-
personalbillett.entur.no
-
ENTUR AS, organisasjonsnummer 917 422 575
I kva grad er nettstaden i samsvar med krava til universell utforming?
Nettstaden er delvis i samsvar med krava til universell utforming av ikt.
Det er brot på 16 av 48 krav.
Kva betyr brota for brukarane?
Brota som er registrert i denne erklæringa får særleg konsekvensar for brukarar som har følgjande føresetnader:
- Bruk utan syn
- Bruk med avgrensa syn
- Bruk utan fargesyn
- Bruk utan høyrsel
- Bruk med nedsett høyrsel
- Bruk med nedsett rørsleevne eller styrke
- Bruk med avgrensa rekkevidde
- Avgrensing av anfall på grunn av lysfølsemd
- Bruk med nedsett kognisjon
Meld gjerne frå om brot på krava
Vi ønskjer tilbakemelding frå brukarane.
- Har du oppdaga feil og manglar knytt til universell utforming av nettstaden?
- Treng du alternativ til innhald som ikkje er universelt utforma?
- Har du innspel til forbetringar av nettstaden?
Klage
Diskrimineringsnemnda behandlar klager om brot på regelverket. Du finn informasjon om korleis du klagar på nettstaden til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglande eller seint svar på tilbakemeldingar du har sendt til oss.
Status for innhald som ikkje er universelt utforma
Prinsipp 1. Mogleg å oppfatte
Informasjon skal vere presentert på ein måte brukaren kan oppfatte. Det vil seie at informasjon ikkje berre skal kunne oppfattast med éin enkelt sans. For å sjå grafikk treng du for eksempel ein skjerm og synssansen. Derfor skal bilete ha ein alternativ tekst, i følgje WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måtar, mellom anna som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkast som teiknspråk eller som symbol. WCAG krev derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilde.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Noen SVG-er under innlogget område mangler aria-definisjon og/eller alt-tekst og burde skjules for skjermleserbrukere.
Enkelte bilder i veiledninger har lange alt-tekster som kan virke forstyrrende for brukere med skjermlesere.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Noen av videoeveiledningene er kun tekstet og har ikke lyd. Dette medfører at innholdet er utilgjengelig om man ikke kan lese teksten.
- Tilgjengelege alternativ
Det finnes også veiledninger som er utformet med tekst og bilder i HTML.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Noen av videoeveiledningene på siden er ikke tekstet og det finnes heller ikke en transkripsjon. Dette medfører at innholdet er utilgjengelig om man ikke kan høre lyden fra videoen.
- Tilgjengelege alternativ
Det finnes også veiledninger som er utformet med tekst og bilder i HTML.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Noen av videoeveiledningene på siden gir ikke tilgang til synstolking. Dette medfører at informasjon i forhåndsinnspilt video bare blir formidlet visuelt.
- Tilgjengelege alternativ
Det finnes også veiledninger som er utformet med tekst og bilder i HTML.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
På noen sider er visse overskriftsnivåer hoppet over. Veiledninger har overskrift nivå 3, mens nivå 2 ikke finnes. Dette kan føre til forvirring blant skjermleserbrukere rundt om det er en seksjon av siden de ikke får med seg.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Tabeller krever både horisontal og vertikal scroll for å leses på mindre skjermer. Dette kan gjøre det vanskelig å få med seg innholdet.
På mindre skjermer vil noen ganger logoen på toppen av siden dytte meny-knappen for hovednavigasjonen ut av skjermen og gir den litt mindre trykkflate når tekststørrelse er økt.
- Tilgjengelege alternativ
Brukere med skjermleser, tastaturnavigasjon og andre verktøy som ikke er avhengig av musepeker vil ikke oppleve tap av funksjon på klikkbare elementer.
Prinsipp 2. Mogleg å betene
Web er interaktivt. Det er viktig at brukarane for eksempel kan navigere, velje knappar og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien dei brukar. Dette betyr for eksempel at det ikkje berre skal vere mogleg å bruke mus. Alt innhald og all funksjonalitet skal også kunne brukast berre med tastaturet.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Noen av sidene har tvetydige og lite beskrivende sidetitler. Dette kan gjøre det forvirrende å navigere og gjør at bokmerker og lenker til siden kan bli vanskelige å tolke.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Flere lenker på siden har ikke selvforklarende lenketekst. Dette gjør det utfordrende for skjermleserbrukere å tolke hvor lenken fører hen.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Det finnes noen sider som mangler i nettstedkartet. Dette gjør at de kun kan nås ved å bruke hovednavigasjonen eller lenker i footer.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Det finnes enkelte knapper som ikke får synlig fokusmarkering. I tillegg er det enkelte knapper der fokusmarkeringen ikke har god nok kontrast til selve knappen og er derfor vanskelig å få med seg. Dette kan skape utfordringer for brukere som er avhengig av tastaturnavigasjon.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Enkelte komponenter på siden har ulike visuelle og kodede ledetekster som gir litt ulik informasjon avhengig av hvordan man navigerer seg på siden.
Prinsipp 3. Forståeleg
Målet med nettstader er at brukarane skal forstå korleis sidene skal brukast og informasjonen dei får. Det handlar om at nettstaden er føreseieleg, har eit enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstaden skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på sida sørge for at teksten blir lese opp på rett måte for brukarar med talesyntese.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Innloggingssiden ved innlogging med BankID gjennom Auth0 har norsk språk definert i nettlesere på Windows, men engelsk på nettlesere i MacOS.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Noen av beskrivelsene på bildene leses opp med standardspråket definert i skjermleseren selv om de er skrevet på norsk. Dette kan gjøre det vanskeligere å forstå innholdet for skjermleserbrukere.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Feilmeldinger i tilbakemeldingsskjemaet leses ikke opp automatisk ved bruk av skjermleser. Dette gjør at det er vanskeligere å forstå hva som skjer for enkelte brukere hvis innsending av skjemaet feiler.
Prinsipp 4. Robust
Rett koding av nettstaden er viktig, og dette er som regel ivareteke med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstaden er rett. Dette er spesielt viktig dersom du brukar ny teknologi eller lagar eigne element (custom widgets).
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Enkelte elementer har feilsatte eller manglende role-tag og name-tag. Dette kan gjøre dem vanskeligere å identifisere for skjermleserbrukere. I noen tilfeller vil dette kunne påvirke alle brukere hvis nettleseren har automatiske funksjoner som ikke aktiveres på grunn av manglende rolle.
- Innhald som bryt kravet i regelverket
Det gis ingen statusbeskjed når brukeren automatisk logges ut ved BankID-innlogging. Dette medfører også at brukeren ikke får tid eller mulighet til å motvirke dette før det er for sent.
I tilbakemeldingsmodalen blir ikke feilmeldinger automatisk lest opp med skjermleser ved innsending av skjemaet. Det vil derfor ikke være tydelig for enkelte brukere hvis innsendingen feiler.
Test og vurdering av nettstaden
Vi har sjølv testa og vurdert nettstaden.
Om erklæringa
- Tilgjengelegheitserklæringa er sist oppdatert .
- Tilgjengelegheitserklæring for denne nettstaden blei oppretta første gong .
Arbeid med universell utforming av ikt
Entur har rundt ti nettløsninger som retter seg mot eksterne brukere og som er underlagt krav om universell utforming (UU). Dette er hovedsakelig løsninger og tjenester som er direkte eller indirekte knyttet til reisesøk, informasjon, reiseplanlegging, billettkjøp og betaling. Entur er ikke ansvarlig for selve reisen, dvs. for stoppesteder, ombordstigning, kjøretøyet, forsinkelser med mer.
Entur har et samfunnsansvar knyttet til at det skal være enkelt å velge kollektivt, og UU har høy prioritet hos oss. Det er en viktig designbeslutning å inkludere alle, ikke bare fordi vi må på grunn av lovkrav, men fordi det er det riktige å gjøre med tanke på inkludering og likestilling. Det skal være enkelt for alle å søke opp en reise, bestille og betale en billett selvbetjent i våre nettløsninger.
UU er en integrert del av arbeidsprosessene til våre utviklingsteam. For å sikre dette tilrettelegger vi for kontinuerlig kompetansebygging og erfaringsutveksling om temaet. I tillegg strekker vi oss etter at all ny funksjonalitet er designet og utviklet etter prinsipper for universell utforming. Vi gjør også jevnlig brukertester med ulike brukergrupper for å sikre at vi hensyntar ulike behov.
Hos Entur er det enkelte team ansvarlig for at de digitale produktene de lager oppfyller krav til universell utforming. Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger om våre nettløsninger på tilbakemelding@entur.org.