Tilgjengelighetserklæring for ssb.no

  • ssb.no
  • STATISTISK SENTRALBYRÅ, organisasjonsnummer 971 526 920
Erklæringen er oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 15 av 48 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
STATISTISK SENTRALBYRÅ kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på ssb.no slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet
  • I flere artikler har figurer varierende kvalitet på den alternative teksten, som gjør at skjermleserbrukere får dårligere informasjon om en figur enn de som ser.
  • Highmaps:
    Mange kart har ikke tilhørende tallgrunnlag til figuren.
    Konsekvens for bruker er at det kan være vanskelig å få oversikt over hvilket tall som hører til hvilken variabel. Vi prøver å legge til lenke til tallgrunnlaget der det er mulig.
  • På verdier i Highmaps leses tusenskille som komma.

Vi jobber med å finne løsninger og rette opp i dette.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer.

Tableau: Vis data støtter ikke radhode. SSB tilbyr alternativ lenke til tallgrunnlag. 

Flourish: Blir brukt til befolkningspyramider. SSB tilbyr alternativ lenke til tallgrunnlag. 

Power-BI: Ikke alltid konsistent dersom visning endres. Lenke til tallgrunnlaget presenteres sammen med visualisering. 

Innhold som bryter kravet
  • De som publiserer innhold, kan ha valgt feil overskriftsnivå. Det gjelder spesielt for innhold av eldre dato og i hovedsak artikler. Konsekvens er at bruker ikke får lest opp innholdet i riktig rekkefølge. 
Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer, og disse har ikke alltid entydig rekkefølge på innholdselementene. Rekkefølgen for skjermleser støtter ikke alltid visuell rekkefølge. Dette har minimale konsekvenser da interaktive datavisualiseringer ikke leses lineært.

Innhold som bryter kravet

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer som kan inneholde elementer som kun har én måte å vise egenskaper på. Kan ha noen konsekvenser for fargeblinde. Interaktive datavisualiseringer har flere måter å markere dataelementene på.

Innhold som bryter kravet
  • Ikke all tekst på våre sider forstørres da man velger forstørring. Problemet har en løsning som vi jobber med.
  • Hovedmenyen vil få deler kuttet og bli utilgjengelig ved forstørring opp til 200 %.
Innhold som bryter kravet
  • Noen varianter av «Om statistikken» har formler i sine beskrivelser. Disse er laget med en formelpart som skal kunne bli lest opp, men tilleggsutvidelsen mot skjermlesere er ikke implementert ennå.
Innhold som bryter kravet
  • Overskrifter der ordet er for langt for skjermen og ikke har brekkpunkt havner utenfor skjermen.
  • Ved 400 % forstørring vil noen av lenkene i hovedmenyen bli utilgjengelige, da inndelingen blir avkuttet i bunnen – uten mulighet for scrolling. Lange ord i overskrifter med H1-styling på våre faktasider vil også forsvinne ut av skjermen. Dette gjør at brukere som benytter seg av forstørring ikke har tilgang til alt innhold på nettstedet vårt.
Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer. Disse kan inneholde diagrammer eler lignende som er to-dimensjonale og av natur ikke kan tilpasses ved bryting av siden. Minimale konsekvenser da mønstre i datavisualiseringer ikke er avhengig av zooming til stort format.

Innhold som bryter kravet
  • Vi har noen detaljerte figurer/infografikk som ikke tilfredsstiller kravene om kontrast. Dette gjør det vanskelig for noen brukere å skille to farger fra hverandre i en figur, noe som kan føre til at figuren blir oppfattet feil.

Vi jobber med å finne løsninger på dette.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer. Disse kan ha visuelle elementer med for svak kontrast, men vi tilbyr lenke til tallgrunnlaget i umiddelbar nærhet.

Tilgjengelige alternativ

Vi har utarbeidet egne løsninger for infografikk/figurer der vi tilbyr dataene i en tabell som ligger som en fane sammen med figuren.

Innhold som bryter kravet
  • Tekst i legend og y-akse på figurer går over i hverandre og forsvinner ved bruk av utvidet tekstavstand.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer, og disse kan inneholde datapunkter/-tegn som ikke kan nås ved tastatur.

Innhold som bryter kravet

SSBs statistikker (om lag 300 stk) har hver sin side som viser de viktigste tallene fra denne statistikken. Hver av disse sidene bærer navnet til den aktuelle statistikken. Eksempelvis har vi en side som heter «Navn» fordi denne siden presenterer statistikken over navn på personer. Dette kan være forvirrende for brukere og kan gjøre det vanskelig å forstå hva siden handler om.

Innhold som bryter kravet

SSBs statistikker (om lag 300 stk.) har hver sin side som viser de viktigste tallene fra denne statistikken. Hver av disse sidene har en tekst under overskriften «Om statistikken» som fungerer som statistikkens «vaskeseddel». I disse tekstene er det mange lenker som ikke er godt beskrevet. Mange oppgir ikke at det lenkes til fil, og det er flere steder lenket ut til eksterne nettsteder uten at dette er oppgitt i lenketeksten. En rekke lenker er bare oppgitt som URL, og flere steder er lenketeksten kort eller lite informativ. Dette kan være forvirrende for brukere som plutselig kan bli tatt ut av https://www.ssb.no eller som laster ned en fil uten forvarsel. 

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer, og disse kan ha avanserte utvalg av tegn/merker som kun støttes av klikk-og-dra-funksjonalitet. Kan ha noen konsekvenser for brukere som er avhengig av tastatur.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som ikke er omfattet av regelverket

Vi bruker tredjepartsverktøy til alternativ formidling av statistikk gjennom interaktive datavisualiseringer, og ufullstendig bruk av interaksjonselementer kan gi tomme diagram.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Skjermleseren NVDA leser verdier i Highcharts merkelig: Tusenskille leses som komma. Konsekvens for bruker er at det blir vanskelig å forstå hva det faktiske tallet som leses opp er.

Innhold som bryter kravet
  • På kontaktsiden blir ikke feilmelding ved innsending av skjema lest opp.
  • Feilmeldinger i inputfelter på kalkulatorer leses ikke opp med en gang de dukker opp, de blir lest opp først etter neste felt er lest opp.

Test og vurdering av nettstedet

Vi har selv testet og vurdert nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæringen er sist oppdatert .
  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .

Arbeid med universell utforming av ikt

Statistisk Sentralbyrå (SSB) har opprettet et eget utvalg som jobber med universell utforming, og skal støtte de forskjellige avdelingene i SSB med arbeidet for universell utforming. Utvalget har gjennomgått hvilke av SSB sine systemer som har eksternt brukergrensesnitt og må følge kravene til universell utforming. 

Produkteier/systemeier har vært ansvarlig for gjennomføring av testing for sine system, og gjennomgått en status som står her i erklæringen. Hovedmålet for SSB og produkteier/systemeier er at det skal jobbes fortløpende med å forbedre tilgjengeligheten i våre systemer. Dette gjelder spesielt på de områdene vi ser at vi ikke følger kravene til universell utforming. 

Noen av systemene er også så gamle at det er tekniske begrensninger på hva vi kan gjøre i forhold til universell utforming, og målet da er på sikt å få byttet ut disse til mer tilgjengelige IKT-system. Dette er en kontinuerlig prosess i SSB, hvor vi jobber for bedre tilgjengelighet i våre IKT-system.

Ssb.no er et omfattende nettsted og store deler er gammelt innhold som ligger i utdaterte publiseringsløsninger som ble kravspesifisert før WCAG-kravene eksisterte, og følger ikke alle kravene til universell utforming. Dette er arkiverte nettsider som går tilbake til 1995, og er ikke nødvendige for en aktiv administrativ prosess.

Målet er at alle sider på ssb.no som ligger i vår moderne publiseringsløsning skal følge WCAG 2.1 standarden.