Tilgjengelegheitserklæring for MittAidn.no

  • MittAidn.no
  • ULLENSVANG KOMMUNE, organisasjonsnummer 920 500 633
Erklæringa er oppdatert

I kva grad er nettstaden i samsvar med krava til universell utforming?

Nettstaden er delvis i samsvar med krava til universell utforming av ikt.

Det er brot på 8 av 48 krav.

Kva betyr brota for brukarane?

Brota som er registrert i denne erklæringa får særleg konsekvensar for brukarar som har følgjande føresetnader:

  • Bruk utan syn
  • Bruk med avgrensa syn
  • Bruk utan fargesyn
  • Bruk utan høyrsel
  • Bruk med nedsett høyrsel
  • Bruk med nedsett rørsleevne eller styrke
  • Bruk med avgrensa rekkevidde
  • Avgrensing av anfall på grunn av lysfølsemd
  • Bruk med nedsett kognisjon

Meld gjerne frå om brot på krava

Vi ønskjer tilbakemelding frå brukarane.

  • Har du oppdaga feil og manglar knytt til universell utforming av nettstaden?
  • Treng du alternativ til innhald som ikkje er universelt utforma?
  • Har du innspel til forbetringar av nettstaden?

Du kontaktar oss via:

Klage

Diskrimineringsnemnda behandlar klager om brot på regelverket. Du finn informasjon om korleis du klagar på nettstaden til Diskrimineringsnemnda. Du kan også klage på manglande eller seint svar på tilbakemeldingar du har sendt til oss.


Status for innhald som ikkje er universelt utforma

Vi har innhald på nettstaden som ikkje er universelt utforma. Vi gjer greie for kva innhald det gjeld, årsaka til at vi ikkje følgjer krava til universell utforming av ikt og kva det betyr for brukaren. Det er presentert i same rekkefølgje som krava i WCAG 2.1-standarden.
ULLENSVANG KOMMUNE kategoriserer innhaldet som ikkje er universelt utforma på MittAidn.no slik:

Prinsipp 1. Mogleg å oppfatte

Informasjon skal vere presentert på ein måte brukaren kan oppfatte. Det vil seie at informasjon ikkje berre skal kunne oppfattast med éin enkelt sans. For å sjå grafikk treng du for eksempel ein skjerm og synssansen. Derfor skal bilete ha ein alternativ tekst, i følgje WCAG. Tekst kan også bli presentert på mange ulike måtar, mellom anna som punktskrift, syntetisk tale, på skjerm, tolkast som teiknspråk eller som symbol. WCAG krev derfor at tekst blir brukt som alternativ til lyd, film og bilde.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det oppfylles kravene til titler, tabeller og punktlister.

Men vi ser at noen seksjoner og komponenter ikke er kodet semantisk riktig. Dette kan gjøre det vanskeligere for skjermleserbrukere å navigere og forstå innholdets struktur.

Dette rettes snart (etter sommeren 2025).

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det meste av innholdet presenteres i en logisk og meningsfull rekkefølge. De fleste elementene følger riktig struktur, slik at de kan leses og forstås i den tilsiktede rekkefølgen.  

Vi er imidlertid klar over at det finnes enkelte steder hvor rekkefølgen kan forbedres, spesielt for brukere av skjermlesere og tastatur. Vi jobber med å rette opp disse feilene for å sikre en enda bedre opplevelse for alle brukere.  

Dette rettes snart (etter sommeren 2025).

Prinsipp 2. Mogleg å betene

Web er interaktivt. Det er viktig at brukarane for eksempel kan navigere, velje knappar og sette haker i avkryssingsfelt, med det utstyret og den hjelpemiddelteknologien dei brukar. Dette betyr for eksempel at det ikkje berre skal vere mogleg å bruke mus. Alt innhald og all funksjonalitet skal også kunne brukast berre med tastaturet.

Innhald som bryt kravet i regelverket

Løsningen vår har menynavigering, men har ikke andre navigasjonsmuligheter som søk eller et nettstedskart.

Ettersom dette er en liten nettside med få menypunkter og underpunkter, har vi vurdert at brukerne enkelt skal kunne finne frem via den eksisterende navigasjonen. Vi følger med på tilbakemeldinger og vil vurdere flere navigasjonsalternativer dersom det viser seg å være et behov.

Dette rettes senere (etter 2025).

Prinsipp 3. Forståeleg

Målet med nettstader er at brukarane skal forstå korleis sidene skal brukast og informasjonen dei får. Det handlar om at nettstaden er føreseieleg, har eit enkelt språk og god hjelpefunksjonalitet. Rett koding er viktig for at nettstaden skal fungere med hjelpemiddelteknologi, for eksempel vil rett språk på sida sørge for at teksten blir lese opp på rett måte for brukarar med talesyntese.

Innhald som bryt kravet i regelverket

I enkelte skjemaer brukes radioknapper som kan føre til at nye felter vises basert på brukerens valg. Per i dag informeres ikke skjermleserbrukere eksplisitt om disse endringene, noe som kan føre til forvirring for de som navigerer med hjelpemidler.

Vi jobber med å forbedre hvordan vi varsler skjermleserbrukere om dynamiske endringer.

Dette rettes snart (etter sommeren 2025).

Innhald som bryt kravet i regelverket

I skjemaene våre gir vi ikke alltid tydelig nok informasjon til brukere som benytter skjermlesere. Det kan gjøre det vanskelig å forstå hva som skal fylles inn.

Blant annet:
- Obligatoriske felt blir ikke alltid annonsert korrekt for skjermlesere.
- Begrensninger på tekstlengde informeres ikke om før brukeren har skrevet for mye.

Dette rettes snart (etter sommeren 2025).

Innhald som bryt kravet i regelverket

Når brukere gjør feil i skjemaer, gir vi i dag en feilmelding som informerer om at noe er feil i utfyllingen av feltet. Vi må bli bedre på veiledning om hvordan feilen kan rettes, da utilstrekkelig veiledning kan skape utfordringer for enkelte brukere, spesielt de som benytter skjermlesere eller har kognitive vansker.

Dette rettes snart (etter sommeren 2025).

Prinsipp 4. Robust

Rett koding av nettstaden er viktig, og dette er som regel ivareteke med bruk av standardelement i HTML. Valider at koden på nettstaden er rett. Dette er spesielt viktig dersom du brukar ny teknologi eller lagar eigne element (custom widgets).

Innhald som bryt kravet i regelverket

Størsteparten av løsningen oppfyller kravet, men det er noen interaktive elementer som mangler riktig koding. Dette gjelder blant annet lenker som er kodet som knapper og tekst som feilaktig oppfattes som klikkbar.

I noen tilfeller, når en bruker navigerer til en underside lenger ned i strukturen, oppfatter ikke skjermleseren at brukeren har navigert til en ny side. Dette gjør det vanskelig for skjermleserbrukere å forstå at de har navigert videre.

Dette rettes snart (etter sommeren 2025).

Innhald som bryt kravet i regelverket

Det finnes tilfeller av statusbeskjeder som ikke blir lest opp av skjermlesere når de dukker opp i grensesnittet. Konsekvensen er at brukeren ikke vil få med seg informasjonen. Et eksempel på dette er feilmeldinger. Brukerne blir ikke informert om hva som er feil i et skjema. 

Dette rettes nå (før sommeren 2025).


Test og vurdering av nettstaden

Vi har testa og vurdert nettstaden internt, i kombinasjon med ekstern hjelp.

Om erklæringa

  • Tilgjengelegheitserklæring for denne nettstaden blei oppretta første gong .

Arbeid med universell utforming av ikt

Ullensvang kommune, sektor Helse og omsorg, har som mål å sikre tilgjengelige, sammenhengende og inkluderende helsetjenester for alle innbyggere. Kommunen arbeider aktivt med universell utforming gjennom kontinuerlig forbedring av fysiske omgivelser, digitale løsninger og tjenestetilbud.

I tiden fremover vil sektoren prioritere tiltak som forbedrer tilgjengeligheten i helse- og omsorgsbygg, tilrettelegging for personer med nedsatt funksjonsevne, samt videreutvikling av digitale tjenester med fokus på brukervennlighet og digital utenforskap. Satsingen på kompetanseheving blant ansatte skal bidra til økt forståelse og implementering av universell utforming i daglig drift.

Gjennom strategiske planer og systematisk arbeid ønsker Ullensvang kommune å sikre at alle innbyggere får likeverdige muligheter til helsehjelp og omsorgstjenester.