Tilgjengelegheitserklæring for Bildetema

  • Bildetema
  • OSLOMET - STORBYUNIVERSITETET, organisasjonsnummer 997 058 925
Erklæringa er oppdatert

I kva grad er nettstaden i samsvar med krava til universell utforming?

Nettstaden er delvis i samsvar med krava til universell utforming av ikt.

Det er brot på 15 av 48 krav.

Kva betyr brota for brukarane?

Brota som er registrert i denne erklæringa får særleg konsekvensar for brukarar som har følgjande føresetnader:

  • Bruk utan syn
  • Bruk med avgrensa syn
  • Bruk utan fargesyn
  • Bruk utan høyrsel
  • Bruk med nedsett høyrsel
  • Bruk med nedsett rørsleevne eller styrke
  • Bruk med avgrensa rekkevidde
  • Bruk med nedsett kognisjon

Meld gjerne frå om brot på krava

Vi ønskjer tilbakemelding frå brukarane.

  • Har du oppdaga feil og manglar knytt til universell utforming av nettstaden?
  • Treng du alternativ til innhald som ikkje er universelt utforma?
  • Har du innspel til forbetringar av nettstaden?

Du kontaktar oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandlar klager om brot på regelverket. Du finn informasjon om korleis du klagar på nettstaden til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglande eller seint svar på tilbakemeldingar du har sendt til oss.


Status for innhald som ikkje er universelt utforma

Vi har innhald på nettstaden som ikkje er universelt utforma. Vi gjer greie for kva innhald det gjeld, årsaka til at vi ikkje følgjer krava til universell utforming av ikt og kva det betyr for brukaren. Det er presentert i same rekkefølgje som krava i WCAG 2.1-standarden.
OSLOMET - STORBYUNIVERSITETET kategoriserer innhaldet som ikkje er universelt utforma på Bildetema slik:

Prinsipp 1. Mogleg å oppfatte

Informasjon skal vere presentert på ein måte brukaren kan oppfatte. Det vil seie at informasjon ikkje berre skal kunne oppfattast med éin enkelt sans. For å sjå grafikk treng du for eksempel ein skjerm og synssansen. Derfor skal bilete ha ein alternativ tekst, i følgje WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måtar, mellom anna som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkast som teiknspråk eller som symbol. WCAG krev derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilde.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det er flere tilfeller der ikke-tekstlig innhold ikke har tilstrekkelige alternative beskrivelser. Dette gjelder blant annet interaktive ikoner, lydavspillingsknapper, grafiske elementer brukt til å formidle informasjon, og visuelle symboler som mangler tekstlig forklaring. I mange tilfeller blir hensikten med elementet ikke kommunisert til brukere som benytter skjermleser. Det er derfor ikke mulig å oppfatte eller forstå innholdet uten visuell tolkning, noe som gjør innholdet utilgjengelig for flere brukergrupper.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Flere innholdselementer på nettstedet inneholder forhåndsinnspilt lyd (uttaleeksempler for ulike ord), men det finnes ikke tekstalternativer eller transkripsjon for dette innholdet. For eksempel blir knapper annonsert med «Play audio», men uten noen indikasjon på hvilket ord det gjelder. Dette gjør det vanskelig for de som bruker skjermleser å få med seg innholdet.

For å oppfylle kravet må forhåndsinnspilt lyd og video som formidler informasjon, suppleres med tekstalternativer – som transkripsjon eller beskrivelse av lydinnholdet – slik at det kan forstås også av brukere som ikke kan høre eller se det audiovisuelle materialet.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det er enkelte steder i løsningen hvor strukturen i innholdet ikke fremkommer tydelig for brukere som benytter skjermleser. Eksempelvis blir noen overskrifter og knapper lest opp som én samlet enhet, noe som gjør det vanskelig å forstå at det finnes en interaktiv funksjon. I andre tilfeller mangler semantisk merking av elementer som visuelt fremstår som lister eller kategorier, og dette gjør det krevende å tolke sammenhengen mellom informasjonen. I sum bidrar dette til at viktige relasjoner og grupperinger ikke alltid kommer tydelig nok frem i tilgjengelige formater, noe som kan gi redusert forståelse og navigerbarhet for brukere med hjelpe­teknologi.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Tekst- og bakgrunnskombinasjonen i søkefeltet har for lavt kontrastforhold, og oppfyller ikke kravet om minimum 4.5:1. 

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det er flere tilfeller hvor interaktive elementer (som knapper og lenker) har for lav kontrast mot bakgrunnen til å tydelig fremstå som interaktive. Eksempelvis er det brukt grå bokser på hvit bakgrunn med kontrastforhold ned mot 1:2, som ikke oppfyller kravene i 1.4.11. Dette gjelder også ikoner og grafiske symboler som benyttes alene for å indikere funksjoner, og elementer som ligger oppå bilder uten tilstrekkelig visuell separasjon. Disse forholdene gjør det vanskelig for brukere å oppfatte interaktive elementer, spesielt for personer med nedsatt syn.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det er brukt 1.4 i tekstavstand, som er mindre enn kravet om tekstavstand på minimum 1.5 ganger fontstørrelsen.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Interaktive elementer i løsningen har i flere tilfeller svak eller manglende visuell tilbakemelding ved hover eller fokus. Det gjør det vanskelig å forstå hvilke elementer som er klikkbare eller i fokus, særlig for brukere som navigerer med tastatur eller har behov for tydelig visuell støtte. Dette gjelder for eksempel knapper med lav kontrast og svak endring ved hover, og ikoner eller felter som mangler tydelig markering av interaksjon. Dette kan skape utfordringer for brukere med nedsatt syn eller kognitive vansker.

Prinsipp 2. Mogleg å betene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukarane for eksempel kan navigere, velje knappar og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien dei brukar. Dette betyr for eksempel at det ikkje berre skal vere mogleg å bruke mus. Alt innhald og all funksjonalitet skal også kunne brukast berre med tastaturet.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det er mulig å navigere direkte til hovedinnholdet ved hjelp av tastatur, men det er ikke identifisert noen eksplisitt mekanisme for å hoppe over gjentatt innhold, som navigasjonsmenyer eller lange lister med elementer. Dette er utfordrende siden det handler om ord og begreper, hvor brukeren må bla gjennom mange like elementer for å finne det som er relevant. Det samme gjelder også filtrering, der brukeren må bla gjennom alle filtrene for å komme til knappen for å nullstille valgene. På bakgrunn av dette vurderes kravet som ikke oppfylt.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Sidetittel endres ikke ved navigering mellom sider.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Flere interaktive elementer har en visuell utforming som ikke tydelig gjenspeiler funksjonen deres. Dette gjør det vanskelig å forstå hvilke elementer som er lenker og hvilke som er knapper, og hva slags handling som forventes ved aktivering.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Flere overskrifter og etiketter i løsningen er for generelle eller uklare, og gir ikke tilstrekkelig informasjon om hva innholdet omhandler. Dette gjelder særlig der hvor det presenteres lister med elementer som inneholder tekst, bilde og lyd. Selv om elementene har overskrifter, fremgår det ikke tydelig at overskriften beskriver et spesifikt ord. Dette gjør det vanskelig for brukere – særlig med skjermleser – å forstå hensikten med innholdet og hvordan det er strukturert. Kravet om at overskrifter og etiketter skal være beskrivende for innhold og funksjon er derfor ikke oppfylt.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Skjermleseren leser opp funksjonen til interaktive elementer uten at det fremgår tydelig hvilken kontekst eller forklaring som gjelder for elementet. Dette gjør det vanskelig å forstå hva handlingen faktisk gjelder, spesielt når lenker er lagt inn midt i forklarende tekst.

Prinsipp 3. Forståeleg

Målet med nettstader er at brukarane skal forstå korleis sidene skal brukast og informasjonen dei får. Det handlar om at nettstaden er føreseieleg, har eit enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstaden skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på sida sørge for at teksten blir lese opp på rett måte for brukarar med talesyntese.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det er tilfeller hvor etiketter og instruksjoner for bruk ikke er tydelige nok. For eksempel mangler enkelte interaktive elementer forklarende tekst som gjør det klart hva brukeren skal gjør.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det finnes begrensede eller ingen forslag til hvordan brukeren kan rette opp inndatafeil. For eksempel i søkefeltet får brukeren kun beskjed om at det ikke er noen treff, uten ytterligere veiledning eller forslag til alternative søk. Dette kan gjøre det vanskeligere for brukeren å korrigere feil og fullføre ønsket handling.

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstaden er viktig, og dette er som regel ivareteke med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstaden er rett. Dette er spesielt viktig dersom du brukar ny teknologi eller lagar eigne element (custom widgets).

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det er identifisert flere tilfeller hvor elementer mangler korrekt navn, rolle eller verdi som kan oppfattes av hjelpemidler. For eksempel er det brukt ARIA-atributter som ikke er tillatt på generiske roller, og enkelte knapper og lenker mangler beskrivende navn. Dette svekker tilgjengeligheten for skjermleserbrukere.


Test og vurdering av nettstaden

Vi fekk ekstern hjelp til test og vurdering av nettstaden.

Om erklæringa

  • Tilgjengelegheitserklæring for denne nettstaden blei oppretta første gong .

Arbeid med universell utforming av ikt

Vi arbeider med å rette opp feilene som er avdekket.