig. Dette kan føre til at brukere ikke klarer å fylle ut skjemaet korrekt. Vi jobber sammen med nettleverandøren for å rette opp feilen.
- Innhold som bryter kravet
Skjemaet for bedrifter gir ikke tilstrekkelige forslag når det oppstår feil. For eksempel, når brukeren prøver å opprette en bedrift med feil data, vises meldingen "Problem ved opprettelse av bedrift. Prøv igjen senere." Dette bryter med kravet om å gi brukeren spesifikke forslag til hvordan feilen kan rettes opp, noe som kan gjøre det vanskelig eller umulig for brukeren å fullføre skjemaet. Vi jobber sammen med nettleverandøren for å rette opp feilen.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
På siden med registreringsskjemaet har noen elementer samme id-attributt, for eksempel "student-div". Dette bryter med kravet om unik identifikasjon av id-attributter i HTML-koden. Feilen kan føre til problemer for brukere som benytter hjelpemidler, da elementene med samme id kan være vanskelig å navigere eller forstå. Vi jobber sammen med nettleverandøren for å rette opp feilen.
- Innhold som bryter kravet
Noen elementer, som søkefelt og tekstfelt, mangler et navn som er tilgjengelig for hjelpemidler, for eksempel gjennom en <label>-tag, aria-label, aria-labelledby eller title-attributt. I tillegg er det lenkeelementer som har en gyldig href-attributt, men som mangler innhold. Disse feilene kan føre til at brukere som benytter skjermlesere ikke får korrekt informasjon om funksjonen eller innholdet i disse elementene, noe som gjør navigasjonen og bruken av nettstedet utfordrende. Vi jobber sammen med nettleverandøren for å rette opp feilen.
Test og vurdering av nettstedet
Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.
Rapport
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Utdanning i Bergen jobber systematisk med universell utforming på nettstedene våre. Alt nytt innhold blir laget på grunnlag av WCAG-kravene. De fleste feilene våre finnes på nettsider som er produsert tilbake i tid. Vi vil gjennomføre halvårlige eller årlige tester av tilgjengeligheten på nettsidene våre.