Tilgjengelighetserklæring for Varsler om naturfarer i Norge (Varsom.no)

  • Varsler om naturfarer i Norge (Varsom.no)
  • NORGES VASSDRAGS- OG ENERGIDIREKTORAT (NVE), organisasjonsnummer 970 205 039
Erklæringen er ikke oppdatert

I hvilken grad er nettstedet i samsvar med kravene til universell utforming?

Nettstedet er delvis i samsvar med kravene til universell utforming av ikt.

Det er brudd på 17 av 47 krav i regelverket.

Hva betyr bruddene for brukerne?

Bruddene som er registrert i denne erklæringen får spesielt konsekvenser for brukere som har følgende forutsetninger:

  • Bruk uten syn
  • Bruk med avgrenset syn
  • Bruk uten fargesyn
  • Bruk uten hørsel
  • Bruk med nedsatt hørsel
  • Bruk med nedsatt bevegelsesevne eller styrke
  • Bruk med begrenset rekkevidde
  • Begrensning av anfall på grunn av lysfølsomhet
  • Bruk med nedsatt kognisjon

Meld gjerne fra om brudd på kravene

Vi ønsker tilbakemelding fra brukerne.

  • Har du oppdaget feil og mangler knyttet til universell utforming av nettstedet?
  • Trenger du alternativ til innhold som ikke er universelt utformet?
  • Har du innspill til forbedringer av nettstedet?

Du kontakter oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandler klager om brudd på regelverket. Du finner informasjon om hvordan du klager på nettstedet til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglende eller sent svar på tilbakemeldinger du har sendt til oss.


Status for innhold som ikke er universelt utformet

Vi har innhold på nettstedet som ikke er universelt utformet. Vi redegjør for hvilket innhold det gjelder, årsaken til at vi ikke følger kravene til universell utforming av ikt og hva det betyr for brukeren. Det er presentert i samme rekkefølge som kravene i WCAG 2.1-standarden.
NORGES VASSDRAGS- OG ENERGIDIREKTORAT (NVE) kategoriserer innholdet som ikke er universelt utformet på Varsler om naturfarer i Norge (Varsom.no) slik:

Prinsipp 1. Mulig å oppfatte

Informasjon skal være presentert på en måte brukeren kan oppfatte. Det vil si at informasjon ikke bare skal kunne oppfattes med én enkelt sans. For å se grafikk trenger du for eksempel en skjerm og synssansen. Derfor skal bilder ha en alternativ tekst, i følge WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkes som tegnspråk eller som symbol. WCAG krever derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilder.

Innhold som bryter kravet

Vi har noen avvik fra dette kriteriet. Disse kan påvirke brukeropplevelsen for mange med skjermleser. De stopper imidlertid ikke for denne brukergruppen.

Avvikene inkluderer:

  • De fleste bilder på nettsiden har alternativ tekstbeskrivelse, men det oppdages at bilder som ligger under siden "Nyheter" mangler alt tekst.
  • Det må finnes en alternativ måte å se informasjonen i kartet.
  • Noen bilder har ikke en tilstrekkelig beskrivende alt-tekst. Som må gjøres klarere.
  • Ikoner bør være skjult for skjermleser.

Dette kriteriet handler mer om hvordan vi som organisasjon bør tenke - når vi jobber med dekorative elementer og bilder – hvor vi må utvikle en god retningslinjer for å løse problemet.

Innhold som bryter kravet

På forsiden finnes det lydfiler (Podcast) som mangler tekstalternativ. Forhåndsinnspilt lyd skal ha tekstlig alternativ som beskriver innholdet i lydopptaket, med dette kan døve eller hørselshemmede kunne få samme informasjon i lyd som tekst. Dermed er det viktig at lydfiler har tekstalternativ slik at alle kan ta del av løsningen. 

Vi vil begynne å se på en løsning på problemet i 2023.

Innhold som bryter kravet

Vi har noen videoer uten undertekster i dag. Flere av disse videoene er ganske gamle.

Dette blir problematisk for brukergruppen som ikke kan høre lyden i videoene våre. Ettersom de ikke kan ta del i innholdet uten undertekster.

Vi vil gå gjennom hvilke videoer vi må beholde og i slike tilfeller supplere disse med undertekster.

Innhold som bryter kravet

Nettstedet har ganske omfattende problemer med dette kriteriet. Da det ikke er tilstrekkelig kontroll på hvordan redaksjonelt innhold skal publiseres og det heller ikke er noen retningslinjer for utviklerne.

Problemene er som følger:

* Flere tabeller har flere tabelloverskrifter i samme celle.
* Skjemaobjekter er ikke gruppert med fieldset og mangler legend.
* Menyen er ikke plassert i et nav-element.
* Tekst som fungerer som overskrift er ikke kodet som en.
* Enkelte tabeller mangler th og scope.
* Overskrifter hopper nivåer i innholdet.

Disse feilene gjør det vanskelig for personer med skjermlesere å forstå hvordan strukturen og innholdet ser ut i enkelte aspekter av nettstedet. Vi starter forbedringsarbeidet i 2023.

Innhold som bryter kravet

Det er et avvik på dette kriteriet - da brukeren kan få fokus på bakgrunnen når de har et modalt vindu oppe.

Dette kan være problematisk for flere brukergrupper, for eksempel for de som navigerer ved hjelp av tastaturet og de som navigerer ved hjelp av skjermleseren.

Innhold som bryter kravet

Vi har noen unntak fra dette kriteriet. Nettsiden har i dag en del problemer med kontrasten på lenketekster og enkelte steder for vanlig brødtekst.

Målet vårt er å nå en kontrastverdi på minst 4,5:1. Slik at det skal være enkelt å bruke nettsiden for de som er fargeblinde eller svaksynte.

Innhold som bryter kravet

Nettsiden har et stort og omfattende problem med bilder av tekst i dag. Hvor det er informative illustrasjoner, kart og ikonbeskrivelser plassert i bilder. Og derfor blir dette problematisk for brukere med skjermlesere eller de som trenger forstørrelse. Det blir også et problem for brukere som har behov for å kunne utvide avstanden mellom linjer og bokstaver.

Derfor vil vi se på et alternativ til å formidle samme informasjon via tekst i stedet.

Innhold som bryter kravet

Vi har et problem under dette kriteriet. Som er en mouseover-funksjon i kart som ikke blir formidles til skjermlesere. I kartet under fjellskredsovervåkning finnes det interaktive grafer hvor det er mulig å få informasjon ved å ha mouseover på grafene. Denne informasjonen blir ikke formidlet til en skjermleser, og dermed vil dette utelukke blinde og synshemmede fra å ta del av denne informsjonen.

Dette kartet har ikke blitt testet før med tastaturet og derfor har ikke problemet blitt oppdaget. Vi skal se på en løsning på dette problemet i 2023 og se hvordan vi kan få kartet til å fungere for de som skal bruke tastaturet.

Prinsipp 2. Mulig å betjene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukerne for eksempel kan navigere, velge knapper og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke bare skal være mulig å bruke mus. Alt innhold og all funksjonalitet skal også kunne brukes bare med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Det er noen problemer på nettstedet når det kommer til navigering ved hjelp av tastaturet:

* Det er ikke mulig å bruke datovelgeren med tastatur.
* Forstørret bilde kan ikke lukkes med tastatur.
* Modal vindu kan ikke lukkes med tastatur.

Vi vil sjekke nærmere slik at hver del av nettstedet kan brukes med tastaturet.

Innhold som bryter kravet

Mangler snarveislenke for å gå rett til hovedinnholdet i dag. Derfor blir det vanskeligere for både brukere med skjermlesere og de med tastaturer å enkelt hoppe direkte til hovedinnholdet på nettsiden.

Innhold som bryter kravet

Vi har noen unntak fra dette kriteriet. Siden flere av lenkene ikke er beskrivende nok i sin kontekst for de med skjermlesere.

Vi har litt arbeid å gjøre for å gjøre lenker klarere for brukere med skjermlesere. Med økt klarhet vil det også legge til rette for personer med kognitive problemer som vil få hjelp til å forstå hva som skjer når de klikker på en lenke. Her trenger vi tydeligere føringer på hvordan en lenke skal utformes.

Innhold som bryter kravet

Vi har funnet et avvik på dette kriteriet. Tabs/faner skal ikke være kodet som radioknapper og på forsiden finnes det en tab liste som er kodet som radioknapper. Når en skjermleser når denne tablisten, vil ikke en bruker med skjermleser vite at dette er en tabliste og om innholdet vises eller ikke. Dette blir forvirrende for brukere som ikke ser og i tillegg gir dem feil informasjon om hva som skjer.

Disse vil bli omkodet for ikke å gi feil informasjon.

Innhold som bryter kravet

Vi har funnet flere avvik fra dette kriteriet. Disse inkluderer:

* Sjekkbosker må markeres tydeligere ved tastaturfokus.
* Interaktive kart må markeres tydeligere at det kan klikkes på.
* Menyen mangler visuell fokusmarkering.

Det er viktig at brukerne ser hvor de er i grensesnittet. Ellers vil det være svært vanskelig for de som trenger tastaturet å vite hvor de er i grensesnittet. Dette gjør det også vanskelig for de som trenger forstørrelse eller som har en lett synshemming. Så det er viktig at disse brukergruppene enkelt kan se hvor de er på siden. Vi vil revidere slik at alle interaktive elementer har en klar kontrastfarge.

Prinsipp 3. Forståelig

Målet med nettsteder er at brukerne skal forstå hvordan sidene skal brukes og informasjonen de får. Det handler om at nettstedet er forutsigbart, har et enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstedet skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på siden sørge for at teksten blir lest opp på rett måte for brukere med talesyntese.

Innhold som bryter kravet

At hovedspråket er definert i koden er viktig for brukare som bruker skjermlesere. Slik at innholdet leses opp riktig. I dag er imidlertid ikke hovedspråket (no) definert i koden. Vi planlegger å fikse dette i 2023.

Innhold som bryter kravet

Det er ett sted hvor det er avvikende språk på siden som ikke er merket med avvikende språk i koden.

Det redaksjonelle grensesnittet tillater ikke flagging av avvikende språk i dag. Derfor er dette et større problem å undersøke i årene som kommer.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstedet er viktig, og dette er som regel ivaretatt med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstedet er rett. Dette er spesielt viktig dersom du bruker ny teknologi eller lager egne element (custom widgets).

Innhold som bryter kravet

Vi har funnet avvik angående dette kriteriet på nettsiden. Dette inkluderer:

* På enkelte sider finnes det en ramme (iframe) uten tilgjengelig navn.
* De fleste utvidede knapper er kodet med aria-expanded, men det er funnet noen knapper som mangler dette.
* På mindre skjerm (bredde) vil menyen ligge under en hamburgermeny-ikon. Dette kryss-ikonet har ingen label.

Noen av disse er redaksjonelle feil – men mange er de som vår nettstedsleverandør må fikse. Det er imidlertid viktig at de er løst for brukergruppen som trenger skjermlesing og stemmestyring.

Innhold som bryter kravet

Vi har funnet et sted på siden hvor innhold oppdateres dynamisk og hvor innholdet ikke annonseres for skjermleserbrukere. Når man kommer til søketreffsiden får man ikke annonsert automatisk hvor mange treff man har fått på søk.

Søkefeltet fylles ut med riktig aria-attributt. For at det skal fungere godt for brukere som trenger en skjermleser for å lese innholdet på siden.


Test og vurdering av nettstedet

Vi fikk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstedet.

Om erklæringen

  • Tilgjengelighetserklæring for dette nettstedet ble opprettet første gang .