-
Ringerike.kommune.no
-
RINGERIKE KOMMUNE, organisasjonsnummer 940 100 925
I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?
Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.
Det er brudd på 23 av 48 krav i regelverket.
Hva betyr bruddene for brukerne?
Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:
- Bruk uten syn
- Bruk med avgrenset syn
- Bruk uten fargesyn
- Bruk uten hørsel
- Bruk med nedsatt hørsel
- Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
- Bruk med begrenset rekkevidde
- Bruk med nedsatt kognisjon
Meld gjerne fra om brudd på kravene
Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.
- Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
- Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
- Har du innspill til forbedringer av nettstedet?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.
Status for innhold som ikke er universelt utformet
Prinsipp 1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.
- Innhold som bryter kravet
Flere av våre sider inneholder bilder eller annen grafikk uten tekstalternativ. Dette er på grunn av innhold publisert før 01.02.2022 og utfordringer med dagens løsning. Per i dag ser vi ikke at innholdet dette gjelder er til stort hinder for brukerne.
- Innhold som bryter kravet
Det ligger en reklamevideo på våre nettsider med kun bilde og musikk i lydsporet. Informasjonen som blir gitt i videoen er ikke tilgjengelig i annet format på samme side.
Brukere med nedsatt syn vil ikke ha mulighet til å oppfatte informasjonen.
- Innhold som bryter kravet
Vi har to videoer på våre nettsider som bryter kravet. Dette gjelder videoen nevnt under suksesskriterium 1.2.1, og en video fra Frisklivssentralen. Lydsporet i videoen gir ikke informasjon til brukeren hva formålet med videoen er. Videoen er produsert av et eksternt selskap.
Brukere med nedsatt syn kan gå glipp av informasjon om hva formålet med videoen er.
- Tilgjengelige alternativ
Videoen fra Frisklivssentralen har tekst i tilknytning til videoen, som forteller hva formålet med videoen er.
- Innhold som bryter kravet
Store deler av sidene på nettsiden vår har ikke overskrift på nivå 1. Det finnes også tomme overskrifter og beholderelementer på flere sider. Dette er en del av utfordringen med dagens nettsideløsning.
Brukere med nedsatt syn, nedsatt kognisjon og tilsvarende kan oppleve at de ikke får informasjon om innholdet i fokus. Dette betyr at brukeren kan gå glipp av relevant informasjon, de stedene der det er elementer uten informasjon som blir gitt ved hjelp av hjelpemidler.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes elementer på sidene våre som ikke har tilstrekkelig informasjon knyttet til seg. Dette gjelder kart bygd inn som iframes på nettsiden, og en tekstboks. Innebygde kart er levert av en ekstern leverandør.
Brukere som er avhengig av tastaturnavigasjon eller tilsvarende vil oppleve å måtte trykke uforholdsmessig mange ganger før de kommer til mekanismen som justerer antallet elementer de må trykke seg gjennom. Dette gjelder for to innebygde kart på nettsiden.
- Innhold som bryter kravet
Deler av lenketekst på landingssiden har for dårlig kontrast mellom tekst og bakgrunn. Dette gjelder kun publiseringsdato. Det finnes også e-postadresser som lenker som har for svak kontrast på nettsidene.
Dette skal ikke være til stort hinder for bruker, og relevant informasjon er fremdeles tilgjengelig for bruker.
- Innhold som bryter kravet
Innhold i navigasjonen blir redusert ved forstørrelse av innholdet på nettsiden. Det er ikke en egen funksjonalitet for å endre størrelse på teksten på våre nettsider. Innholdet responderer ikke på brukerinnstillinger ved bruk av mobiltelefon for å besøke nettsiden.
Dette kan skape utfordringer for brukere med nedsatt syn, og kan medføre utfordringer med navigasjon på nettsiden.
- Innhold som bryter kravet
Elementer i navigasjonen blir borte ved forstørring av innholdet til 400 %. Elementene som blir igjen er "Kontakt oss" og "søk". Dette er en utfordring som ligger i dagens løsning.
For bruker betyr dette at ved bruk av mobiltelefon eller forstørring til 400 %, vil bruker ikke ha tilgang til lenke for endring av språk, lytte til teksten eller direkte lenke til ledige jobber i kommunen.
- Innhold som bryter kravet
Tekstavstand kan ikke overstyres av bruker for å gjøre teksten lettere å lese. Linjeavstand er satt til 1,42 i løpende tekst. Standard avstand mellom avsnitt er ikke satt til 2 ganger skriftstørrelsen. Dette er en utfordring på dagens nettside.
Brukere kan oppleve utfordringer med lesing av tekst på nettsiden. Det er ikke store avvik fra kravene, men det kan fremdeles medføre behov for ekstra tid for å kunne lese tekst på nettsiden.
Prinsipp 2. Mulig å betjene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.
- Innhold som bryter kravet
Det er ikke mulig å nå søkefeltet på nettsiden med bruk av tastatur eller tilsvarende navigering. Dette gjelder for hele nettstedet.
Når det brukes tastatur for å navigere på siden, vil brukere på startsiden oppleve at åpning av eksempelvis "Teknisk og samfunn", må brukeren trykke seg gjennom de resterende 4 kategoriene før de kommer til innholdet som er lagt under valgt kategori.
Dette er utfordringer som ligger i dagens løsning for nettsiden.
For brukere som er avhengig av tastaturnavigasjon, er eneste alternativet til søkefeltet Kommune-Kari. Dette er ikke godt nok. Når det gjelder åpning av kategorier på startsiden, kan brukere med behov for skjermleser oppleve forvirring. Dette er som sagt på grunn av at bruker blir sendt gjennom innholdet slik det er synlig, selv om skjult innhold er trykket frem.
- Innhold som bryter kravet
Søkefeltet er som sagt ikke mulig å nå ved hjelp av tastaturnavigasjon. Det er også to innebygde kart på siden, som vi er kjent med at krever uforholdsmessig mange trykk på TAB-tast eller tilsvarende, for å nå elementet som justerer hvor mange trykk som må gjøres før en når elementet. Dette er en utfordring med dagens løsning.
For bruker betyr dette at de kan oppleve utfordringer med navigasjon på nettsiden, og utfordringer med å nå informasjonen de ønsker.
- Innhold som bryter kravet
Det er ikke kodet inn mulighet for å hoppe over blokker med gjentagende innhold på nettsiden.
For bruker betyr dette at de må trykke seg gjennom toppnavigasjonen på hver enkelt side på nettsiden.
- Innhold som bryter kravet
På startsiden ligger det 5 kategorier med innhold som er skjult frem til en trykker på en av kategoriene. Ved tastaturnavigasjon blir bruker sendt gjennom resterende kategorier i rekken, før de kommer til innholdet de har valgt å åpne. Dette er en utfordring i dagens løsning.
For bruker betyr dette at de kan oppleve forvirring etter å ha åpnet en kategori, for så å bli sendt til en ny kategori, i stedet for å bli tatt til innholdet de har valgt å åpne.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes lenker på enkelte sider uten tekst, og uten tekst som beskriver formålet med lenken.
For brukeren betyr dette at de ikke får tilstrekkelig informasjon om hva som vil skje når en trykker på lenken.
- Innhold som bryter kravet
I dag er det kun søkefeltet og Kommune-Kari som kan benyttes til navigasjon på nettsiden. Søkefeltet kan ikke nås ved hjelp av tastaturnavigasjon. Kategoriene på startsiden ligger kun her. Brødsmulesti kan benyttes inne på undersider.
For bruker betyr dette at de ikke kan navigere fra eksempelvis kultur til vann og avløp på en side. De må enten bruke søk, Kommune-Kari eller gå tilbake til startsiden.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes innhold på siden der tastaturfokus ikke er synlig på skjermen for brukeren.
For bruker betyr dette at de kan oppleve utfordringer ved bruk av aktuell funksjonalitet.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes elementer på nettsiden der det er ledetekster som ikke blir lest opp av skjermleser. Det finnes elementer som ikke har kodet ledetekst som samsvarer med visuelt innhold. Det finnes også elementer som ikke har ledetekster.
Bruker kan oppleve å ikke få tilgang til nødvendig informasjon om innholdet eller feltet de har navigert seg til.
Prinsipp 3. Forståelig
Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.
- Innhold som bryter kravet
Språk er ikke satt i koden for nettsiden.
Brukere kan oppleve at skjermleser ikke leser opp innholdet på riktig måte.
- Innhold som bryter kravet
Det finnes tekst på andre språk enn norsk bokmål som ikke er kodet riktig. Det er også språkkoder som ikke eksisterer, i koden til nettsiden.
Bruker kan oppleve at skjermleser ikke leser opp innholdet på riktig måte.
- Innhold som bryter kravet
Når søkefelt åpnes er det ikke mulig å bruke musepeker eller annen pekerinput for å nå andre deler enn toppnavigasjonen på nettsiden.
For bruker betyr dette at søkefeltet må lukkes, ved å trykke på "søk" en gang til, før de kan nå hovedinnholdet på nettsiden.
- Innhold som bryter kravet
Søkefeltet er en gjentagende utfordring på nettsiden, da det ikke er mulig å nå dette med tastaturnavigasjon. Innebygde kart har ikke alternativ tekst, som forteller brukere av skjermleser hva innholdet er. Det finnes også et dødt tekstfelt på en av sidene.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).
- Innhold som bryter kravet
Enkelte sider har element-ID-er som ikke er unike.
- Innhold som bryter kravet
Enkelte sider har skjemafelt som ikke er merket, lenker uten tekstalternativ, knapper uten tekstalternativ og innebygd ramme uten tekstalternativ. Det er også lenker og knapper som utløser åpning av e-post, uten at dette informeres om gjennom alternativ tekst.
Test og vurdering av nettstedet
Vi har selv testet og vurdert nettstedet.
Om erklæringen
- Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
- Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .
Arbeid med universell utforming av ikt
Ringerike kommune forstår viktigheten av universell utforming av digitale løsninger. I lys av dette arbeider vi aktivt med å vedlikeholde hovednettstedet vår for å sørge for at nye og eksisterende undersider er og forblir universelt utformet i henhold til WCAG-krav.
Det er startet et arbeid med anskaffelse av ny nettsideleverandør, blant annet fordi dagens løsning ikke gir oss mulighet til å rette opp i alle brutte krav.
Det er viktig for oss at kommunens nettsider oppfattes som pålitelig og lett forståelig av alle målgrupper. Vi er klar over at nettsiden har flere mangler, og vi arbeider derfor fortløpende med å utbedre disse noe som medfører at kommunens primære informasjonsplattform forløpende utvikles og tilpasses kravene til universell utforming.
Ringerike kommune er opptatt av god og riktig presentasjon av informasjon på kommunens nettside, og prioriterer arbeidet med universell utforming i den daglige driften fremover. Punktene vi svarte "Nei" på i denne erklæringen er ansett som en direkte oppgaveliste til kommunen. Det planlegges at denne erklæringen skal oppdateres så ofte som det trengs og skal revurderes minimum en gang i året.