Tilgjengelighetserklæring for Praksisinformasjon

Erklæringen er ikke oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 9 av 47 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
HELSEDIREKTORATET kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på Praksisinformasjon slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

I Praksisinformasjon brukes horisontale delere. For skjermleserbrukere blir denne lest opp, noe som skaper unødvendig opplesning. 

Tilgjengelige alternativ

Legge til en aria-hidden="true" på elementet, slik at den ikke blir opplest.

Innhold som bryter kravet

Det er eksempler på at
- overskrifter ikke er korrekt kodet som overskrifter.
- enkelte overskrifter ligger på samme nivå programmatisk, men som visuelt tyder på en hierarkisk rekkefølge.
- tabeller er i hovedsak kodet riktig med th og td elementer (noen mangler th element), men mangler riktig attribut for å spesifisere hvilken retning overskriften har. 
- avkrysningsbokser er i enkelte tilfeller kodet inne i tabeller
- tabelloverskrifter som beskriver innholdet i tabellen mangler (må komme rett over tabellen).   

Gjør det vanskeligere for skjermleserbrukere å navigere seg på sidene, siden de ikke får brukt hurtigkommandoer til å navigere til forskjellige overskrifter.

Det er videre flere feilmeldinger som ikke er knyttet til inputfeltet, noe som fører til at skjermleserbrukere ikke får umiddelbart informasjon om dette. 

Tilgjengelige alternativ

- Forsikre at overskriftet er kodet programmatisk med h-tag, og sørge for at overskrifter havner i riktige nivåer. 

- alle kolonnoverskrifter må kodes med th-elementet. I tillegg må det ha attributet scope som enter peker på rad (="row") eller kolonne (="col").

- En tabell som visuelt ikke ser ut som en tabell, bør ikke kodes som en tabell. 

- Ha tabelloverskrift direkte over tabellene. Her må overskriftene være kodet i en h-tag, eller <caption>

- Sørg for å ha WAI-ARIA attributtet aria-describedby på inputfeltet og koble det sammen med id på elementet hvor feilmeldingen ligger.

Innhold som bryter kravet

Det benyttes lenker som kun skiller seg ut med farger, noe som gjør det vanskelige for svaksynte brukere å skille mellom lenketekst og vanlig brødtekst.

Tilgjengelige alternativ

For å skille denne lenken fra vanlig brødtekst kan man blant annet legge en understrek under lenken, eller et ikon.

Innhold som bryter kravet

Det er enkelte informasjonsknapper som utvider informasjon når mus eller tastatur får fokus på den.

Med skjermleser vil den ikke lese opp innholdet i boksen, noe som gjør at de ikke får tilgang til samme informasjon. 

Tilgjengelige alternativ
  • For ikke komplekst innhold kan Canvas gjøres enkelt tilgjengelig. For kompleks innhold med interaktivitet, er Canvas sjeldent anbefalt. Dette på grunn av at det er ekstremt utfordrende å få det til å fungere bra. Her anbefales det heller å bruke SVG, som på en enklere måte kan legge til interaktivitet tilegjengelig med Javascript. 
  • For å kode "tooltip" riktig, følg våres anbefalinger i U210 og Ally-2560. 

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Enkelte statusmeldinger dukker kun opp i få sekunder. Dette er noe som påvirker brukere som har kognitive vansker og synsvansker. I og med disse forsvinner raskt, blir det vanskelig for mange brukere å forstå hva statusmeldingen formidlet.

Tilgjengelige alternativ

Sørg for at det ikke er tidsbegrensning for statusmeldinger.

Innhold som bryter kravet

Det benyttes en varselmelding inne i en av tjenesten, markert som rødt inne i en rød sirkel, som også vises fram på portalframsiden. Siden informasjonen utgjør kun i farger, kan dette skape vanskeligheter for brukere å forstå hva denne informasjonen utgir. For ikke-seende brukere er det ikke like tydelig.

Tilgjengelige alternativ
  • Endre til en hjelpetekst som spesifiserer at antall varslinger, eller noe form for tegn som hjelper brukeren til å forstå at det indikseres som varsling. 
  • For skjermleserbrukere kan man for eksempel legge til en sr-only på varselmeldingen.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

I Praksisinformasjon er obligatoriske felter markert med en asterisk *. Det er ikke garantert at alle brukere forstår hva det betyr og det blir dessuten kun opplest som "stjerne" for de som bruker skjermleser.

Tilgjengelige alternativ

For skjermleser formidler man at feltet er obligatorisk ved å bruke aria-required="true". For å unngå at tegnet blir lest opp som stjerne kan man velge å gjøre elementet osynlig for skjermleser ved å bruke aria-hidden="true" og som nevnt, formidle at feltet er obligatorisk ved å bruke aria-required="true". 

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Søkefunksjoner:

Det er søkefunksjoner i grensesnittet, og når man skriver inn bokstaver vil søkeforslag vises. For brukere som ikke ser og er avhengig av skjermleser for å ta del av informasjon, blir ikke de varslet om at søkeforslag vises under søkefeltet. Visuelt kan vi også se hvor mange søketreff som gjengis, noe som også bør formidles til skjermleserbrukere. 

Knapper:

Noen knapper i tjenesten er kodet som div, og forteller dermed ikke skjermleserbrukere at dette er en knapp. Det er viktig at knapper er kodet som knapper, slik at skjermleserbrukere vet at de kan utføre en handling ved å trykke på objektet. 

Videre er det enkelte knapper som mangler WAI-ARIA attributtet aria-expanded som forteller skjermleserbrukere at det er en knapp som utfører ekpendering og viser til mer eller mindre informasjon. 

Tilgjengelige alternativ

Søkefunksjoner:

Knapper:

  • I og med brukere kan utføre en handling ved å trykke på denne knappen, bør disse knappene kodes som knapper. Dette bør helst  gjøres ved å bruke <button>-elementet, men dere kan også bruke role="button" for å formidle til skjermleser at det er en knapp. Bruk aria-label for å gi beskrivelse. 
     
  • Sørg for å ha en aria-expanded="true" på knappen når den er utvidet, eller en aria-expanded="false" på knapper når den er minimert. Dette gjør det enkelt for skjermleserbrukere å forstå når et nytt område dukker opp.
Innhold som bryter kravet

- statusmelding vises etter man har gjort en handling. Dette er statusmeldinger som ikke blir gjengitt automatisk for skjermleserbrukere, noe som er viktig for at de skal forstå om de har utført en handling riktig eller feil.

- Statusmeldingen vises også i noen få sekunder, noe som kan være utfordrende for brukere med kognitive vansker som ikke umiddelbart legger merke til denne statusmeldingen.

 


 

Tilgjengelige alternativ

Ettersom statusmeldingene dukker opp dynamisk, kan man bruke WAI-ARIA attributtet aria-live="polite" sammen med aria-atomic="true" på div-elementet. Et annet alternativ er å flytte fokus manuelt til teksten som sier statusmeldingen.


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Rapport

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .