Tilgjengelighetserklæring for NVDB Vegkart

  • NVDB Vegkart
  • STATENS VEGVESEN, organisasjonsnummer 971 032 081
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 18 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
STATENS VEGVESEN kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på NVDB Vegkart slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Primærfunksjonen til løsningen er å visualisere data fra API i kart. Noe av informasjonen vises i listeform, men det som er tilpasset for å visualiseres har ingen alternativer i innholdet. Brukere som ikke kan navigere i kartløsningen henvises til tekstbaserte løsninger for å vise NVDB-data eller til API direkte.

Innhold som bryter kravet

Endringsloggen har ikke anbefalte headingnivåer, tidligere anbefalt fra rapport. Det er gjort endringer, men ikke helt optimalt enda.

Versjonsnummer er H1, der de er anbefalt til å være H2.

Innhold som bryter kravet

Kategoriseringer og inndelinger av ulike data i lister som viser til innhold i kartvisninger indikeres bare med ulike farger. Selve data i listene er lesbare med visuell inndeling og overskrifter.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Mye av data som visualiseres i kartet skilles bare på farge. For eksempel kategorisering eller differensiering av ulike data eller verdier.

Innhold som bryter kravet

Inndata i Vegkart finnes der brukeren skal logge inn. 

Brukernavn har autocomplete definert programmatisk, men den har ikke noe forklarende tekst.

Innhold som bryter kravet

Ved feil i datovelger ser man kun at det er feil fordi den får rød bakgrunn, en bruker som ikke kan se farge vil ikke oppfatte dette.

Innhold som bryter kravet

"Zoom til" -skriften på oransj bakgrunn ved søkeresultat bryter kravet for kontrast, er målt til 2,4:1

"Tilgang til sensitive data" - sensitiv data delen i overskrift i innlogging passerer siden den klassifiserer som "large text". For vanlig tekst skal ikke denne oransje-fargen brukes mot denne bakgrunnen. Vurder om denne må være oransj i overskriften uansett.

Knapper i toolbar har ikke noe :hover farge i det hele tatt, kun endring av cursor.

Innhold som bryter kravet

200% zoom på desktop

Elementer i innstillingsmeny på venstresiden begynner å overlappe hverandre når zoom overskrider 150%. Søkeresultater og informasjon om objekter er fortsatt godt synlig, bruker må scrolle for å se resultatene. Teksten inni her overskider ikke boksen sin, og er fortsatt godt synlig.

Vegsystemreferanse-popupen i kart legger seg bak resten av informasjonen ved zoom og er for det meste part dekket til, kan være vanskelig/umulig å se hele referansen eller nå "kopier", "naviger", og  "meld fra på veg".

Kart blir zoomet inn på som om det er et bilde. Teksten blir større enn den ellers hadde vært. Merk at oppløsningen i kartet blir dårligere med høyere zoomnivå.

Modaler:

  • Informasjonsboks:
    • Ikke mulig å se mer enn toppen, kan ikke scrolle nedover. Store deler av informasjonen er derfor borte. Kan ikke finne personvernserklæringen eller endringsloggen lenger.
  • Innlogging:
    • Ikke mulig å se mer enn toppen. Kan ikke scrolle.
  • Innstillinger, notifkasjoner er bra, de får scroll.

Info: Boksene som ikke får scroll får scroll når de er på mobile enheter, det er kun ved zoom de ikke får dette.

Mobile enheter:

Bilde av vegsystemreferansen i informasjonsboksen passer ikke inn i boksen så informasjon går tapt. Bør skaleres ned på mobile enheter.

Innhold som bryter kravet

Ved zoom til 400% oppleves Vegkart rimelig ubrukelig. Alle bokser er oppå hverandre, rekkefølge er ikke mulig å forutsi. Etter å ha søkt på noe er det ikke mulig å finne videre bokser der man velger vegnett eller ser resultatene av søket. Kartet er lite tilgjengelig.

Innhold som bryter kravet

Glidebryter har ikke god nok kontrast i default state.

Utydelig hover på sjekkboker.

Innhold som bryter kravet

Vegkart har ikke noe mulighet for å tilpasse tekstavstand.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Innstillinger:

Fokus hopper til header "Innstilliger" når man trykker enter/space for å huke av/på en sjekkboks. Ser ikke dette i andre modaler eller sjekkbokser, det har nok noe med re-renderingen av akkurat dette komponentet å gjøre.

Datovelger:

Verdier i datovelgeren kan kun endres ved talltaster, støtte for piltaster og bedre feilhåndtering hadde forbedret brukeropplevelsen.

Søkeresultater:

Når man navigerer gjennom søkeforslagene med tastatur og skjermleser så blir ikke forslagene lest opp, bare teksten i søkefeltet. Det gjelder også for egenskapsfilter på fritekst med alternativer. Bruker NVDA som skjermleser.

Innhold som bryter kravet

Ikonet for direkte-nedlasting av datasett har ikke fokusindikator synlig fokus. Man kan heller ikke tabbe til "Eksporter" lenken.

Ikke etter krav på innloggingssiden, også forklart i andre punkter og utbedres via ny innloggingsside. Logg inn knappen får ikke tydelig fokus ved tab.

Innhold som er unntatt på grunn av uforholdsmessig stor byrde

Trykk på skjerm vil alltid bevege kartet, Vegkart har ingen funksjon for å "aktivere" kartet. Kartet er alltid aktivert, og det vil dermed kunne oppstå uønskede klikk eller aktiveringer av innhold.
Løsningen er utviklet med primærfokus på navigering i kartet for å finne informasjon, og det er gjort bevisste valg for effektiv navigasjon og arbeidsflyt i kartet. Tilpassing av løsningen for å redusere risiko for uønskede handlinger ved tilfeldig/uheldig klikk vil kreve et uforholdsmessig stort regelverk med mulige kombinasjoner av handlinger og ulike intervaller mellom handlinger for at løsningen fortsatt skal tilby effektiv arbeidsflyt.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Automatisk kontekstendring er å forvente i denne type kartløsning, avkrysning i Vegutvalg gjør automatisk refresh av kartet. Bruker er tilstrekkelig informert om om at utvalget som er vist til enhver tid vises i kartet ved hjelpeteksten "Vis i kart" ved siden av bryteren for å skru kartvisning av objekter av og på.

Innhold som bryter kravet

Ugyldig format kan presiseres i innloggingsfelt, må være tekst. Se punkter under.

Innhold som bryter kravet

Innlogging

Feil med innlogging etter trykk på enter leses ikke opp.

LoginForm er skrevet med <form>.

Søk basert på dato:

sier påkrevd når man tabber gjennom

Kommer ikke tydelig frem i VoiceOver/NVDA at verdien er feil om man legger inn ugyldig dato. Den får rød der inputen er feil, men en blind bruker ser ikke dette.

  • Om man har valgt noen objekter kommer det en liten beskjed "Kan ikke hente data, ugyldig spørring", om dato er ugyldig. Blir ikke lest opp i VoiceOver.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Tilstand leses ikke opp under innstillinger, ved trykk på en innstilling hopper fokus tilbake til overskriften.

Innhold som bryter kravet

Feilvarslinger, (ved feil trykk i kart, ikke funn av vegsystemreferanse) 

  • Voiceover leser ikke opp varslinger som
    • "Finner ingen vegsystemreferanser i nærheten" ved feiltrykk.

Datofelt er ikke spesielt godt støttet for skjermleser ved feil input. Se "Søk basert på dato" under 3.3.3 for mer informasjon-

Nedlastning - Status

Skjermleser status "Nedlastning pågår" blir ikke lest opp. Kun "Nedlasning fullført"


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .