Tilgjengelighetserklæring for sdir.no

  • sdir.no
  • SJØFARTSDIREKTORATET, organisasjonsnummer 974 761 262
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 5 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
SJØFARTSDIREKTORATET kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på sdir.no slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Det finnes videoinnhold tilgjengeleg på nettsiden pr i dag, og disse har ikke synstolking. Det rammer personer som er blinde, har nedsatt syn og nedsatt kognisjon. Dette skyldes redaksjonelle prioriteringer, og skal rettes opp i. 


 

Innhold som bryter kravet

Overlay for brukerundersøkelse/brukertilfredshet mangler synlig fokusmarkering og har skjulte tabsstopp. Brukere som rammes av dette er personer som bruker hjelpemiddelteknologi for å få lest opp eller presentert innholdet. Dette skyldes prioriteringer under utvikling, og skal rettes opp i. 

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Visning av eksterne lenker er ikke optimal. Pr nå må redaktørene markere dette manuelt. Dette rammer personer med nedsatt motorikk eller kognisjon, eller som er blinde eller har nedsatt syn. Feilen skyldes prioriteringer under utvikling, og skal forbedres. 

Innhold som bryter kravet

Overlay for brukerundersøkelse/brukertilfredshet mangler synlig fokusmarkering og har skjulte tabsstopp. Focusfelt i skipssøk mangler på avgrensede søk. Brukere rammet av dette er personer som er svaksynte, har nedsatt kognisjon eller nedsatt motorikk. Dette skyldes prioriteringer under utvikling, og skal rettes opp i.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

LIX-verdien på siden er ganske høy, over 50. Dette er en indikasjon på at sideteksten kan være kompleks og vanskelig. Brukere som rammes av dette kan variere fra de med skrive og lesevansker til de med synsforstyrrelser. Aldersgruppe og bakgrunn kan også spille inn. Dette skyldes redaksjonelle prioriteringer, og skal rettes opp i. 


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Sjøfartsdirektoratet jobber for å sikre at sidene våre er tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne. Vi har fokus på universell utforming i utviklingen av alle leddene i vår struktur, for å legge til rette for at personer med nedsatt funksjonsevne kan bruke sidene våre på en trygg og enkel måte.

I tråd med nasjonale mål og internasjonale forpliktelser prioriterer vi universell utforming i våre strategier og planer. Vi vil fortsette å videreutvikle tiltak for å forbedre tilgjengeligheten på sjøtransportens knutepunkter, og samarbeide med relevante aktører for å sørge for at alle løsninger vi implementerer møter behovene til alle brukere.